Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Filtr na 28mm 1.8

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Filtr na 28mm 1.8

Witam.
    Od dzisiaj jestem posiadaczem Canona 28 1.8 i boje sie że porysuje soczewkę która jest bardzo blisko dekla, wystarczy ze założy się dekielek szybko i nieuważnie, kantnie się i rysa gotowa.
    Dlatego szukam filtra UV. I teraz moje pytanie szczególnie do posiadaczy. Czy zwykłe filtry (nie slim)winietują na tym szkiełku przy ff? Jeśli nie to po co przepłacać za slima.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Filtr na 28mm 1.8

Kiedyś był test filtrów UV na optyczne.pl. Co prawda przetestowano filtry o średnicy 72mm, a więc filtry o innej średnicy od Twojego obiektywu. Jednak im większa średnica filtra, tym ciężej jest go wykonać, zachowując największą jakość. Dlatego myślę, że filtry o średnicy 58mm nie powinny cechować się gorszymi wynikami od tych przetestowanych 72mm.
    W teście zwycięzcą został Hoya 72 mm HMC UV-0, który jest w dodatku tani. Ten filtr nie wykazał mierzalnego winietowania , czyli jeśli już przyciemnia brzegi kadru to poniżej 0,1% (tak można wywnioskować z testu).
    Filtr Hoya 58mm HMC UV-0 można obecnie kupić na allegro za 68 zł.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Może nie jest to test najnowszy, ale zawsze jakiś:

Test filtrów UV - Omówienie wyników i podsumowanie - Inne testy - Optyczne.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez Luziq Zobacz posta
    Witam.
    Od dzisiaj jestem posiadaczem Canona 28 1.8 i boje sie że porysuje soczewkę która jest bardzo blisko dekla, wystarczy ze założy się dekielek szybko i nieuważnie, kantnie się i rysa gotowa.
    Dlatego szukam filtra UV. I teraz moje pytanie szczególnie do posiadaczy. Czy zwykłe filtry (nie slim)winietują na tym szkiełku przy ff? Jeśli nie to po co przepłacać za slima.
    Przesadzasz JA 3 lata w tym szkle zakładałem dekielek, zdejmowałem nosiłem bez i szkło było jak nowe bez ani jednej ryski
    A jeśli już musisz mieć filtr to polecam albo Hoye pro 1 albo samyanga ( wbrew pozorom mają ciekawe szybki )

Bywalec Awatar gregorio1972
    Miasto
    Nowy Sącz

Ja od jakiegoś czasu do każdego nowego
    Kupuję hoyę HD i sprawdzają się znakomicie.

Uprawnienia umieszczania postów