Mam obiektyw Vivitar z bagnetem jak na zdjęciu. Niestety nie potrafię namierzyć żadnej złączki do połączenia z Canonen 550d. Szukam rady.
Mam obiektyw Vivitar z bagnetem jak na zdjęciu. Niestety nie potrafię namierzyć żadnej złączki do połączenia z Canonen 550d. Szukam rady.
ADAPTER CANON FD CANON EOS EF POTWIERDZENIE NIESK. (3999415798) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
A coś w tym stylu? Nie mam żadnego obiektywy z mocowaniem FD ani też nie próbowałem podłączać ich do EF bo wymagana jest soczewka żeby ostrzyć na nieskończoność co skutkuje utratą jakości. Dlatego podłączam M42![]()
FF + trzydziestka piątka![]()
Z linka, którego podałeś można łatwo i szybko rozkminić, że potrzebujesz adapter Fd. Wystarczy wpisać w szukajce allegro "adapter fd".
A bez tej soczewki to ostrości nie będzie można ustawić tylko na nieskończoność ? Czy np. na kilkanaście metrów też ? Pytam, bo nie wiem, widziałem przed chwilą adapter fd bez soczewki z dopiskiem idealny do makro...
Czyli sytuacja nieciekawa, bo można kupić tylko te z soczewką i tracimy wtedy jakość![]()
Przypuszczam, że tak ale nie kilkanaście a kilka co najwyżej. Z M39 można ustawiać na kilkanaście cm. Chodzi o odległość ostatniej soczewki do matrycy Flange focal distance - Wikipedia, the free encyclopedia ktoś mi już podał kiedyś tą stronkę, można na niej zobaczyć jakie obiektywy mają jaką odległość (cz\\ja sobie tak to tłumaczę)
Choć z drugiej strony skoro różnica między EF a M39 to -15mm i ostrzy do kilku cm a między EF a M42 to +1,5mm to można założyć w uproszczeniu, że obiektywy o Flange większym od 44mm będą ostrzyć na nieskończoność a mniejsze nie bez soczewki. Między EF a FD jest tylko -2mm więc może faktycznie na kilkanaście metrów przyostrzy ale wolę bezpieczniej napisać, że na kilkaJakby ta przejściówka kosztowała 5zł i obiektyw 10zł to bym nawet się poświęcił i kupił żeby przetestować
![]()
Ostatnio edytowane przez Sezamek ; 07-03-2014 o 21:47
FF + trzydziestka piątka![]()
Cos mi jednak tutaj nie pasuje, bo dla EF - 18 mm, dla FD - 42mm, dla M42 -45.46mm. W praktyce adapter dla M42 said dosyc "cienkie", a różnica przecież wynosi 27.46
JaLe w przypadku M42 do systemu EOS trzeba wysunąć z boty obiektyw o (45,46-44) czyli ten 1,46mm a w przypadku FD do systemu EOS trzeba wsunąć do body obiektyw (42-44) czyli o 2mm co nie jest łatwe bo i nie bardzo jest materiału a może jeszcze dojść do kolizji tylnej soczewki z lustrem.
to przypadkiem nie jest vivitar 55 2.8 macro