Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Wątek: Monopod pod 100-400

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Monopod pod 100-400

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Przyjrzałem się tej głowicy Triopo jest bardzo prosta i pewnie wystarczająca, ale nie ma szybkozłączki montażowej, a to trochę krępuje mobilność całości
    Masz rację.
    A z szybkozłączką jest w wersji KJ-1, też 6 kg.

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Rzeczywiscie bez zlaczki, to raczej bez sensu.
    Ja wybrałem bez szybkozłączki, bo po paroletnim okresie używania monopodu bez głowicy, jakoś nie mogłem sobie przypomnieć sytuacji, w której chociaż raz pomyślałbym sobie: "o cholera, szkoda że nie mam tu szybkozłączki"

Uważam, że szybkozłączki są ok. ale przede wszystkim do statywu.
    Jakby nie patrzeć, jest to jeszcze o jedno złącze więcej (już trzecie) pomiędzy statywem/monopodem, a aparatem i to najbardziej wrażliwe.
    Przy stojącym nieruchomo statywie w zasadzie nic się nie może wydarzyć, ale w przypadku wciąż machającego się monopodu (to ciągłe łażenie po lesie)... wolę dmuchać na zimne.
    Ostatnio edytowane przez wojteketjow ; 27-03-2014 o 20:38
    co nieco Canona

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Od zawsze używam statywu i szybkozłaczki, głownie były to Manfrotto typu RC2 a teraz prostokątna C Gitzo..
    Ale zaczynam mieć wątpliwości nad sensownością używania szybkozłaczki przynajmniej przy moim sposobie fotografowania(ulice, pejzaż)

1. wygoda używania

Zawsze mam plecak i zawsze "w plecaku" statyw. Aby to miło sens to powinienem na stałe płytkę mieć przypiętą do puszki.
    Wszystko fajnie, tylko wpiąć i wypiąć. Ale... wymaga to jednak wprawy/uwagi aby poszło łatwo.
    O ile dłużej trwa wkręcenia body do głowicy ?

2. pewność działania

Tutaj już gorzej ze szybkozłączkami. W RC2 trzeba zawsze mocno lub bardzo mocno dociskać, w Gitzo regulacja też wymaga staranności.
    Testy (drgania statyw+głowica) na drgania wykazały istotny wpływ tego elementu.
    A dokręcenie jest praktycznie jednoznaczne.

Czy jest ktoś kto używa obu sposobów zamiennie ?

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

W Twoim przypadku rzeczywiście jest się nad czym zastanowić.
    Jeżeli podczas sesji nie zdarza Ci się odpinać aparatu od statywu to faktycznie szybkozłączka nie bardzo ma tu sens, szczególnie, że jak sam sprawdziłeś, bez niej cały zestaw jest stabilniejszy.
    Przy porównaniu czasu wkręcenia body do głowicy z czasem potrzebnym do umieszczenia na głowicy body z szybkozłączką, trzeba by jeszcze uwzględnić czas potrzebny na przykręcenie jej do body

I jeszcze coś na temat głowicy na monopodzie.
    IHMO to czy jest potrzebna czy nie, i czy z szybkozłączką czy bez, to są rozterki dotyczące tylko amatorów takich jak my (sorki, jak ja).
    Oglądając w telewizji różnego rodzaju zawody sportowe, jak dotąd nie widziałem wśród ogromnej rzeszy widywanych tam zawodowych fotoreporterów ani jednego, który miałby na monopodzie jakąkolwiek głowicę. Wszyscy oni obywają się bez nich.
    Chyba coś w tym musi być...

I już tak na marginesie: umocowanie aparatu z szybkozłączką na monopodzie trwa praktycznie tyle samo co przykręcenie monopodu (z głowicą lub bez) do aparatu – podkreślę, monopodu do aparatu, a nie odwrotnie.
    co nieco Canona

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez wojteketjow Zobacz posta
    W Twoim przypadku rzeczywiście jest się nad czym zastanowić.
    Jeżeli podczas sesji nie zdarza Ci się odpinać aparatu od statywu to faktycznie szybkozłączka nie bardzo ma tu sens, szczególnie, że jak sam sprawdziłeś, bez niej cały zestaw jest stabilniejszy.
    Przy porównaniu czasu wkręcenia body do głowicy z czasem potrzebnym do umieszczenia na głowicy body z szybkozłączką, trzeba by jeszcze uwzględnić czas potrzebny na przykręcenie jej do body

I jeszcze coś na temat głowicy na monopodzie.
    IHMO to czy jest potrzebna czy nie, i czy z szybkozłączką czy bez, to są rozterki dotyczące tylko amatorów takich jak my (sorki, jak ja).
    Oglądając w telewizji różnego rodzaju zawody sportowe, jak dotąd nie widziałem wśród ogromnej rzeszy widywanych tam zawodowych fotoreporterów ani jednego, który miałby na monopodzie jakąkolwiek głowicę. Wszyscy oni obywają się bez nich.
    Chyba coś w tym musi być...

I już tak na marginesie: umocowanie aparatu z szybkozłączką na monopodzie trwa praktycznie tyle samo co przykręcenie monopodu (z głowicą lub bez) do aparatu – podkreślę, monopodu do aparatu, a nie odwrotnie.
    No co ty - zapięcie aparatu do głowicy przy płytce 200PL to tylko jeden "klik" a monopodem trzeba jednak parę razy zakręcić. Jednak wszystko zależy od sytuacji, czasu i miejsca.
    Szybkozłączki nie przykręcam co chwila - ona tam po prostu sobie jest i nie wymaga czasu na montaż.
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 28-03-2014 o 19:14
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie

Może się ktoś pochwali swoim rozwiązaniem w temacie monopoda ? Nikt nie używa ?
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

jedynym sensownym rozwiązaniem jest 234RC od manfrotto, dlaczego :
    solidność wykonania a właściwie pancerność, mimo katalogowego małego obciążenia nie mam obaw przed podpięciem 1D+100-400 z telekonwerterem, stopka 200PL jest przykręcona na stałe do 100-400, głowiczkę pochylam góra-dół z zaciskiem po prawej stronie, odbezpieczenie płytki po lewej. 100-400 ma pierścień po poluzowaniu którego przechodzę w pionowe kadry. Dla mnie jest dobrze. Monopod Benro MC-96 n6 solidny bardzo , dobrze się trzyma, ok 170 cm wysokości z głowiczką więcej, a minimalnie ok 60cm, wygodnie w niskich kadrach na siedząco na glebie i nie trzeba sie garbić na stojąco, sekcje skręcane - myślałem kiedyś że będzie niewygodnie ale bardziej mi to pasuje niż kliki. Zestaw poręczny na spacery i małe zasiadki.
    Canon-fajna puszka i kilka szkiełek

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów