taaa,obiektyw za jasny......
a nie za lekki przy okazji? albo za czarny? albo cos tam,cos tam?
taaa,obiektyw za jasny......
a nie za lekki przy okazji? albo za czarny? albo cos tam,cos tam?
50 1.8 za jasna... to po co robią tak drogie jaśniejsze Lki ? hahaha
Nie mieszajcie 50mm i 40mm. 40mm to obrazek bardziej jak z 35mm. Dlatego jak ktoś nie ma 35mm to może wybrać 40mm. 50mm to już inny charakter szkła.
Wole 40-ke lepsza, miałem okazje porównać z tą 50-ką i zdecydowanie 40-ka przewyższa jakością wykonanych zdjęć
bawię się od wczoraj 40mm na FF ... jest świetna, ostra, ładnie rysuje w miarę szybko ostrzy... kosztuje grosze... a rozmiar i waga zachwyca... dla mnie bomba![]()
Mam 40mm, fajne szkiełko, choć czasami nieco przyciasne. Myślę nad wymianą 500d na 5d. Tylko trzeba przynajmniej tego tysiaka dopłącić..![]()
EFM+22mm; 5D+50mm
Co na tym forum sie dzieje jak nie loza szydercow:-) to jakies farmazony i przepychanki nie wiadomo po co. Potem ktos to musi czytac. Wiecej luzu i opanowania w kazdej dziedzinie ,nikt nie wie wszystkiego a mylic sie to rzecz ludzka.Ciagle sie uczymy czegos nowego ,wiec warto sluchac czesto cennych rad.Tez czytam optyczny,ale nie testy tylko komentarze :-) Wole wlaczyc youtube by zobaczyc dany sprzet.
Sam mysle o 40mm 2.8 do FF wiekszosc zachwala. Do cropa przeciez jest 24mm 2.8 nalesnik I to jest alternatywa pod APC. Z 50mm na Cropie to jest juz portretowe szklo.
Old but gold