Strona 16 z 21 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 204

Wątek: Canon 6D vs 5D mk III vs 5D mk IV ( czyli oczami laika )

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Domyślnie Odp: Canon 6D vs 5D mk III vs 5D mk IV ( czyli oczami laika )

OK, muszę wiec szybko znaleźć przeglądarkę i poczekać do przyszłego miesiąca
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    Dzięki za wyjaśnienie. Ale nadal mam kłopot z rozróżnianiem cropa i ff.
    Cóż, bywa i tak. Cropy canona mają wbudowane lampy ff niema.

Nic na to nie poradzę, że nie widzisz. Ja widzę i już. W plastyce, w "szumie", w kolorystyce, w szczegółowości (detalu).
    Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 08-06-2016 o 20:58

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Cytat Zamieszczone przez kulek855 Zobacz posta
    ...Nic na to nie poradzę, że nie widzisz. Ja widzę i już. W plastyce, w "szumie", w kolorystyce, w szczegółowości (detalu).
    Jestes pewien, ze zdałbys test "w ciemno", na przykład na zdjęciach krajobrazu?
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Miasto
    Podkarpackie

Jeżeli "kolega" dałby pliki RAW to tak, bo co innego oglądać obrobiony obraz w rozdzielczości 1200px a co innego go tworzyć na pliku raw - wtedy to wychodzi marność cropa.

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Spróbujmy być poważni przez chwile: na twojej stronie wyświetlasz RAW-y czy obrobione jpeg-i?
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Miasto
    Podkarpackie

Na mojej stronie widać marnej jakości i kolorystyki zdjęcia z kropów. Gdy wstawię zdjęcia z pełnej klatki to będą lepsze jakościowo i będzie to widoczna różnica. Pasuje odpowiedź? Jeżeli chcesz coś mi udowodnić to szkoda czasu. Pięć lat kropa i przejście na pełną klatkę wyrobiło we mnie zdanie, którego nie zmienię. Jeżeli czegoś nie potrafisz zobaczyć to nie znaczy, że tego niema.
    Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 08-06-2016 o 23:39

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Hmmm i tu zwykle zaczyna się: ale, jeśli, jeżeli etc.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Nie zamierzam ci niczego udowadniać. zapytałem, czy jesteś pewien, ze rozróżnisz zdjęcia z cropa i FF. Piszesz, ze tak, jeśli to będzie RAW. W porządku. Choć, szczerze mówiąc, bardziej mi się podobał ten pomysł z wbudowana lampą. Był przynajmniej dowcipny.
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Pełne uzależnienie

z tym rozróżnianiem to popadacie w lekką paranoję - ja rozróżniam swoje zdjęcia zrobione cropem i ff - na pierwszy rzut oka rozróżniam rozróżniam również zdjęcia znajomych którzy zmienili cropa na ff (bo mam jakąś orientację w warunkach w jakich robią zdjęcia i ich postprocesie) tu nie ma problemu (te zdjęcia po przejściu na ff bardzo się zmieniają) ale zdjęcia osoby której zdjęć nigdy nie widzialeś na oczy czy zdjęcia różnych osób - bez jaj znaczy "get real" jak to u mnie na wsi gadają - ludzie potrafią mieć tak przefajniony (znaczy tak mogą zrąbać zdjęcie tylko suwając suwaczkami czy stosując jakiś genialny plugin) postproces że rozróżnienie kompakta czy ajfona od ff może być trudne.

by the way - słyszałem że niektórzy słyszą audiofilski kabel usb (czyli cyfrowy) wykonany z pozłacanego i inkrustowanego beztlenowym magnetycznym (żeby elektrony równo leciały) srebrem napletka morśfina za 1000 ojro - to znaczy słyszą różnicę pomiędzy takim kablem a normalnym kablem - moje zrozumienie rzeczywistości podpowiada mi że rozpoznanie zdjęć z ff przy czymś takim to pikuś, a nawet mały pikuś. osbnicy ci znajduja zrozumienie a nawet poklask i niewielu zaprzecza ich świadectwu, a forum traktuje ich poważnie i z prawie nabożnym szacunkiem a z rozpoznawania zdjęć z ff robi się takie wielkie ajwaj - zupełnie tego nie rozumiem.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 09-06-2016 o 01:06
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Miasto
    Podkarpackie

Dla jasności napiszę, że swoje zdjęcia z kropa i ff też bez problemu rozpoznam. Natomiast tak jak pisze jaś, gdy ktoś zmasakruje zdjęcie złą obróbką, to nie odważył bym się wskazywać, która z nich była robiona pełną klatka.

--- Kolejny post ---

Dla jasności napiszę, że swoje zdjęcia z kropa i ff też bez problemu rozpoznam. Natomiast tak jak pisze jaś, gdy ktoś zmasakruje zdjęcie złą obróbką, to nie odważył bym się wskazywać, które z nich było robione pełną klatka.

Strona 16 z 21 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów