Witam,
uwielbiam robić zdjęcia, od kilku lat noszę się z kupnem aparatu, ale z góry zaznaczam: coś tam wiem o technicznych zagadnieniach, jednak na pewno nie dość dużo, aby sobie poradzić z wyborem odpowiedniego sprzętu. Niedawno odłożyłam wystarczającą sumę pieniędzy, założyłam bloga, uznałam, że to ten moment - ale mętlik w głowie mam już niemiłosierny i dlatego chciałam zapytać o opinię kilka osób, które są w temacie obyte dużo bardziej niż ja.
Dwa lata temu używałam przez kilka tygodni aparatu Sony alfa 300 z obiektywem o zmiennej ogniskowej, z tego co pamiętam, 35-70mm. Później przez nieco krótszy termin czasu miałam pod opieką Canona 500d z obiektywem 50mm. To doświadczenie nauczyło mnie że 1) denerwuje mnie "crop" 2) wolę obiektywy stałoogniskowe, bo lubię robić krok w tę czy w tamtą szukając odpowiedniej ostrości (obecność AF czasem oczywiście doceniałam).
Robię zdjęcia potraw, trochę ludzi, trochę scenek z życia ulicznego, ale głównie w warunkach o przyjemnym świetle i mało dynamicznych. Trochę podróżuję i wtedy też robię zdjęcia, ale są to klimaty miejskie i raczej skupiam się wtedy na jakichś detalach.
Od aparatu oczekuję przede wszystkim tego, żeby dystorsja była jak najmniejsza, kolory dokładnie oddane, jakość dość dobra, żeby można było coś wydrukować w a5, może a5, możliwość manualnego majstrowania spora (chcę się nauczyć używać różnych funkcji, nie bawi mnie robienie zdjęcie zawsze na automacie), na dalszym polu stawiam szybkość reakcji, wagę, długość działania baterii, a na ostatnim miejscu plasowałyby się "bajery" techniczne, np. liveview ma dla mnie małe znaczenie. Finansowo muszę zamknąć się w 2500zł, ale oczywiście nie muszę wydać całej tej kwoty
Po wypisaniu tych cech pomyślałam o Canonie 5D MK I z obiektywem 50mm f1.8, ale rozważam też 50D, 600D, obiektyw raczej ten bo naprawdę dobrze mi się na nim pracowało, wiem że to trochę "lamerski" wybór, ale wydaje mi się że na początek jest okej. Zapytałam o radę przyjaciela rodziny, który jest pasjonatem, i odradza mi bardzo mój wybór, sugerując serię Sony Nex. Wiem, że to forum "firmowe", ale czy ktoś mógłby udzielić mi kolejnej opinii?
Z góry dziękuję!