Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Jaki korpus do obiektywu 400 5.6l?

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie Odp: Jaki korpus do obiektywu 400 5.6l?

Nie warto teraz fotografować ptaków. Dobre matryce będą do tych zastosowań za jakieś 10 lat. Trzeba poczekać.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Początki nałogu Awatar eleroo

Eberloth

No ale po co chcesz zmieniac korpus? Jesteś niezadowolony teraz z jakości zdjęć? Takie foty sie strzela z reguły po jasności, więc zaziarnienie obrazu i tak będzie bardzo małe nawet na ISO 800 i nie będzie różnicy, ta się pojawi na wysokich ISO typu 3200 i więcej i to też dopiero jak będziesz wyciągał z cieni na chama.

Początki nałogu Awatar biodar

No właśnie nie do końca jestem zadowolony z jakości zdjęć i szukam sposobu - poza zasiadką i szczęśliwym zbiegiem okoliczności na ich poprawę. Generalnie fotografuję głównie robactwo no i studyjnie trochę a nowe tele 400mm sobie leży w szafie. Bez zasiadek chyba nic z tego nie będzie.

Ze 200 moich fotek można zobaczyć tu: Fotoblog biodar.flog.pl
    (nie wiem czy można linkować do swojej niekomercyjnej strony na innym serwerze - mam nadzieję że tak) no i między nimi są też te "ptasie" z których nie jestem zadowolony np żurawie, stąd pytanie czy w identycznych warunkach odległościowych od tego ptaka lepiej wyjdzie zdjęcie z canona 60d czy z 6d - by ptaszor był na fotce tej samej wielkości
    5d3 - poza zasięgiem finansowym

Początki nałogu Awatar eleroo

To zależy Bo jak weźmiesz nawet jakiś przedpotopowy krop a powietrze będzie krystaliczne to focia wyjdzie i tak lepsza niż z superpuchy przy mgle. Wiem, podaję skrajny przykład. Ja o fotografii ptaków wiem dość niewiele, ale już na tyle żeby powiedzieć, że focenie z partyzanta to wychodzi na zasadzie 'trafiło się ślepej kurze ziarno' i bez siedzienia na drzewie to ciężko coś złapać, żeby było dobrze. Bo albo za daleko, albo się spłoszy, albo lata jak szalone... Te ptaki i inne stwory fotografuję właśnie 60d, żeby mieć "dłuższe tele". Na 6d moja trzysetka jest bardzo za krótka do ptaków.

Znalazłam u Ciebie dwie foty z zurawiami, jedne lecą, drugi stoi. Ten co stoi to wydaje się właśnie być przypadek nieczystego powietrza i tego nie przeskoczysz żadnym sprzętem. Najlepiej to weź sobie na wolny dzień wypożycz 6d, porób testy i oceń. No, zapłacisz trochę kasiorki za ten test, ale przekonasz sie naicznie, czy ten sprzęt do Twoich fotek Ci pasuje i czy rzeczywiście krop z niego będzie lepszy niż cały kadr z 60d. Mam obie puchy, jeśli bardzo chcesz mogę strzelić coś tym samym szkłem (ale nie mam tej czterysetki do dyspozycji) i sobie porównasz kropy i niekropy

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Tak jak na Koleżanka eleroo napisała, ptasiarstwo jak ja nazywam swoje przypadkowe, to w 90% łut szczęścia reszta to sprzęt.
    Podobnie jak Ty, nie mam czasu na "zasiadki i zakopki", ale mam swoje miejsca do których jeżdżę i chwilę tam spędzam z nadzieją, że coś się trafi.

Używałem długo 300 mm, a od pewnego czasu 400/5,6, ale zawsze z cropem i prawie zawsze z TCx1,4 (z 300), choć miałem do wyboru 40/50/1100/600D lub 5D2, wybierałem cropa.
    Głównie dlatego, że owo "wydłużenie" było zwykle potrzebne, bo prawie zawsze jestem (jesteś) za daleko. Teraz także zdecydowałem się na cropa, aby AF działał do f8 dla 400+TCx1,4. Sprawdzałem także dzałanie LV w 70D dla 400+TC i muszę przyznać, że dualpixel swietnie sobie radzi w tej puszce, napewno lepiej aniżeli LV w 600D i w 5D2.

Oczywiśnie nie przekonuję Cię do czegoś innego niż zaplanowałeć, ale sprawdź wpierw, czy nie warto pominąć jakiegoś etapu przejściowego
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 31-01-2016 o 11:28

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez biodar Zobacz posta
    ....., stąd pytanie czy w identycznych warunkach odległościowych od tego ptaka lepiej wyjdzie zdjęcie z canona 60d czy z 6d - by ptaszor był na fotce tej samej wielkości
    Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. W zależności od konkretnej wielkości ptaszka i odległości od niego (co decyduje jaki krop jest konieczny) i światła (co decyduje o ISO) czasem czystsze zdjęcie wyjdzie z 6D a czasem 60d. Ale na ogół różnica nie będzie dramatyczna - przy niskich ISO wygrać może 60D bo da mniejsze piksele, jeśli wyższe ISO jest konieczne, to zacznie wygrywać 6D.

Tutaj dałem przykład dokładnie tego typu (ale jest to tylko jeden konkretny przykład przy dosyć odległym ptaku (dla tej mogniskowej) czyli bardzo znacznym kropowaniu i przy ISO 100. Co daje chyba lekką przewagę 60D. Zwykle jednak aż tak się nie powiększa, że piksele z 6D są tak duże.

https://www.canon-board.info/testy-s...7/index27.html
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 31-01-2016 o 12:06
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez biodar Zobacz posta
    Odgrzeję temat.
    mam canona 400 f5.6 z korpusem Canon 60D do "ptaków, saren itp". Nie mam czasu na zasiadki, więc próbuję z podchodu, co skutkuje często koniecznością cropowania, bo się natychmiast ewakuują jak tylko mnie zobaczą

No i teraz pytanie bo pojawił się canon 6D jako pełna klatka i zacząłem nad nim myśleć.
    Czy lepiej wygląda obrazek z całości 60d czy crop (bo nie ma już przelicznika x1.6) z 6D by dać podobny obraz. Powiedzmy jakieś przykładowe parametry czas 1/1250 (bo z ręki) f5,6 i iso 800 bo zwykle tak się to na razie w moim przypadku kończy.
    Canon 60D vs Canon 6D

Przy tak wysokiej klasy obiektywie jaki posiadasz oraz tak niewielkiej różnicy w rozdzielczości matrycy pomiędzy obydwoma aparatami moim zdaniem nie powinieneś zobaczyć praktycznie żadnej różnicy pomiędzy obrazkiem z EOS 60D a obrazkiem z EOS 6D przyciętym do rozmiaru obrazka w natywnej rozdzielczości EOS 60D.

Sytuacja nieco się zmienia jeśli posiadasz jakiś obiektyw nie L-kę a różnica w rozdzielczości obrazka jest bardzo duża pomiędzy trybem FF a trybem CROP (1,6x) czyli tak jak u mnie na EOS 5DS.

Po lewo: 50,6 Mpix pełna klatka

Po prawo: 19,6 Mpix tryb crop (1,6x) prosto z aparatu, 135 mm x 1,6 = 216 mm

Zdjęcia robione z ręki w trybie Live View.

Powiększenie 100%

^ Tak szumi u Ciebie przy ISO 800 jak na tym zdjęciu po prawej stronie (19,6 Mpix)? To nie musisz nic zmieniać. Chcesz mieć taki poziom szumów przy ISO 800 i mieć nadal dostęp do 400 mm x 1,6 = 640 mm? Kup sobie EOS 7D Mark II, oprócz takiego poziomu szumów (matryca z tego aparatu w wersji powiększonej do rozmiaru FF znalazła się w modelach EOS 5DS/R) aparat będzie się lepiej balansować z tą Twoją L-ką. Wolisz mniejsze gabarytowo aparaty? Poczekaj na premierę EOS 80D (prawdopodobnie w lipcu bo w tym miesiącu miała miejsce premiera EOS 70D) lub kup sobie EOS 70D.

Canon 60D vs Canon 70D

Canon 60D vs Canon 7D Mark II
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 31-01-2016 o 21:20

Początki nałogu Awatar biodar

Dziękuję za cenne uwagi
    Po obejrzeniu tego wszystkiego na razie nie będę więc zmieniał body, chyba, ze się trafi jakiś w dobrym stanie i tanio 7dmkII to się zastanowię. Póki co zdecydowanie mniej robię coś w studio czy ogólnie ludziom by szczególnie zależało mi na ff. Tym bardziej, że kilka dni temu dokupiłem superszerokokątny canona pod aps-c więc się trochę pobawię. Co do ptaków - trzeba będzie sobie wypracować jakieś miejscówki niestety

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta

Jakieś spore nieporozumienie. Porównujesz zdjęcia z tej samej matrycy - krop wykonany przez aparat z kropem wykonanym własnoręcznie? Przecież one muszą być zupełnie identyczne bo krop to krop. Co tu porównywać?

Natomiast między 60D i 6D jest znaczna różnica gęstości matrycy - ok. 1.5 razy większa średnica pikseli, czyli ponad dwukrotnie większa powierzchnia pikseli w 6D. Jeżeli wycinamy bardzo mały fragment, tak, że piksele stają się widoczne, to będą one bardziej widoczne w 6D, ale szumy wyjdą prędzej w 60D. Proste jak [...]

Jednak, zgoda z tym, że, jak wykazałeś dowodnie, obrazek z 5ds i obrazek z 5ds są bardzo do siebie podobne, rzec by można identyczne.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 31-01-2016 o 22:17
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Jednak, zgoda z tym, że, jak wykazałeś dowodnie, obrazek z 5ds i obrazek z 5ds są bardzo do siebie podobne, rzec by można identyczne.
    Nie zgadzam się, prawy obrazek jest ostrzejszy
    Ale dziękujemy za starania.

--- Kolejny post ---

Co do wyższości (choć niewielkiej) 7D2 nad innymi cropami, to widać na podstawie tych samych szkieł:

http://www.the-digital-picture.com/R...mp=4&APIComp=0
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 31-01-2016 o 22:29

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów