Moim zdaniem nalezy pisac o swoich doswiadczeniach ze sprzetem a nie teoretyzowac. Skoro nie filmujesz aparatem to przepraszam jesli Cie uraze ale nie masz pojecia o czym mowisz. To znasz kogos, cos widzialas, slyszalas nie ma znaczenia bo to nie Twoje doswiadczenia ze sprzetem. Ja zawodowo zajmuje sie filmowaniem i korzystam zarowno z kamery jak i aparatu przy czym jesli mam nagrac film z prywatnej wycieczki to nawet nie mysle o zabieraniu kamery tylko pakuje aparat. Inna sprawa, ze nie jest to aparat Canon bo niestety fabryczne lustrzanki Canona sa bardzo prymitywne jesli chodzi o filmowanie i rzeczywiscie jakosc nie jest porazajaca. Magic Lantern oczywiscie zmienia je w przyzwoity sprzet ale sa tez aparaty innych firm, ktore out of the box nadaja sie duzo lepiej do pracy na planie filmowym. Nie wiem czym filmuje sie seriale wiec sie nie wypowiadam. Wiem natomiast, ze zestawem Sony A7s z jednym obiektywem Sony 24-105 f4 doposazonym w rejestrator dzwieku Tascam DR-70 i odpowiednim do sytuacji zestawem mikrofonow, podstawowym rigiem i statywem mozna zrobic profesjonalnie wygladajaca produkcje a koszt takiego zestawu to mniej niz samo body Canon C100 mk2.
Z drugiej strony jesli ktos nie ma pojecia o filmowaniu, glebi ostrosci, przyslonie itp. to niech kupi prosta, amatorska kamere.