Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Canon vs Nikon (FF)

Coś już napisał Awatar karni
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Canon vs Nikon (FF)

Witam, chciałbym wrócić do fotografii po kilkuletniej przerwie, kiedyś pstrykałem zestawem: 5D mkI z obiektywami 24-105 oraz 70-200 2.8. Moje potrzeby to przede wszystkim uniwersalny zoom do podróży (i tutaj bardzo różnie żeby zawęzić do jednej tematyki ale raczej lubię podejście reporterskie) i na miasto oraz niekiedy zabawa w różnych pomieszczeniach. Zoom chciałbym na pewno uzupełnić jakąś stałką pokroju 50mm 1.4/1.8 (choć nie mam doświadczenia z pracy z nimi).
    Jako że nie posiadam żadnego osprzętu mogę elastycznie podejść do wyboru systemu.
    W systemie nikona upatrzyłem sobie D610 (jako model wolny od słynnych "plam") ze względu na chęć kontynuowania zabawy z pełną klatką vs canon 6D rzecz jasna (budżetu nie zakładam z góry ale sądzę, że ok. 10 tys).
    Jestem po lekturze wielu testów i wątków z forum i wydaje mi się, że zapoznałem się z obiema konstrukcjami całkiem dobrze. Cały czas odnoszę się do swojej starej piątki i tak jeżeli chodzi o sample z 6D/610D to ważne jest dla mnie ISO 3200-6400 i DR – nie wiem na co tak naprawdę postawić. Kwestia AF nie jest dla mnie kluczową – nie będę fotografował sportu, choć na „mieście” przyda się coś szybszego i celniejszego od starej piątki. Patrząc na sam obrazek według ciekawego testu link jak zawsze bardziej podchodził mi obrazek z C. a tutaj nawet DR nie jest zły (co według testów powinno być domeną N.). Mam nadzieję, że będziecie w stanie doradzić mi coś w który system pójść za co z góry dziękuję
    Wybór obiektywów jest byłby mniej więcej taki: Canon 50mm 1.4, Canon 16-35 2.8 u Nikona 50mm 1.8 z i tu trochę większy problem mi się pojawia

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie Odp: Canon vs Nikon (FF)

Skoro system Canona juz znasz to po co go zmieniac Nie potrzebnie bys sobie skomplikowal zycie.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Zobacz jak jest z dostępnością /ceną obiektywów które chciałbyś mieć i wybierz, od siebie dodam że 6d jest rewelacyjny, AF jest celny i dość szybki ( używam głównie centralnego ) mało tego nawet AI SERVO daje radę, ISO 3200-6400 w mojej opinii jest super. Super puszka.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

AF owszem celny, ale problemy też się zdarzają - patrz mój wątek http://www.canon-board.info/pierwsza...-af-zzz-94801/

Ale bez względu na powyższe i tak, ani przez chwilę zakupu nie żałuję

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    AF owszem celny, ale problemy też się zdarzają - patrz mój wątek http://www.canon-board.info/pierwsza...-af-zzz-94801/

Ale bez względu na powyższe i tak, ani przez chwilę zakupu nie żałuję
    Czytałem ten wątek, nawet się wypowiedziałem.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    DJ

Wg mnie zostaw sobie problem wyboru body na później i zajmij się szkłami najpierw. Jestem byłym użytkownikiem Nikona i do Canona przyciągneły mnie właśnie szkła - konkretnie 17-40 i 24-105. Nie to, że Nikon nie ma odpowiedników, ale stosunek ceny do jakości Canon ma zdecydowanie lepszy - przynajmniej wg moich kryteriów.

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez karni Zobacz posta
    bardziej podchodził mi obrazek z C
    Odpowiedziałeś sobie sam.
    Dla mnie puszki Nikona są bardziej ergonomiczne, ale Canon wygrywa właśnie obrazkiem i wyborem szkieł, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie.

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

karni Na tym forum przewaga bedzie w strone canon-a, na nikoniarzach w strone nikon-a, wiec takie pytanie lepiej zadaj na neutralnym forum.
    Ja bym na twoim miejscu wybral marke nikon, nie przypadnie do gustu to odsprzedarz i wrocisz do canon-a, nie bedziesz jednak myslal gdybym...?
    Ostatnio edytowane przez Raideur ; 27-02-2014 o 19:57

Ja jestem swiezo po zmianie z Nikona na Canona. Na Twoim miejscu odpowiedzialbym sobie na pytanie, ktore ze szkiel wymienionych przez Ciebie sa priorytetowe. Jesli glownie zalezy Ci na szerokim zoomie, kupilbym Nikona z 14-24, takiego szkla w systemie Canona nie znajdziesz. Sam jestem po roznych podejsciach i wymieniony przez Ciebie C16-35, niestety nie jest szklem za ktore chetnie zaplacilbym zadana sume, zeby nie byc goloslownym posiadam RAW-y do wgladu. Seria szkiel F1.8 tez w systemie N jest interesujaca, taka 50-ka u Canona tez by sie przydala. Ja znalazlem sie tutaj glownie dlatego, ze lubie obrazek z Canona i 135-ke, ktora w systemie N jest taka sobie.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

karni jako pierwszy zestaw polecam 6D + C35/2 IS - dla mnie ideał na ulicę i do wnętrz - bardzo lekki, jasne szkiełko, jeszcze małe zniekształcenia. Póki co ćwiczę to z 5DII - zestaw dobry ale nie tak kompaktowy i lekki jak z 6D.
    No i brak odpowiednika w N
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów