na al servo focisz czy one shot?
na al servo focisz czy one shot?
SONY
Próbowałem wszystkiego.....
Wszystkich ustawień AF-u i punktów / stref....
One shot, all servo, all focus...
Bardzo czułego ustawienia i najmniej czułego, z priorytetem ostrości albo migawki.... Chyba każda możliwa kombinację ...
no to dziwne, a widzisz w wizjerze, że się AF rozjeżdża, gubi się i szuka i przejeżdza focusem w dwie strony aż złapie? Czy ciągle jest w miejscu robisz foty a potem na kompie mydło?
SONY
W wizjerze nawet potwierdza ostrość....a na kompie dno.... NaczytaÅ‚em siÄ™ o seriach z trafionym af-em, gdzie rozjeżdżany siÄ™ czujniki - np. pionowe "widziaÅ‚y" obiekt na 6 metrach, poziome na 4 i ostrość ustawiaÅ‚y NIGDZIE.... MogÄ™ objawy pasujÄ… idealnie í ½í¸ž
pokaż przykładowe zdjęcie z exifem
na 99% user error
Jak wrócę do domu, wieczxorkiem, zapodam jakieś kadry :-)
Z 7D. W takich warunkach. Na takim ISO. WierzymyUwierzcie, w pełnym rozmiarze jest MASAKRA...![]()
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
moja _amatorska_ uwaga:
1 zdjecie: jesli uzywasz pojedynczego centralnego punktu to w tym wypadku chyba musiales przekadrowac - to moglo wplynac na ostrosc. wydaje mi sie, ze 7d spokojnie mozesz uzywac wszystkich punktow (tak przynajmniej ja robie) i strzelac zaraz po potwierdzeniu i bez przekadrowywania (szczegolnie, ze 7d ma ten fajowy joystick).
2 zdjecie: wg mnie af zdecydowanie nie trafilbiegli szboko i na wprost do ciebie - chyba jedna z trudniejszych sytuacji dla af?
3 zdjecie: na tej miniaturce wyglada mi na to, ze koszykarz z 11 jest ostry (jesli uzywales pojedynczego punktu srodkowego to albo ostrzyles na koszulke albo przekadrowywales)
problemem jest na pewno iso 2500 bo nawet jak trafisz to ono zdegraduje ostrosc i ilosc szczegolow.
kolejna sprawa to czas. 1/400 przy dynamicznym ruchu (a jeszcze do tego na 200mm i braku is) moze byc niewystarczajaca (przy ogniskowej 200mm na cropie gdy jest bardzo zimno czy drza ci rece to 1/400 moze nie wystarczyc nawet do statycznego obrazu). ja w pilce recznej z takim czasem fotografuje zawodnikow podczas rozmowy z trenerem/graczami (mocno gestykuluja). podczas rzutow 1/800 dopiero gwarantuje mi ostre (zamrozone w ruchu - ale juz bez samej reki rzucajacej z pilka - ona porusza sie szybciej) zdjecie.
ja mam 7d od niedawna (zwazywszy ile robie zdjec i kiedy) i w single shoot trafiam lepiej niz w przypadku 60d, a tym bardziej 450d (nic lepszego nie mialem) - jesli chodzi o szkla to fotografuje glownie sredniej jakosci kundlami. takze w kiepskim oswietleniu (malutkie koncerty/male sale sportowe). nie radze sobie aktualnie za bardzo z servo i seria niestety ale nie mialem zbyt wielu okazji poprobowac (no i moje szkla nie sa stworzone do tego)tuz po kupnie 7d fotografowalem ruch centralnym i przekadrowywalem (przyzwyczajenia z poprzednich puszek) i nie bylo lepiej niz w przypadku starszych aparatow. poprawilo sie gdy podczas takich warunkow postanowilem nie kadrowac ale uzywac wszystkich punktow.
Ostatnio edytowane przez denree ; 15-03-2016 o 01:16
450d | 60d -> 7d | s10-20/3.5 -> c10-18/4.5-5.6 | c18-55/3.5-5.6 is II | s30/1.4 | c50/1.8 | s70-200/2.8 II