Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Canon vs Nikon (FF)

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar karni
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Canon vs Nikon (FF)

Witam, chciałbym wrócić do fotografii po kilkuletniej przerwie, kiedyś pstrykałem zestawem: 5D mkI z obiektywami 24-105 oraz 70-200 2.8. Moje potrzeby to przede wszystkim uniwersalny zoom do podróży (i tutaj bardzo różnie żeby zawęzić do jednej tematyki ale raczej lubię podejście reporterskie) i na miasto oraz niekiedy zabawa w różnych pomieszczeniach. Zoom chciałbym na pewno uzupełnić jakąś stałką pokroju 50mm 1.4/1.8 (choć nie mam doświadczenia z pracy z nimi).
    Jako że nie posiadam żadnego osprzętu mogę elastycznie podejść do wyboru systemu.
    W systemie nikona upatrzyłem sobie D610 (jako model wolny od słynnych "plam") ze względu na chęć kontynuowania zabawy z pełną klatką vs canon 6D rzecz jasna (budżetu nie zakładam z góry ale sądzę, że ok. 10 tys).
    Jestem po lekturze wielu testów i wątków z forum i wydaje mi się, że zapoznałem się z obiema konstrukcjami całkiem dobrze. Cały czas odnoszę się do swojej starej piątki i tak jeżeli chodzi o sample z 6D/610D to ważne jest dla mnie ISO 3200-6400 i DR – nie wiem na co tak naprawdę postawić. Kwestia AF nie jest dla mnie kluczową – nie będę fotografował sportu, choć na „mieście” przyda się coś szybszego i celniejszego od starej piątki. Patrząc na sam obrazek według ciekawego testu link jak zawsze bardziej podchodził mi obrazek z C. a tutaj nawet DR nie jest zły (co według testów powinno być domeną N.). Mam nadzieję, że będziecie w stanie doradzić mi coś w który system pójść za co z góry dziękuję
    Wybór obiektywów jest byłby mniej więcej taki: Canon 50mm 1.4, Canon 16-35 2.8 u Nikona 50mm 1.8 z i tu trochę większy problem mi się pojawia

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie Odp: Canon vs Nikon (FF)

Skoro system Canona juz znasz to po co go zmieniac Nie potrzebnie bys sobie skomplikowal zycie.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Początki nałogu Awatar 5pirit

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Skoro system Canona juz znasz to po co go zmieniac Nie potrzebnie bys sobie skomplikowal zycie.
    Poszedł bym tym samy tropem, tym bardziej jak już napisałeś że szalę przeważają szkła Canona.

Od zawsze używałem i używam Canona. Raz byłem zmuszony (złośliwość rzeczy martwych) do zapożyczenia od znajomego Nikona i była to dla mnie katorga jeżeli chodzi o obsługę. Jak bym kiedyś myślał o przejściu na Nikona, to chyba w okresie zimowym (czyli dla mnie po za sezonem) żeby nauczyć od nowa wszystkiego.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Cytat Zamieszczone przez 5pirit Zobacz posta
    Poszedł bym tym samy tropem, tym bardziej jak już napisałeś że szalę przeważają szkła Canona.

Od zawsze używałem i używam Canona. Raz byłem zmuszony (złośliwość rzeczy martwych) do zapożyczenia od znajomego Nikona i była to dla mnie katorga jeżeli chodzi o obsługę.
    Oj tu się nie zgodzę. Nikon oprócz kolosalnej przewagi jaką jest DR to kolejną jest właśnie ergonomia. Można na każdy temat polemizować w Nikonie, ale te dwie rzeczy sa nie do pobicia tak jak filmowanie w Canonie.

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Zobacz jak jest z dostępnością /ceną obiektywów które chciałbyś mieć i wybierz, od siebie dodam że 6d jest rewelacyjny, AF jest celny i dość szybki ( używam głównie centralnego ) mało tego nawet AI SERVO daje radę, ISO 3200-6400 w mojej opinii jest super. Super puszka.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

AF owszem celny, ale problemy też się zdarzają - patrz mój wątek http://www.canon-board.info/pierwsza...-af-zzz-94801/

Ale bez względu na powyższe i tak, ani przez chwilę zakupu nie żałuję

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    AF owszem celny, ale problemy też się zdarzają - patrz mój wątek http://www.canon-board.info/pierwsza...-af-zzz-94801/

Ale bez względu na powyższe i tak, ani przez chwilę zakupu nie żałuję
    Czytałem ten wątek, nawet się wypowiedziałem.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Yaru Zobacz posta
    Czytałem ten wątek, nawet się wypowiedziałem.
    Wybacz, nie zauważyłem

Ale tak jak pisałem wcześniej, puchę w pełni polecam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    DJ

Wg mnie zostaw sobie problem wyboru body na później i zajmij się szkłami najpierw. Jestem byłym użytkownikiem Nikona i do Canona przyciągneły mnie właśnie szkła - konkretnie 17-40 i 24-105. Nie to, że Nikon nie ma odpowiedników, ale stosunek ceny do jakości Canon ma zdecydowanie lepszy - przynajmniej wg moich kryteriów.

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez karni Zobacz posta
    bardziej podchodził mi obrazek z C
    Odpowiedziałeś sobie sam.
    Dla mnie puszki Nikona są bardziej ergonomiczne, ale Canon wygrywa właśnie obrazkiem i wyborem szkieł, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów