Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Pełna klatka a ilość światła

Domyślnie Pełna klatka a ilość światła

Takie mam pytanie - może banalne, ale dla mnie ważne.
    Takie mam spostrzeżenie i nie wiem czy jest ono prawidłowe, czy akurat "tak wyszło".
    Dotychczas robiłam zdjęcia cropem, ostatnio robiłam próby na pełnej klatce - czy ja dobrze widzę czy FF potrzebuje więcej światła (sorry ale nie mogłam znaleźć odpowiedzi w googlach)? Gdy np. w pokoju zrobiłam zdjęcie croppem na f2.8, to wystarczało mi ISO 400, na pełnej 1200-1600.
    Normalne?

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Pełna klatka a ilość światła

Jeśli na pełnej klatce też 2.8 i taki sam czas jak na cropie to ISO powinno być takie samo. Najlepiej oba aparaty ustaw na M i takie same parametry. Mogą być delikatne różnice ekspozycji wynikające z zawyżania wartości ISO przez producentów - podkreślam jednak, że różnice w ekspozycji będą wtedy delikatne a nie w stylu ISO400 vs. ISO1600. Podejrzewam, że miałaś inne czasy albo wartości f.
    Miłego dnia
    moja www

No nie, wszystko miałam dokładnie takie samo. Producent aparatów też ten sam, dlatego się zdziwiłam, bo nigdzie o czymś takim nie czytałam :/

Początki nałogu
    Miasto
    IL

A pomiar światła jednakowy? Bo na punktowym będzie inna ekspozycja, jak na matrycowym, czy C/W.

Ooo... dzięki za podpowiedź, może być to bo nie robiłam tu żadnych zmian, sprawdzę i dam znać

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Podejrzewam, że miałaś inne czasy albo wartości f.
    Albo zupełnie inne kadry. Różnicy 2EV nie da się w żaden sposób wytłumaczyć wielkością matrycy.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

ale pomiar punktowy tak jak Ligo wspomniał może na czymś ciemnym mocno zaburzyć

Teraz to ja czegos nie rozumiem - wskazania swiatlomierza moga byc tu rozne, ale to chyba nie ma wplywu na prawidlowa ekspozycje..? Niech mnie ktos oswieci, plisss... Czy fotki byly w obu wypadkach podobnie naswietlone, czy roznica byla w pomiarze i z ff byly przeswietlone?
    Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem
    c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
    mój FB
    mój Flickr

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Jedyne logiczne wytłumaczenie jest takie, że :
    - pomiar światła uśredniał po całym kadrze
    - brzegi kadru były znacznie ciemniejsze niż środek

Z dokładnością do dopuszczalnych rozrzutów pomiędzy egzemplarzami, przy fotografowaniu jednolicie oświetlonej ściany, musi wyjść to samo.

jp

PS
    Znam wypowiedź odwrotną, która uzasadniała wyższość FF nad APS-C, w której autor/redaktor twierdził że to z powodu większego kąta widzenia w FF wpada, jak woda, więcej światła na matrycę co powoduje.....
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 28-02-2014 o 17:37
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów