Też myślę, że nie ma takiej różnicy, a dodatkowo 6d mniej szumi. Szkoda trochę, że migawka ma wytrzymałość 100k zdjęć ...
@tomfoot
Co miałeś na myśli jako zakurzony żółty chłam ?
Też myślę, że nie ma takiej różnicy, a dodatkowo 6d mniej szumi. Szkoda trochę, że migawka ma wytrzymałość 100k zdjęć ...
@tomfoot
Co miałeś na myśli jako zakurzony żółty chłam ?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
6D ma swoje wady i zalety, tak samo jak 5D. Kazda osoba ktora podchodzi do sprawy powaznie, zna specke i wie czego bedzie jej brakowalo. Mnie 6D kusil wifi i gps'em (built in). Ale na koniec to AF moze zapewnic mi lepsze ujecie (choc z wifi tez mozna niezle nabroic).
Wybierak nie jest taki zly (chodz moze to moje subiektywne podejscie po 60D), niestety z jojem w 5D nie idzie mi najlepiej, to nie ta sama klasa co 1DX tam nie mam zadnych problemow (czasem wchodze do menu zamiast zmienic karte mowa o 5'ce mk III).
Ogolnie swiadomy konsument bedzie zadowolony z jednej (5D III) i drugiej (6D) opcji.
kupiłem 5dmk3 bo akurat się pojawił na rynku, a uzywanie 5mk2 i 7d na raz było meczące
w tej chwili jak miałbym kupować to wybrałbym 6d-calkowicie zaspokaja moje potrzeby
no chyba ze mialbym wolne te pare tysi...
masz pieniądze -bierz to co najlepsze
Ja widać w stopce jestem szumofobem, piszesz o brakujących 2 ev rozumiem że brakuje do tego co oferuje konkurencja, więc wyjaśniam konkurencja oferuje matrycę która ma DR większy o trochę ponad 1EV na niskim iso (100-200), na iso 800 temat DR się wyrównuje (informuję że nie widzę szumów na FF przy iso 800 a przynajmniej nie widzę nic co by mi przeszkadzało lub z czym nie mógłbym sobie poradzić) na iso 3200 i dalej matryca canona ma większy DR o ponad 2EV - więc jeśli ktoś foci na 1600-3200 to sprawa jest jasna matryca canona jest ma większy DR i różnica może sięgać ponad 2EV - stąd skrót myślowy o nadmiarze EV, jeśli chodzi o jeszcze wyższe iso to nie używam ale tam też matryca canona ma sporą przewagę.
Jeśli chodzi o moje osobiste preferencje to w conajmniej połowie zdjęć używam niskiego iso (100) dodatkowo zdjęcia są robione z gęstym filtrem przy czasach większych niż 30 sekund - powodowało to zawsze moje narzekania na szumy matrycy w korpusach cropowych canona czego wyraz dawałem parę razu na forum, jednak po zamianie na korpus FF z radością zaprzestałem wykonywania kilku czasochłonnych sztuczek pozwalających mi uzyskać niezaszumione zdjęcia z cropowej matrycy, pełnoklatkowa matryca pod tym względem jest po prostu lepsza - wiem że to dość trywialna prawda ale tak jest.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Na 5DIV to raczej nie czekaj bo jak wyjdzie to wątpię żebyś wydał 13-14 tysi na nowy sprzęt jak teraz się zastanawiasz czy dołożyć do 5d3.
Ja pamiętam jak kupowałem 7D a już słyszałem o 7D2 i przeszło mi przez myśl czekanie, ale jednak wolałem robić zdjęcia bo po to mi był aparat potrzebny.
7D już nie mam z rok czasu a następcy jeszcze nie ma.
Mnie nigdy nie zdarzyło się aby brakło, nominalne nazwijmy to ~8EV +/- 2EV max w postprodukcji daje łącznie 12EV tyle co film analogowy...
Jeśli ~0.5EV to jest zdecydowanie to zgadzam się
Wszystko zależy jak leży, gdy porównywałem RAWy z obu 6D faktycznie odrobinę mniej szumi, ale po zabawie w ACRze bez problemu można różnice zniwelować
Matówka nie wymienna bo konstrukcja wizjera jest inna (choć niektórzy piszą że wymieniali, jest to utrudnione, ale można), jeśli ktoś używa M42 kupuje dendelion i problem matówki znika, tak przy okazji... wole tą nie wymienną od tej wymiennej ale produkującej mnie "klarowny" i ciut ciemniejszy obraz - bo takie mam odczucie przy porównaniu.
To nie tyle kwestia klasy (choć nie wątpie że w 1d chodzi lepiej) ale bardziej ogólnie spadającej jakości wykonania, w 30D wybierak wydaje się precyzyjniejszy niż w 5D3, tylne koło w 30D "chodzi" ciszej nazwijmy to z większą kulturą pracya przecież 30tka klase wyżej od 5tki nie jest, to samo lakier dawniej nie do zdarcia, dziś... ogólnie jakość wykonania spadła pod chyba każdym względem.
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 09-03-2014 o 13:55
Jak już mówiłem zdecydowalem się na 6d. Jednak zakup nie jest taki prosty jak się okazało. Mieszkam na śląski i chciałem sobie pomacać przed zakupem. Nie lubie na wysyłke takich rzeczy kupować. I co się okazało ?
Byłem w takich sklepach jak Fotojoker, Saturn, Sigma pro centrum i wiecie co ? Nie słyszeli o wersji Canon 6D z wifi i GPS. Posiadali "zwykłe" wersje bez tego w średniej cenie 6400 zł.....
Normalnie ręce opadają.... Czy ja czegoś nie wiem? czy wersje z wifi i gps były jakies limitowane?? A może wiecie gdzie na śląsku mozna podjechac i powinni miec ta wersje na wypasie.
Z WiFi i GPS to są właśnie "zwykłe" wersje. Nie słuchaj specjalistów z takich sklepów.