Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Konkurencja nadchodzi - oficjalna zapowiedź dSLR KM

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jasne. A tona pierza jest lżejsza niż tona ołowiu. A co to znaczy, że matryca "choćby odrobinę się "podgrzeje"? Jest jakaś magiczna fotograficzna temperatura równowagi? A może praca silników zależy od temperatury? JEst wiele czynników dodatkowych różniących kompakt od lustra, które miały by wpływ na grzanie się, np. inna ilość powietrza, masa aparatu, itp. ale swoją opinię podtrzymuje, do czasu usłyszenia jakiegoś konkretnego argumentu lub doświadczenia świadczącego przeciwko.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wiesz co Tomku... na podstawie co najmniej trzech twoich ostatnich wystepow w watkach i wspanialego teoretyzowania, mam dla ciebie dobra rade: idz na spacer, przewietrz sie, porob fotki, przestan wszystko przykladac do wzorow, wypij piwo, przytul kobiete... dobrze ci to zrobi - niech twoj umysl scisly ochlonie troszke, bo niedlugo jedyne fotki jakie bedziesz robil to tabelki testowe i dekielki antyhotpikselowe , a jedyne pomiary to nie swiatla a czasu, temperatury itp za pomoca wyciagnietych miernikow z labu fizycznego

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Przyznam Ci się, że nigdy na własne potrzeby nie robiłem fotek testowych. Tobie kobieta i piwo też by się przydały, przestałbyś tyle marudzić (oczywiście mowa o 3 ostatnich postach )

To, że czegoś nie rozumiesz, nie znaczy, że jest to nieprawdziwe.

[ Dodano: 17-10-04, 17:15 ]
    Aha, od myślenia trzeba ochłonąć? Myślałem, że do myślenia trzeba ochłonąć... Co też polecam.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to ustalmy krotko:

- ja twierdze ze stabilizacja matrycowa bedzie tak samo jak w kompaktach Minolty, albo nawet gorzej powodowala nagrzewanie sie matrycy, wieksze zuzycie pradu, wieksze szumy i samoczynne wylaczanie sie
    - ty twierdzisz ze niekoniecznie tak musi byc

Nie wnikajac w konkrety, dowody, twierdzenia, wzory - na razie to olejmy, poczekajmy az body wejdzie na rynek i podpytajmy pozniejszych uzytkownikow tego body OK? Wtedy najprosciej wyjdzie kto ma racje.
    A najlepiej pomeczyc o to Czache - niech kiedys w sklepie wezmie A1/A2 w lapke oraz D7D i pomeczy je przez pare godzin sprawdzajac kiedy ktory sie wylaczy i jak bardzo szumy wzrosna w miare uplywu czasu pstrykania 8)

Na przyklad jeden moj znajomy posiadacz A1 dopiero ode mnie dowiedzial sie ze antishake matrycy moze spowodowac samoczynne wylaczenie sie aparatu - on nie pstryka wielogodzinnych sesji, a szumy mu nie przeszkadzaja (NeatImage).

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Prawie zgoda. Ja twierdze, że matryca będzie się grzała tak samo jak w kompaktach, albo ciut mniej. Więcej zależy od szczegółów konstrukcyjnych niż masy matrycy. Jest dla mnie jasne, że może się grzać i mniej i więcej, ale nie z powodu rozmiaru. Chyba EOT.

FoFot.pl
    Canon IRC

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Polecam link do strony canona:

Tutaj

Do poruszania soczewki zdaje sie nie trzeba żadnego silniczka, piezo wystarczy - te przesuniecia sa mikroskopijne.

Janusz

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dzięki za linka.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Do poruszania soczewki zdaje sie nie trzeba żadnego silniczka, piezo wystarczy - te przesuniecia sa mikroskopijne.
    To właśnie miałem na myśli Nie dość, że cały układ jest mechaniczny, to drgania są mikroskopijne - pewnie porównywalne z tymi w silniku USM. A to nie to samo co machanie matrycą na wszystkie strony

BTW. ten wątek przypomniał mi stare czasy ZX Spectrum, gdy można było napisać program, który wprawiał głowicę FDD 3000 w taki taniec, że się urywała

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    BTW. ten wątek przypomniał mi stare czasy ZX Spectrum, gdy można było napisać program, który wprawiał głowicę FDD 3000 w taki taniec, że się urywała
    A pamiętasz te nieco późniejsze, gdy programowo można było wprowadzić monitor w taki tryb rozdzielczości, że przepalał się w nim bezpiecznik sieciowy?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Sieciowy? To nie moje klimaty - w starych monitorach to ja psulem, ale uklady odchylania

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów