Mam nadzieje, że Ci ktoś odpowie. Jak dla nie to bym tego Vivi sprzedał i kupił coś na M42 ale sprawdzonego typu SMC Takumar (nie mylić z Super-Multi-Coated i innymi) czy któregoś z Zeiss-ów. Na pewno odradzam Pentacona 50mm f/1.8, to już lepiej Voigtlandera w tej ogniskowej![]()
FF + trzydziestka piątka![]()
SMC to skrót od Super-Multi-Coated i z tego co się orientuje nie ma żadnych optycznych różnic po między starszym Super-Multi-Coated Takumar a nowszym SMC Takumar, ja bynajmniej nie znalazłem jeszcze takich informacji więc jak coś wiesz to pisz bo nie ukrywam, że mnie to interesuje.
Choćby ten artykuł http://www.ckfoto.pl/foldery/m42_artykul.pdf znalazłem jeszcze po forach opinie z podobnymi wnioskami, że Super-Multi-Coated są z gorszymi powłokami od SMC (nawet by się zgadzało bo są starsze). Konstrukcja właściwie ta sama ale jak te powłoki przekładają się na obrazek to nie wiem. Pamiętam, że gdzieś doszukałem się info żeby brać SMC właśnie bo są najlepsze.
FF + trzydziestka piątka![]()
Ja jednak zaryzykuje i kupię ten adapter z soczewką i zobaczymy jakie będą efekty.
A nie taniej i lepiej by było opchnąć ten obiektyw i kupić taki sam na M42?