Z raynoxem DRC - 250 to układ apochromatyczny, wg, mnie rewelacyjny optycznie. Używając z obiektywem 50 mm. uzyskasz skalę odwzorowania w granicy 1:3 - 1:4. Jak mój przedmówca pisał, do krótkich szkieł tj. 50 mm. raczej nie zalecany, może wystąpić winieta. Ja od czasu do czasu używam z Tamronem 90, działa z nim co najmniej dobrze... Uchwyt snap on mało precyzyjny, ja przykręcam do szkła za pomocą pierścieni redukcyjnych.
Pierścienie pośrednie EF z automatyką ( tylko takie wchodzą w grę ) to śliski temat. Mnóstwo chińskich podróbek mamy w sprzedaży, rozrzut jakościowy jest gigantyczny, od plastikowych wynalazków do całkiem solidnych wykonanych w całości z metalu. Najlepszą opcją jest zapolowanie na używki kenko, miałem przez pewien czas i polecam. Praca z pierścieniami jest trudna dla początkującego, papierowe Go utrudnia ostrzenie, a utrata światełka znacznie wydłuża czas ekspozycji. Istnieje opcja nr. 3, zainwestuj podobną, lub nieznacznie wyższą sumę w obiektyw macro. Zdarzają się czasem na alledrogo cosiny i vitary 100/3,5 ( koniecznie szukaj z dedykowaną soczewką dającą odwzorowanie 1:1 ), oto przykład ciekawej aukcji tego obiektywu ( zazwyczaj chodzą po 300 - 400 zł ) Cosina 100mm 3.5 MACRO (3880954025) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.