Wolałbym już kupić 650d niż 700d, bo szumi trochę mniej. 600d szumi jeszcze mniej, ale wyostrza zdjęcia RAW.
Ciekawą opcją mógłby być też nowy Canon 1200d z 18-megapikselową matrycą. Może będzie przewyższał jakością obrazka obecne modele XXXd.
Wolałbym już kupić 650d niż 700d, bo szumi trochę mniej. 600d szumi jeszcze mniej, ale wyostrza zdjęcia RAW.
Ciekawą opcją mógłby być też nowy Canon 1200d z 18-megapikselową matrycą. Może będzie przewyższał jakością obrazka obecne modele XXXd.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 07-03-2014 o 22:16
No właśnie tak powinno być, że RAW to czysty zrzut z matrycy bez żadnego wyostrzania, odszumiania czy ingerencji oprogramowania. Niestety tak nie jest.
Test Canon EOS 600D - Podsumowanie - Test aparatu - Optyczne.pl
Ostatni podpunkt wad.
Jakoś nie zawsze mam wiarę, w to co piszą na optyczne !
W treści testu o RAW-ach porównują szum, a nie wyostrzanie, a w podsumowaniu jest napisane o ostrzeniu RAW-ów.
Przeczytałem dwa razy i dla mnie jest to tzw. wewnętrzna sprzeczność.
Ostrzenie RAW-ów, to w wywoływarkach.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 07-03-2014 o 23:07
Test Canon EOS 600D - Rozdzielczość - Test aparatu - Optyczne.pl
Tutaj wyraźnie widać efekt zastosowania przez Canona wysotrzania zdjęć RAW.
Sam autor nie jest pewien metody wzrostu części przebiegu rozdzielczości 600D nad 60D.
"O tym, że składowa pozioma ulega wyostrzeniu lub ewentualnie osłabiono tam filtr AA, świadczą również wykresy przebiegu profilu na granicy czerni i bieli oraz funkcji MTF."
Patrząc na najnowsze postępowanie producentów (N, P-x czy O-s), to regulowane działanie filtra antyaliasingowego lub jego brak poprawia szczegółowość obrazu na gęstych matrycach.
Nie wiem jak jest w 600D, ale może ktoś to wyjaśnił i ma na ten temat szerszą wiedzę.
Adam, ale odbiegliśmy od tematu, że hej...
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 07-03-2014 o 23:42
Wyostrzanie pliku raw nie byłoby takie proste. Digicowi zajęłoby to masę czasu.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to możliwość modyfikacji danych analogowych wzmacniaczami i innymi cudami. Jeśli Canon nie potrafi/nie chce dostroić wzmacniaczy tak by uzyskać lepszą jakość obrazu o 1EV (Magic Lantern i testy z 5D3) wątpię, by w ten sposób modyfikowali dane.
Te 3 aparaty mają porównywalną rozdzielczość na wykresach optycznych. Więc możesz powiedzieć, że wszystkie trzy te aparaty wyostrzają rawy albo żaden z nich.
650D szumi mniej od 700D? Sprawdzałeś w identycznych warunkach, mierząc temperaturę matrycy miernikiem laserowym?
Jeśli nie, nie możesz tego potwierdzić.
Wiem to idiotyczne by do tego stopnia porównywać matryce i ich szumy, ale jeśli ktoś widzi różnicę pomiędzy 650D i 700D to powinien przy testach wziąć wszystko pod uwagę (najlepiej kilka sztuk danego modelu).![]()
Ostatnio edytowane przez Fotopstryczek ; 07-03-2014 o 23:48
Patrząc na szumy patrzę głównie na wyniki DxO i zdjęcia RAW na porównywarce dpreview. 600d szumi z tych aparatów najmniej. Do tego można kupić nówkę w cenie 1500-1600 zł. Cena jest zauważalnie mniejsza od 700d, który pomimo, że jest nowszym aparatem bardziej szumi - wtyd!
Tak 600D ma lepszy obrazek od 650D i 700D (główny powód to piksele do wspomagania AF w LV, które na normalnych zdjęciach są czarnymi pikselami mapowanymi przez puszkę, reszta to już pewnie oprogramowanie matrycy). Wcześniej napisałeś, że 650D mniej szumi od 700D. Później powstają teorie spiskowe wyższości 650D nad 700D...
Proponuję zakończyć dyskusję![]()
hej, dzięki wszystkim za rady i opinienaprawiać 450d nie bedziemy- wystawiam na allegro tak jak jest a może ktoś kupi, a decyzja padała na nowe body 700d
Gadałam jeszcze ze znajomym fotografem i tez mi sugerował własnie 650d ale skoro znalazlam 700d w dobrej cenie za 2140 to w sumie chyba nie ma się co zastanawiać
![]()