Cytat Zamieszczone przez skura Zobacz posta
Nie piszesz do jakiego body: aps-c, aps-h czy ff. ale Sigmy bym nie polecał. Totolotek całkowity. Uda Ci sie, będzie działać, nie trafisz, będziesz wkurzony. potwierdzam co napisał Dzidofon, obrazek tak, af nie. podobnie jest z tamronem 28-75(chyba najtańszy i najlżejszy w tej grupie). Z canonami sprawa wygląda inaczej. Waga średnia 24-105 l i waga cięższa 24-70 l. Pozostałych nie miałem. Osobiście mając dylemat podobny do Twojego - wybrałem 24-105l. światła 2.8 nie potrzebuję(mam stalki), 35-tkę zawsze w plecaku, a stabilizacja często mi się przydała. Do winietowania na ff przyzwyczaiłem się i można ją bez problemu usunąć. Ostrość ok, szybki i cichy af. Pod światło w sumie też oki, ale raczej nie robię takich kadrów. Poza tym cena... Nowe 24-105 możesz kupić za2500...
pisałem że pod pełna klatke potrzebuje a dokładnie pod 6d. No właśnie ta l-ka 24-105 wychodzi najtaniej a jednak to l-a wiec do czegoś zobowiązuje. Potem widziałem co robi ten tamron 24-70 z is i jestem oczarowany. Co do światła zawsze się przyda bo nie zawsze mam ze soba szklarnie. Ok ale to moje wewnętrze mysli. Zapytam inaczej.

Jakbyście mieli okazje porównąć AF w tych szkiełkach i jakość zdjęć ( kolor, ostrość, szczegóły, itp ) to która ?