Pewnie, że AF jest skomplikowany i zdarza się że jeden system jest lepszy w niektórych sytuacjach a drugi w innych.
Mnie cieszy, że mogę bez trudności rutynowo zrobić ukochanej* ostry portret w świetle księżyca i to niekoniecznie w pełni. Ta czułość przekłada się też na lepszą o włos szybkość i celność w lepszym świetle. Dla większości kotletowych jest to zbędny ficzer, bo w aż takich ciemnościach nie potrzebują robić zdjęć, więc wolą więcej punktów w szerszym polu.
Masz zupełną rację, że może właśnie z powodu złożoności i doświadczalnie stwierdzonej kapryśności AF, praktycznie nie da się zrobić rankingu systemów AF, zwłaszcza róznych producentów. Nie na tu co teoryzować czy to prawda czy nie - faktem jest, że istnieje mnóstwo testów i rankingów sprzętu ale jeżeli w ogóle jest w nielicznych mowa o AF to tylko w sensie ogólnym i subiektywnych komentarzy a nie ilościwym. Rankingu dobiegaczekw jakikolwiek "naukowy" sposób nikt nie prowadzi.
Wyjątki to Lensrentals, ale tylko w obrębie testowania jednego systemu w standardowych warunkach, i kiedyś cytowany przeze mnie magazyn papierowy i internetowy Popular Photography, który jako jedyny publikował wykresy szybkości one shot AF w zależności od oświetlenia.
(W tym roku Popphoto zakończyło działalność po 80 latach od pierwszego numeru (w roku katastrofy Hindenburga) z powodu zmniejszających się dochodów z reklam sprzętu. )