Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Jaki korpus do obiektywu 400 5.6l?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: Jaki korpus do obiektywu 400 5.6l?

Cytat Zamieszczone przez biodar Zobacz posta
    Odgrzeję temat.
    mam canona 400 f5.6 z korpusem Canon 60D do "ptaków, saren itp". Nie mam czasu na zasiadki, więc próbuję z podchodu, co skutkuje często koniecznością cropowania, bo się natychmiast ewakuują jak tylko mnie zobaczą

No i teraz pytanie bo pojawił się canon 6D jako pełna klatka i zacząłem nad nim myśleć.
    Czy lepiej wygląda obrazek z całości 60d czy crop (bo nie ma już przelicznika x1.6) z 6D by dać podobny obraz. Powiedzmy jakieś przykładowe parametry czas 1/1250 (bo z ręki) f5,6 i iso 800 bo zwykle tak się to na razie w moim przypadku kończy.
    Canon 60D vs Canon 6D

Przy tak wysokiej klasy obiektywie jaki posiadasz oraz tak niewielkiej różnicy w rozdzielczości matrycy pomiędzy obydwoma aparatami moim zdaniem nie powinieneś zobaczyć praktycznie żadnej różnicy pomiędzy obrazkiem z EOS 60D a obrazkiem z EOS 6D przyciętym do rozmiaru obrazka w natywnej rozdzielczości EOS 60D.

Sytuacja nieco się zmienia jeśli posiadasz jakiś obiektyw nie L-kę a różnica w rozdzielczości obrazka jest bardzo duża pomiędzy trybem FF a trybem CROP (1,6x) czyli tak jak u mnie na EOS 5DS.

Po lewo: 50,6 Mpix pełna klatka

Po prawo: 19,6 Mpix tryb crop (1,6x) prosto z aparatu, 135 mm x 1,6 = 216 mm

Zdjęcia robione z ręki w trybie Live View.

Powiększenie 100%

^ Tak szumi u Ciebie przy ISO 800 jak na tym zdjęciu po prawej stronie (19,6 Mpix)? To nie musisz nic zmieniać. Chcesz mieć taki poziom szumów przy ISO 800 i mieć nadal dostęp do 400 mm x 1,6 = 640 mm? Kup sobie EOS 7D Mark II, oprócz takiego poziomu szumów (matryca z tego aparatu w wersji powiększonej do rozmiaru FF znalazła się w modelach EOS 5DS/R) aparat będzie się lepiej balansować z tą Twoją L-ką. Wolisz mniejsze gabarytowo aparaty? Poczekaj na premierę EOS 80D (prawdopodobnie w lipcu bo w tym miesiącu miała miejsce premiera EOS 70D) lub kup sobie EOS 70D.

Canon 60D vs Canon 70D

Canon 60D vs Canon 7D Mark II
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 31-01-2016 o 21:20

Uprawnienia umieszczania postów