Cytat Zamieszczone przez tereferekuku Zobacz posta
Ale jeśli ISO 2500 jest jakie jest, to do jakiego można używać?
Pokombinuję z większą ilością punktów. Ale na koncertach zależy mi na punktowej, dokładnej ostrości....
co do iso to jest tak jak napisal cobalt. jesli jednak nie mozesz lepiej naswietlic zdjecia to z moich doswiadczen nie nalezy przekraczac 1600 (szczegolnie jak pozniej bedziesz wyciagal duzo z cieni) - w canonie probowalem jeszcze na 2000 ale w 7d mnie sie juz nie podoba. z tym, ze to kwestja wzgledna i roznie ludzie podchodza do ilosci szumu czy ziarna
co do uzywania tylko srodkowego punktu na koncertach to ja jednak bym polemizowal (tylko pamietaj, ze jestem amatorem)... w przypadku fotografowania ruchu (szczegolnie na ciemych koncertach gdzie mocno otwierasz przyslone i uzuskujesz mala glebie ostrosci) przy dowolnym przekadrowaniu jest ryzyko, ze poruszajacy sie "model" wyjdzie z glebi ostrosci. wg mnie najskuteczniejsze jest cykniecie fotki tuz po ustawieniu ostrosci. zdaje sie, ze wszystkie punkty af w 7d sa tak samo precyzyjne i czule (no chyba ze sie myle ) wiec ja rekomendowalbym korzystanie ze wszystkich. jedyny problem jest taki, ze w przypadku koncertow najbardziej pozadany jest pomiar punktowy, a ten w 7d pozostaje centralny nawet jesli wybierzemy inny punkt af... pewnym rozwiazaniem jest przerzucenie sie na pomiar matrycowy/centralnie wazony (sorry ale nie mam teraz pod reka aparatu, a nie pamietam jak sie nazywa...) nawet kosztem jego precyzji.
wg mnie canon 7d dziala i nawet da sie nim robic zdjecia takze w trudnych warunkach. ja nie mam czym sie chwalic ale jak spojzysz na moje zdjecia to ostatnie 12 galerii bylo zrobionych 7d. masz tam koncerty, koncerty z lampa, festiwale plenerowe za dnia i w nocy, mecz pilki recznej... kwestja tylko tego co z twoim egzemplarzem - moze jest uszkodzony, moze oczekujesz zbyt wiele, a moze cos robisz zle...