Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Canon 40D i autofocus

Mieszany widok

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Canon 40D i autofocus

Przepraszam, nie miałem takiego zamiaru Po prostu w moim przypadku czyszczenie matówki praktycznie nigdy nie przyniosło spodziewanego rezultatu. Nie znaczy to jednak że u Ciebie będzie tak samo! Dodatkowo na pewno nie ma to związku z dzisiejszym tematem gdyż jest to zupełnie inny tor optyczny. Tor AF idzie pod lustro (światło częściowo przepuszcza lustro w dół do drugiego małego lusterka, które kieruje je na sensory), możesz spróbować podmuchać gruszką w małe lusterko pod lustrem właściwym (trzeba duże lustro delikatnie podnieść palcami - wtedy się odsłoni małe - lecz zrób to bardzo delikatnie bo wraz z podnoszeniem lustra dużego małe sie w nim chowa:-)), no i oczywiście wspomniane sensory które są w dolnej części mirror boxa.
    Ostatnio edytowane przez haze ; 27-02-2014 o 10:58
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Im więcej czytam o AF, tym stwierdzam, że to jeszcze bardziej skomplikowane, a miało być tak prosto.
    Czułość (ile EV) nie ma nic wspólnego z precyzją - czyli szerokością bazy (odległością) pomiędzy nimi.
    Owe ukośne są najdalej rozmieszczone.

Na szczęście może to nie mieć nic wspólnego z problemem w tym wątku.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 27-02-2014 o 11:01

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Ogólnie obowiązuje zasada, że nowsza puszka nawet z niższej półki MOŻE mieć lepszy AF od starszej, nawet jeśli ze specyfikacji wynika, że układ AF jest taki sam/podobny. Powód? Na nowsze puszki z mocniejszymi procesorami DiGIC producent wrzuca nowe, lepsze wersje algorytmów AF. I tak np. AF w 650d działa precyzyjniej niż w 60d mimo takiego samego typu i układu czujników AF.

Uzależniony

Ja chciałem tylko zgłosić, że po miesiącu użytkowania 40D, jestem zachwycony tym aparatem AF działa jednak jak rakieta, z paproszkiem na wizjerze nic nie robiłem, zniknął sam Szumy duuużo mniejsze i naturalniejsze niż w 550D, do którego już praktycznie nie wracam. Do mydlanego wizjerka już się dawno przyzwyczaiłem, to nie prawda, że nie można ocenić ostrości zdjęcia

Dziękuję za pomoc!

PS Mogę sobie teraz tylko wyobrazić, jaką frajdę miałbym z pełno-klatkowego aparaty:P

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów