Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Ostatnio edytowane przez canon/nicon ; 09-03-2014 o 01:26
Ja widać w stopce jestem szumofobem, piszesz o brakujących 2 ev rozumiem że brakuje do tego co oferuje konkurencja, więc wyjaśniam konkurencja oferuje matrycę która ma DR większy o trochę ponad 1EV na niskim iso (100-200), na iso 800 temat DR się wyrównuje (informuję że nie widzę szumów na FF przy iso 800 a przynajmniej nie widzę nic co by mi przeszkadzało lub z czym nie mógłbym sobie poradzić) na iso 3200 i dalej matryca canona ma większy DR o ponad 2EV - więc jeśli ktoś foci na 1600-3200 to sprawa jest jasna matryca canona jest ma większy DR i różnica może sięgać ponad 2EV - stąd skrót myślowy o nadmiarze EV, jeśli chodzi o jeszcze wyższe iso to nie używam ale tam też matryca canona ma sporą przewagę.
Jeśli chodzi o moje osobiste preferencje to w conajmniej połowie zdjęć używam niskiego iso (100) dodatkowo zdjęcia są robione z gęstym filtrem przy czasach większych niż 30 sekund - powodowało to zawsze moje narzekania na szumy matrycy w korpusach cropowych canona czego wyraz dawałem parę razu na forum, jednak po zamianie na korpus FF z radością zaprzestałem wykonywania kilku czasochłonnych sztuczek pozwalających mi uzyskać niezaszumione zdjęcia z cropowej matrycy, pełnoklatkowa matryca pod tym względem jest po prostu lepsza - wiem że to dość trywialna prawda ale tak jest.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień