Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Konkurencja nadchodzi - oficjalna zapowiedź dSLR KM

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeśli dobrze zrozumiałem to co usiłujesz powiedzieć to któryś z nas nie rozumie jak działa IS.
    Może się mylę ale moim zdaniem IS działa dzięki temu że w obiektywie zostaje prawiona w ruch wirujący jakaś masa. Działa to więc jak „żyro”. Stabilizacji ulega cały układ. Nie ma więc żadnych ruchomych soczewek. Stabilizację uzyskuje się „zamrażając – upłynniając” ruch całego zestawu body-obiektyw.(Jeśli próbowałeś kiedyś ruszyć gwałtownie rozpędzoną szlifierką kontową to wiesz o czym mówię.)

Natomiast stabilizacja na poziomie matrycy polega na tym że nie jest ona na sztywno związana z konstrukcją aparatu. Innymi słowy pozwala się jej na jakiś tam amortyzowany ruch. A więc ruszasz aparatem a matryca stoi w miejscu. Pytanie na ile skuteczne i trwałe jest takie rozwiązanie.

Osobiście uważam ze najlepsze są proste rozwiązania więc stawiam na IS w obiektywie.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Kod:
    Image stabilizer

A superb new technology that allows the lens to sense movement from "shake" or vibrations, and instantly apply an optical correction by moving a group of lens elements. The improvement in steadiness can be seen even in the viewfinder, and most users find they can shoot hand-held or on a monopod at shutter speeds about two stops slower than previously possible and consistently get sharp images.
    Wygląda na to, że żyroskopy tylko analizują ruch, a do tego jest kupa elektroniki i silniczków.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Być może tak właśnie jest że żyro jest w jakiś sposób wspomagane jakąś nazwijmy to inteligencją. Być może nie sposób upakować w obiektyw takiej masy tudzież rozpędzić jej (choćby ze względu na energożerność) by żyro było samo z siebie skuteczne. Jednak i tak bardziej podoba mi się idea stabilizowania całego układu niż tylko matrycy.

Może się mylę ale wydaje mi się że stabilizacji ulega jednak cały układ. (tak na moje wyczucie)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A mi sie ciagle wydaje ze od tej stabilizacji to matryca sie za mocno grzeje (slyszalem takie opinie o serii Z i A Minolty , nawet na tym forum) przez co szumy i samowylaczanie sie aparatu nastepuje. A porownujac wielkosc matrycy z serii Z i A do tej z dSLR - bedzie sie ona raczej mocniej grzala bo wieksza , jak to wplynie na jakosc zdjec (szumy) i funkcjonalnosc body (pradozernosc, wylaczanie sie samo, bo za cieplo) ?

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Czemu większa się będzie bardziej grzała? Silniczki muszą być większe, wieć generują więcej ciepła, ale i matryca większa, więc zmiana temperatury powinna być podobna. Chyba, że grzeje się z innego powodu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cały dowcip ze stabilizacją w obiektywie polega na tym, że ta grupa soczewek tylko lekko drga w osi poziomej - drgania są stosunkowo niewielkie, ale w długim obiektywie przekładają się na możliwość dość sporego "przesuwania" obrazu na matrycy/matówce (to tak jak lekki ruch lusterkiem przesuwa "zajączka" na ścianie o kilka cm ) M.in. dlatego IS to taka precyzyjna i droga technika.
    Natomiast ta stabilizacja w Minolcie to naprawdę hardcore... ruchy matrycą na 1cm w każdą stronę. Na dpreview był do ściągnięcia filmik jak to działa - i mój instynkt technika mechanika mówi mi, że to się po prostu musi psuć

Miasto
    Białystok

Domyślnie

przesada. male drgania moga byc duzo bardziej meczace dla materiału. a duży ruch moze dawać możliwość dużo precyzyjniejszej kompensacji. Trudniej połamać łopatę niż wykałaczkę

[ Dodano: 16-10-04, 23:25 ]
    Hmm, inny problem przyszedł mi do głowy. W Minolcie matryca czasami znajduje się poza osią optyczną obiektywu, co może być fatalne (zniekształcenia, mało światła, inny kąt padania, winieta)

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Czemu większa się będzie bardziej grzała? Silniczki muszą być większe, wieć generują więcej ciepła, ale i matryca większa, więc zmiana temperatury powinna być podobna.
    No wlasnie dlatego - by poruszyc wieksza matryca trzeba sie wiecej napracowac. A jaki ma zwiazek praca z cieplem to chyba fizykowi nie musze tlumaczyc?

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Praca będzie oczywiście większa. Ale o tyle większa o ile masa matrycy się zwiększy. Zgoda?

A żeby podgrzać większą masę trzeba więcej ciepła. Tak więc efekty się zrównoważą.

Dokładnie tak, jak z rzucaniem ciężką i lekką kulką. Ziemia ciężką przyciąga mocniej, ale obie spadają tak samo.

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    A żeby podgrzać większą masę trzeba więcej ciepła. Tak więc efekty się zrównoważą.
    Szczerze watpie. Moze pewna rownowaga bedzie dopoki matryca sie nie podgrzeje, ale gdy juz chocby odrobine sie podgrzeje (nie od silniczkow ale od pracy wlasnych ukladow elektronicznych) to dalej pojdzie jak z platka - silniczki beda ja tylko podkrecac wykonujac o wiele wieksza prace niz w kompaktach.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów