Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 148

Wątek: Canon 7D vs 70D

Początki nałogu Awatar eleroo

Domyślnie Odp: Canon 7D vs 70D

Do filmowania się kupuje kamerę a nie aparat fotograficzny... filmowanie w lustrzankach to taki dodatek stwarzający iluzję ogromu możliwości dla ludzi nieobeznanych z tematem, tak samo jak wbudowane hdr czy multiekspozycja, czy inne wifi i life view i programy tematyczne. Oczywiście, że da się tym kręcić filmy. Telefonem też można. Zależy kto czego potrzebuje.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    Do filmowania się kupuje kamerę a nie aparat fotograficzny... filmowanie w lustrzankach to taki dodatek stwarzający iluzję ogromu możliwości dla ludzi nieobeznanych z tematem, tak samo jak wbudowane hdr czy multiekspozycja, czy inne wifi i life view i programy tematyczne. Oczywiście, że da się tym kręcić filmy. Telefonem też można. Zależy kto czego potrzebuje.
    czyli chcesz mi powiedzieć ze np ostatni odcinek dr housa bodajże sezon 8 został nakręcony 5d2 + 24-70 i 70-200 to kiszka , a https://vimeo.com/140370044#at=1 ten filmik chociażby to lipton bo kręcone lustrzanką ? Eleroo czasy d90 juz dawno minęły dzisiaj właśnie częściej można spotkać dslr w produkcji filmów niż kamery (nie mowie tutaj o kinie i wielkim ekranie)
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

teraz wszyscy na mniejszą i większą skalę kręcą filmy lustrzankami, reklamy, filmy niezalezne, dokumenty, dużo scen w filmach wysokobudzetowych jest też kręcona aparatami,

jednak do bardzo dobrych efektów potrzebna jest cała masa ostrzętu,
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

No może macie rację Pewnie macie. No dobra, macie. Ten filmik z linku całkiem spoko. Jak ktoś ma skilla to i lodówką nakręci dobry film. Albo zagra na czymś, co się do grania nie nadaje. Może w telewizji tego używają, to super w takim razie, bo mogą ciąć koszty znacznie, a jeśli jakość jest wystarczająca otwiera to pole dla zdolnych niemajętnych - czyli spoko, jestem za. Ja telewizji nie oglądam (nawet nie mam telewizji w telewizorze) i czasem zapominam, że taki twór istnieje Wielki ekran to jest to, a nie tam jakieś pitu pitu w telewizorku. Swoją drogą to widziałam kiedyś w kinie film nakręcony taką kamerką jaka łapie konie na mecie podczas wyścigu - przepiekny i niezwykle poetycki eksperyment! Mam chyba cztery aparaty, które mogą kręcić filmy (co do jednego nie jestem pewna czy potrafi), ale ani razu nie odpaliłam tej funkcji. Dla mnie filmy w aparacie to serio zbędny dodatek i taki no półśrodek jakby i tak i wolałabym nie płacić z niego tak samo jak za inne pierdoły. Ja jestem trochę jednak chyba odstająca od ogółu, bo dla mnie nawet autofokusa mogłoby nie być, hehe - używam, ale gdyby go nie było nie umarłabym. No i wyznaję zadasdę, że porządność wymaga specjalizacji, czyli do zdjęć aparat, do filmów kamera tym bardziej, że tym wygodniej dużo się operuje niż aparatem, do tego przecież dobry statyw żeby ustabilizować aparat, jakaś głowica, prowadnica, wózek i mamy szybko koszt wyższy niż sam aparat - gdzie sens? No chyba, że do dość jednorazowych projektów gdzie jakość kinowa nie jest potrzebna, czyli kupić lustrzankę, nakręcić tanim kosztem x godzin materiału, wywalić lustrzankę, kupić następną - to dużo tańsze niż zakup, eksploatacja i utrzymanie kamery. Dobra, już nie oftopuję, bo zaraz się zrobi inny wątek zupełnie, pogrzebie, może jest coś w tym temacie na forum

Pełne uzależnienie

Eleroo, teoretyzujesz. Mam taka rade, jesli czegos nie uzywasz (funkcja filmowania w aparacie) to nie doradzaj w tej kwestii bo ktos gotow uwierzyc w to co piszesz.

Odrobiłam trochę lekcji, hehe.

Przemku, przecież nie piszę nieprawdy, nie wprowadzam w błąd. Do filmowania lepszy będzie zawsze dedykowany sprzęt, czyli kamera, a nie lustrzanka, która jest mała i nieporęczna do kręcenia. To oczywiście pociaga za sobą koszty i różne inne okołosprzętowe konieczności, ale nie o tym przecież mówimy. Filmowania w aparacie nie używam (no odpaliłam wczoraj i 'weź pan idź w cholerę', że tak powiem - takie to niewygodne), ale z kamerami zdarzyło mi się pracować, siedzę dość blisko filmu z zamiłowania - nie kręcę oczywiście, ale hobbystycznie biorę udział w festiwalach, warsztatach, wykładach i takich tam różnych, mam dużo znajomych z tego środowiska, więc to nie jest tak, że o filmie jako takim nie mam pojęcia. Jeśli komuś wystarczy jakość filmu z lustra to spoko, niech filmuje lustrem. Jak pisałam, można i telefonem i też efekt może być wystarczająco dobry do konkretnych celów. Nie poruszamy przecież kwestii 'sztuki operatorskiej' tylko technikaliów i parametrów otrzymanego materiału a to dwie różne sprawy. Do wielu zastosowań typu film z wesela, czy serial w telewizji czy pierwsze 'prawdziwe' filmy w zupełności taka jakość z lustra wystarczy. Tym bardziej, że filmowanie lustrzanką pozwala znacznie ograniczyć koszty takiego przedsięwzięcia. Przecież to nic złego, że ktoś nie ma kasiory na kamerę i kręci aparatem czy telefonem czy lodówką chociażby. Skoro materiał jest wystarczająco dobry, to po cholerę ten ktoś ma się na przykład zadłużać żeby kupić kamerę? No bez sensu. To otwiera też możliwości dla młodych zdolnych, którzy nie mają dostępu do profi sprzętu - teraz mogą sobie wziąć lustrzankę i nakręcić film na konkurs (na konkursach wszelkiego autoramentu i festiwalach filmowych jednak pomysł, zdjęcia i całokształt są brane pod uwagę, technikalia schodzą na dalszy plan) Każdemu według potrzeb Można też zrobić animację poklatkową i mieć dużo dużo wyższą jakość filmu z lustra, jednak do typowego kręcenia to co kamera to kamera, inny komfort pracy zupełnie, inne możliwości. Filmowanie lustrem nawet w wyższej klasy aparatach to nadal tylko dodatek dla tych fotografów, którzy czasem coś nakręcą ale generalnie się tym nie zajmują i nie widzą sensu inwestować w sprzęt do kręcenia, w entry lewelach kusi, bo jednym urządzeniem można i fiocić i filmować na wycieczkach, więc odpada konieczność kupowania dwóch urządzeń. Oszczędność. Że część ludzi zaczęła używać luster typowo do filmowania - no okej, zdarza się przecież, nikt im nie zabroni. To moje zdanie, nikt nie ma obowiązku się z nim zagdzać przecież. I nikt nie musi mi "wierzyć"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Odrobiłam trochę lekcji, hehe.

Przemku, przecież nie piszę nieprawdy, nie wprowadzam w błąd. Do filmowania lepszy będzie zawsze dedykowany sprzęt, czyli kamera, a nie lustrzanka, która jest mała i nieporęczna do kręcenia. To oczywiście pociaga za sobą koszty i różne inne okołosprzętowe konieczności, ale nie o tym przecież mówimy. Filmowania w aparacie nie używam (no odpaliłam wczoraj i 'weź pan idź w cholerę', że tak powiem - takie to niewygodne), ale z kamerami zdarzyło mi się pracować, siedzę dość blisko filmu z zamiłowania - nie kręcę oczywiście, ale hobbystycznie biorę udział w festiwalach, warsztatach, wykładach i takich tam różnych, mam dużo znajomych z tego środowiska, więc to nie jest tak, że o filmie jako takim nie mam pojęcia. Jeśli komuś wystarczy jakość filmu z lustra to spoko, niech filmuje lustrem. Jak pisałam, można i telefonem i też efekt może być wystarczająco dobry do konkretnych celów. Nie poruszamy przecież kwestii 'sztuki operatorskiej' tylko technikaliów i parametrów otrzymanego materiału a to dwie różne sprawy. Do wielu zastosowań typu film z wesela, czy serial w telewizji czy pierwsze 'prawdziwe' filmy w zupełności taka jakość z lustra wystarczy. Tym bardziej, że filmowanie lustrzanką pozwala znacznie ograniczyć koszty takiego przedsięwzięcia. Przecież to nic złego, że ktoś nie ma kasiory na kamerę i kręci aparatem czy telefonem czy lodówką chociażby. Skoro materiał jest wystarczająco dobry, to po cholerę ten ktoś ma się na przykład zadłużać żeby kupić kamerę? No bez sensu. To otwiera też możliwości dla młodych zdolnych, którzy nie mają dostępu do profi sprzętu - teraz mogą sobie wziąć lustrzankę i nakręcić film na konkurs (na konkursach wszelkiego autoramentu i festiwalach filmowych jednak pomysł, zdjęcia i całokształt są brane pod uwagę, technikalia schodzą na dalszy plan) Każdemu według potrzeb Można też zrobić animację poklatkową i mieć dużo dużo wyższą jakość filmu z lustra, jednak do typowego kręcenia to co kamera to kamera, inny komfort pracy zupełnie, inne możliwości. Filmowanie lustrem nawet w wyższej klasy aparatach to nadal tylko dodatek dla tych fotografów, którzy czasem coś nakręcą ale generalnie się tym nie zajmują i nie widzą sensu inwestować w sprzęt do kręcenia, w entry lewelach kusi, bo jednym urządzeniem można i fiocić i filmować na wycieczkach, więc odpada konieczność kupowania dwóch urządzeń. Oszczędność. Że część ludzi zaczęła używać luster typowo do filmowania - no okej, zdarza się przecież, nikt im nie zabroni. To moje zdanie, nikt nie ma obowiązku się z nim zagdzać przecież. I nikt nie musi mi "wierzyć"
    Za dużo teoretyzujesz. To czy aparat jest do robienia zdjęć czy do filmowania zależy tylko od użytkownika i możliwości sprzętu. Jeżeli kamery będą robić lepsze zdjęcia niż lustrzanki to będę robił zdjęcia kamerą bez względu na to czy ktoś będzie stał na stanowisku że kamery są tylko do filmowania.

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    To czy aparat jest do robienia zdjęć czy do filmowania zależy tylko od użytkownika i możliwości sprzętu.
    No też właśnie. Z tym, że możliwości lustrzanek jak na razie nie przewyższają możliwości kamer filmowych. Jeśli komuś wystarczy jakość i możliwości lustrzanki to niech sobie nią kręci, jego sprawa. Przecież napisałam to wyżej

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

No też właśnie. Z tym, że możliwości lustrzanek jak na razie nie przewyższają możliwości kamer filmowych. Jeśli komuś wystarczy jakość i możliwości lustrzanki to niech sobie nią kręci, jego sprawa. Przecież napisałam to wyżej
    Niestety ale po prostu nie masz racji. Nieprawda, że jak się chce filmować to się kupuje kamerę. Ja nie jestem nikt, ale lustrzanki bez filmów nie kupię już nigdy. Kamery profesjonalnej też nie kupię nigdy.

Nieprawda, że możliwości lustrzanek nie przekraczaja.....i nieprawda, że wszyscy filmujacy lustrzankami robia to z oszczędności. Uwierz mi, że producent serialu opisywanego jako "multi-milion dollar show" sieci Fox ma dostęp do wszelkich kamer jakie mu się zamarza i nie musi ich nawet kupować tylko wypożyczyć. Koszty kamery to dłobnostka w porównaniu z kosztami wynagrodzeń, i to nie tylko aktorów ale zwykłego personelu w każdej komercyjnej produkcji filmowej. Orzeszki, czipsy i napoje dla aktorów, których praca polega głównie na czekaniu, pewnie koszuja więcej niż kamera.

Behind the scenes on the 5D-shot House finale
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 09-10-2015 o 17:38
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Kup 7d2 i po sprawie.

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów