Oj tam, może i nie mam racji w kilku aspektach, uprościłam bardzo i uogólniłam, nie rozpatrywałam każdego indywidualnego przypadku użycia lustrzanki do kręceniaMi nie chodzi o żadną rację, mam swój pogląd na sprawę i tyle. Wiem ile kosztują orzeszki na planie, hehe i wiem, że sprzęt można wypożyczyć, sama czasem wypożyczam sprzęt foto jeśli potrzebuję do zdjęć czegoś lepszego niż mam lub szkła, którego zwyczajnie nie opłaca mi się kupować, bo potrzebuję go raz na pół roku. Wiadomo, że na plan filmowy z dużym budżetem operator nie nosi swojego sprzętu (wygląda na to, że się pozmieniało w serialach przez ostatnie 15 lat, wcześniej nie miały nie wiadomo jakich budżetów). Nie w tym rzecz. Miałam w ręku prawdziwe kamery i miałam w ręku lustro i gdybym miała kręcić filmy zawodowo codziennie po kilka, kilkanaście godzin to kamerą a nie lustrem. Wielką klabzdrowatą, ciężką kamerą na wózku, bo jest wygodniej i fajniej i w ogóle. Może to kwestia przyzwyczjenia, tego nie wykluczam. Jak ktoś woli lustrzanką kręcić to niech sobie kręci, ja nigdzie nie napisałam, że komuś bronię
czy że lustrami kręcą lamy, a kamerami prawdziwi operatorzy. Napisałam, że moim zadniem z różnych względów lepiej kamerą
a Wy mi tu ciągle jak bardzo się mylę. To, że ktoś nakręcił seriał aparatem fotograficznym (zresztą w kinie one też się pojawiają z różnych powodów) nie znaczy przecież, że mi się będzie wygodniej i lepiej nim kręciło niż kamerą. Wiadomości czasem idą z telefonu i też wszyscy żyją. Każdy sobie wybiera narzędzia jakie mu pasują i jakie dadzą oczekiwane efekty
![]()