Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: Monopod pod 100-400

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Monopod pod 100-400

No tak, tylko w każdym niedobraniu się komponentów zestawu jest jakaś cząstka ryzyka. Nie zawsze trzymam ręką body gdy np. chcę coś ustawić.
    Po co mam się martwić, że się zestaw za kilkanaście tysięcy wysypie ? Cena dobrej głowicy to zaledwie kilka setek a szkody mogą iść w tysiące.
    w przypadku statywu sprawa jest prostsza, bo jest bardziej przewidywalnie a z monopodem jest gorzej - nie dość, że trudniej o stabilność, to jeszcze wykorzystuje się go w nieco trudniejszych warunkach
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie

Koleżanki i Koledzy, czy nikt nie użytkuje solidnego monopoda, żeby się wypowiedzieć w temacie jego przydatności oraz ew. konfiguracji z głowicą ?
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Bardzo długo używałem monopodu o niedużym udźwigu i bez głowicy.
    W sumie było ok. choć brakowało mi możliwości trochę większego "rozkraczenia się" razem z monopodem (pochylenie monopodu skutkuje tym, że obiektyw patrzy w niebo).
    Od niedawna mam manfrotto 681B razem z najtańszą głowicą kulową triopo KJ-7 i nareszcie mogę się odpowiednio "rozkraczyć"
    Monopod ma wystarczający udźwig do tego żebym na lekko pochylonym mógł się oprzeć, a 2,5 kg udżwigu unieruchomionej głowicy w zupełności wystarcza do utrzymania 7d+tele.
    W sumie głowica służy mi tylko i wyłącznie do uzyskania pewnego kąta pomiędzy monopodem i aparatem.
    Kąt złapany raz, głowica zablokowana i od tego momentu jakby jej nie było.
    W praktyce przy używaniu monopodu i tak wszystkie ruchy odbywają się z jego udziałem.
    Przy foceniu obiektów latających monopod mi przeszkadza więc wtedy go nie używam (i nie zmieni tego nawet najlepsza głowica na nim).

A tak w ogóle to zazwyczaj łażę za zwierzyną i dlatego przede wszystkim monopod, a nie statyw.
    co nieco Canona

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Nie mam dużego doświadczenia z monopodem, miałem tylko jeden sezon, "przeszkadzał" mi.

Ale skoro tylko chodzi o regulację/zablokowania stałego kąta to dlaczego wygodniejszej głowicy do monopodu nie używasz ?
    Widziałem faceta który używał statywu, ze złożonymi razem nogami, jak monopodu, w lesie właśnie, z dłuuugim obiektywem
    Ok, dłuższe składanie/rozkładanie ale też większe możliwości.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 27-03-2014 o 08:36
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie

Również od niedawna mam monopod MN 681B i uważam, że jest całkiem niezły. Nigdy nie zastąpi statywu w pełnym tego słowa znaczeniu, ale bywa pomocny w sytuacjach, gdzie nie ma możliwości operowania statywem.
    Do statywu zakupiłem głowicę kulową i sprawuje się bardzo dobrze. Jednak przy monopodzie takiej konstrukcji nie da się w pełni wykorzystać. Przetestowałem głowicę kulową na monopodzie i okazało się, że i tak odruchowo steruje się monopodem na boki.
    W zasadzie rzeczywiście potrzebny jest jedynie ruch głowicy w jednej płaszczyźnie. sam monopod jest o tyle pomocny, że nie muszę cały czas dźwigać ciężaru zestawu, który jednak swoje waży

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Nie mam dużego doświadczenia z monopodem, miałem tylko jeden sezon, "przeszkadzał" mi.

Ale skoro tylko chodzi o regulację/zablokowania stałego kąta to dlaczego wygodniejszej głowicy do monopodu nie używasz ?
    Widziałem faceta który używał statywu, ze złożonymi razem nogami, jak monopodu, w lesie właśnie, z dłuuugim obiektywem
    Ok, dłuższe składanie/rozkładanie ale też większe możliwości.

jp
    Zacznę od tego, że w poprzednim poście pomyliłem udźwig głowicy z jej, z lekka przerobioną, wagą (0,25 kg)
    Głowica triopo KJ-7 ma udźwig 6 kg.

Pod pojęciem wygodniejszej głowicy masz zapewne na myśli np. 234RC lub jej podobne, czyli umożliwiające jedynie pochylanie. Gdybym co chwila zmieniał jej pochylenie to bez wątpienia taki właśnie byłby mój wybór. Ale jak napisałem robię to tylko raz na początku.
    W tej sytuacji wygrała cena (co najmniej 2x mniejsza od 234RC i podobnych) oraz udźwig wynoszący 6 kg, a nie jak w przypadku tamtych głowic 2,5 kg.

W lesie jestem cały czas w ruchu co sprawiam, że sprzęt musi być w każdej chwili gotowy do „strzału”. Monopod na to pozwala, statyw nawet złożony już nie za bardzo, no i poza tym mniejsza waga monopodu niż statywu, przy ciągłym jego noszeniu nie jest bez znaczenia.
    Jeżeli zdarza mi się czasami okazja do zrobienia jakiejś statycznej i niewymagającej szybkości działania fotki, to najczęściej udaje mi się przekształcić monopod w statyw np. przywiązując go do drzewa – coś a`la MacGyver
    co nieco Canona

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

MN 681B jest ok. Jeśli chodzi o walory użytkowe mam tylko jedną uwagę: jeśli za pomocą 100-400 będziesz chciał robić zdjęcia z możliwie niskiej perspektywy np. nad wodą, ta frotka jest trochę za "długa".

Pełne uzależnienie

MN 681B ma taką samą wysokość po złożeniu jak mój statyw MN 190XPROB z założoną głowicą kulową czyli jakieś 70cm. Monopodem zwykle robisz zdjęcia na stojąco lub siedząco, więc jest OK.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez wojteketjow Zobacz posta
    Zacznę od tego, że w poprzednim poście pomyliłem udźwig głowicy z jej, z lekka przerobioną, wagą (0,25 kg)
    Głowica triopo KJ-7 ma udźwig 6 kg.

Pod pojęciem wygodniejszej głowicy masz zapewne na myśli np. 234RC lub jej podobne, czyli umożliwiające jedynie pochylanie. Gdybym co chwila zmieniał jej pochylenie to bez wątpienia taki właśnie byłby mój wybór. Ale jak napisałem robię to tylko raz na początku.
    W tej sytuacji wygrała cena (co najmniej 2x mniejsza od 234RC i podobnych) oraz udźwig wynoszący 6 kg, a nie jak w przypadku tamtych głowic 2,5 kg.
    Przyjrzałem się tej głowicy Triopo jest bardzo prosta i pewnie wystarczająca, ale nie ma szybkozłączki montażowej, a to trochę krępuje mobilność całości

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Rzeczywiscie bez zlaczki, to raczej bez sensu. Oni sprzedaja te glowice razem z monopodem TL-30. Mialem okazje obejrzec ten wynalazek. Podają, że wytrzymuje 8kg. Jak postawilem na nim1,5kg, to sie wygial i wpadl w wibracje. Jak postawilem 5kg, to sie złożył Wiec ostroznie z tą firmą...

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów