Cytat Zamieszczone przez th0mas Zobacz posta
Dzieki ale ogladalem przed zalozeniem watku

Wiec tak, bylem w sklepie w londynie i mialem w reku sigme, fajnie zrobiona nie powiem, generalnie rozmawialem ze sprzedawca i mozna powiedziec mialem juz kupowac, ale poruszylismy temat kolejnego zakupu planowanego przeze mnie (24-70mm 2.8 II) no i on stwierdzil ze zamias tej sigmy, lepiej dolozyc i od razu kupic 24-70... oczywiscie poruszylismy temat tego, ze 1.4 a 2.8 to tez spora roznica ale twierdzil, ze lepiej byloby wybrac od razu 24-70 niz dublowac...
Ja generalnie nie do konca jestem do tego przekonany dlatego odpuscilem zakup i stwierdzilem ze moze ktos w tej materii cos doradzi? Wiadomo, ze nie do konca ufa sie opinii sprzedawcow... Zwlaszcza, jak czlowiek sam uwaza cos innego Matsil widze, ze Ty posiadasz w swoim arsenale 24-70 wiec moze w skrocie powiedz, czy w reportazu (35 glownie ma sluzyc do ciasnych ciemniejszych pomieszczen typu kapliczki jakies sale itp badz tez jakies kawiarenki dom i tak dalej) da sie 35 1.4 zastapic z powodzeniem 24-70? czy jednak czasami bez 35 nie idzie sie obejsc?
Powiem tak. Ja wymieniłem 24LII + 35L na 24-70 f.8 II i nie żałuję. Do repo jest to wybitne szkło. Czasem zastanawiam się czy portret zrobiłem 24-70 na 70mm i 2.8 czy przymkniętą 85L. Jeśli masz nowe body 6D, 5D3, 1DX to śmiało można rozważyć zakup nowego zooma bo jest rewelacyjny. A 35mm? Jak dla mnie może poczekać.