Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 148

Wątek: Canon 7D vs 70D

Dopiero zaczyna Awatar tereferekuku
    Miasto
    Kutno

Domyślnie Odp: Canon 7D vs 70D

Cytat Zamieszczone przez denree Zobacz posta
    moja _amatorska_ uwaga:
    1 zdjecie: jesli uzywasz pojedynczego centralnego punktu to w tym wypadku chyba musiales przekadrowac - to moglo wplynac na ostrosc. wydaje mi sie, ze 7d spokojnie mozesz uzywac wszystkich punktow (tak przynajmniej ja robie) i strzelac zaraz po potwierdzeniu i bez przekadrowywania (szczegolnie, ze 7d ma ten fajowy joystick).
    2 zdjecie: wg mnie af zdecydowanie nie trafil biegli szboko i na wprost do ciebie - chyba jedna z trudniejszych sytuacji dla af?
    3 zdjecie: na tej miniaturce wyglada mi na to, ze koszykarz z 11 jest ostry (jesli uzywales pojedynczego punktu srodkowego to albo ostrzyles na koszulke albo przekadrowywales)
    problemem jest na pewno iso 2500 bo nawet jak trafisz to ono zdegraduje ostrosc i ilosc szczegolow.
    kolejna sprawa to czas. 1/400 przy dynamicznym ruchu (a jeszcze do tego na 200mm i braku is) moze byc niewystarczajaca (przy ogniskowej 200mm na cropie gdy jest bardzo zimno czy drza ci rece to 1/400 moze nie wystarczyc nawet do statycznego obrazu). ja w pilce recznej z takim czasem fotografuje zawodnikow podczas rozmowy z trenerem/graczami (mocno gestykuluja). podczas rzutow 1/800 dopiero gwarantuje mi ostre (zamrozone w ruchu - ale juz bez samej reki rzucajacej z pilka - ona porusza sie szybciej) zdjecie.
    ja mam 7d od niedawna (zwazywszy ile robie zdjec i kiedy) i w single shoot trafiam lepiej niz w przypadku 60d, a tym bardziej 450d (nic lepszego nie mialem) - jesli chodzi o szkla to fotografuje glownie sredniej jakosci kundlami. takze w kiepskim oswietleniu (malutkie koncerty/male sale sportowe). nie radze sobie aktualnie za bardzo z servo i seria niestety ale nie mialem zbyt wielu okazji poprobowac (no i moje szkla nie sa stworzone do tego) tuz po kupnie 7d fotografowalem ruch centralnym i przekadrowywalem (przyzwyczajenia z poprzednich puszek) i nie bylo lepiej niz w przypadku starszych aparatow. poprawilo sie gdy podczas takich warunkow postanowilem nie kadrowac ale uzywac wszystkich punktow.
    To całe kadry.
    Wieczorem poszukam zdjęć z koncertu, na którym bylem z siódemką. Tam ruch był znacznie spokojniejszy ;-)
    Może faktycznie ja coś robię źle?
    Ale jeśli ISO 2500 jest jakie jest, to do jakiego można używać? Chcąc skrócić czasy do 1/800 nie dałoby rady zejść niżej na pewno....
    Podobne imprezy moim 500 D (dobrze, że jeszcze nie sprzedałem) wyglądały duuuuuuużo lepiej.
    Pokombinuję z większą ilością punktów. Ale na koncertach zależy mi na punktowej, dokładnej ostrości....

Cytat Zamieszczone przez tereferekuku Zobacz posta
    To całe kadry.
    Wieczorem poszukam zdjęć z koncertu, na którym bylem z siódemką. Tam ruch był znacznie spokojniejszy ;-)
    Może faktycznie ja coś robię źle?
    Ale jeśli ISO 2500 jest jakie jest, to do jakiego można używać? Chcąc skrócić czasy do 1/800 nie dałoby rady zejść niżej na pewno....
    Podobne imprezy moim 500 D (dobrze, że jeszcze nie sprzedałem) wyglądały duuuuuuużo lepiej.
    Pokombinuję z większą ilością punktów. Ale na koncertach zależy mi na punktowej, dokładnej ostrości....
    Można spokojnie używać z ISO 3200 tylko trzeba się postarać o dobre naświetlenie zdjęcia.
    Zacznij eksperymenty od t-1/1250s i kręć w kierunku dłuższych czasów. Np do 1/500s. Ten aparat jest super, ale matryca niestety daje przeciętny obrazek w słabym świetle.
    W słoneczny dzień będzie znacznie lepiej. Większa ilość punktów AF nie wiem, czy coś pomoże.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Miasto
    Kutno

Niestety stosunkowo mało robię w dobrym świetle....
    W czwartek idę na koncert E. Gepert, będę dalej kombinował ;-)
    I wstrzymam się jeszcze z pozbyciem się go.

Miasto
    Kutno

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Można spokojnie używać z ISO 3200 tylko trzeba się postarać o dobre naświetlenie zdjęcia.
    Zacznij eksperymenty od t-1/1250s i kręć w kierunku dłuższych czasów. Np do 1/500s. Ten aparat jest super, ale matryca niestety daje przeciętny obrazek w słabym świetle.
    W słoneczny dzień będzie znacznie lepiej. Większa ilość punktów AF nie wiem, czy coś pomoże.
    Czyli matryca jest gorsza (w kwestii generowanego obrazu) od tej w 500 D ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Ale jeśli ISO 2500 jest jakie jest, to do jakiego można używać?
    co do iso to jest tak jak napisal cobalt. jesli jednak nie mozesz lepiej naswietlic zdjecia to z moich doswiadczen nie nalezy przekraczac 1600 (szczegolnie jak pozniej bedziesz wyciagal duzo z cieni) - w canonie probowalem jeszcze na 2000 ale w 7d mnie sie juz nie podoba. z tym, ze to kwestja wzgledna i roznie ludzie podchodza do ilosci szumu czy ziarna
    co do uzywania tylko srodkowego punktu na koncertach to ja jednak bym polemizowal (tylko pamietaj, ze jestem amatorem)... w przypadku fotografowania ruchu (szczegolnie na ciemych koncertach gdzie mocno otwierasz przyslone i uzuskujesz mala glebie ostrosci) przy dowolnym przekadrowaniu jest ryzyko, ze poruszajacy sie "model" wyjdzie z glebi ostrosci. wg mnie najskuteczniejsze jest cykniecie fotki tuz po ustawieniu ostrosci. zdaje sie, ze wszystkie punkty af w 7d sa tak samo precyzyjne i czule (no chyba ze sie myle ) wiec ja rekomendowalbym korzystanie ze wszystkich. jedyny problem jest taki, ze w przypadku koncertow najbardziej pozadany jest pomiar punktowy, a ten w 7d pozostaje centralny nawet jesli wybierzemy inny punkt af... pewnym rozwiazaniem jest przerzucenie sie na pomiar matrycowy/centralnie wazony (sorry ale nie mam teraz pod reka aparatu, a nie pamietam jak sie nazywa...) nawet kosztem jego precyzji.
    wg mnie canon 7d dziala i nawet da sie nim robic zdjecia takze w trudnych warunkach. ja nie mam czym sie chwalic ale jak spojzysz na moje zdjecia to ostatnie 12 galerii bylo zrobionych 7d. masz tam koncerty, koncerty z lampa, festiwale plenerowe za dnia i w nocy, mecz pilki recznej... kwestja tylko tego co z twoim egzemplarzem - moze jest uszkodzony, moze oczekujesz zbyt wiele, a moze cos robisz zle...
    450d | 60d -> 7d | s10-20/3.5 -> c10-18/4.5-5.6 | c18-55/3.5-5.6 is II | s30/1.4 | c50/1.8 | s70-200/2.8 II

Miasto
    Kutno

No i właśnie na to pytanie z ostatniego zdania chciałbym poznać odpowiedź

Pełne uzależnienie Awatar aptur

No i właśnie na to pytanie z ostatniego zdania chciałbym poznać odpowiedź
    Przestań się przejmować. Z twoim egzemplarzem wszystko jest OK.

Miasto
    Kutno

Więc co robię źle?
    Hmmmm, nie wiem czy nie złamię regulaminu ale porównajcie kilka zdjęć stąd: https://www.facebook.com/media/set/?...1452129&type=3 albo tych: https://www.facebook.com/media/set/?...1452129&type=3
    A teraz stąd:
    https://www.facebook.com/media/set/?...1452129&type=3

Radek i Nicola z 7. Korporacja z 500D.
    Myślałem, że po zmianie będzie odwrotnie w kwestii obrazka.....

Pełne uzależnienie Awatar aptur

może zacznij od statycznych zdjęć, 7D plus 70-200 i oddalony obiekt. f4. Zobacz czy ostrzy w punkt. Moim skromnym zdaniem przeceniasz sprawności AF w trybie servo plus szybko poruszające się obiekty.

Miasto
    Kutno

Tak, przy statycznych ostrzy właściwie idealnie - błyskawicznie, w punkt, ze skutecznością właściwie 100 %.

Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów