Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
Nie mam dużego doświadczenia z monopodem, miałem tylko jeden sezon, "przeszkadzał" mi.

Ale skoro tylko chodzi o regulację/zablokowania stałego kąta to dlaczego wygodniejszej głowicy do monopodu nie używasz ?
Widziałem faceta który używał statywu, ze złożonymi razem nogami, jak monopodu, w lesie właśnie, z dłuuugim obiektywem
Ok, dłuższe składanie/rozkładanie ale też większe możliwości.

jp
Zacznę od tego, że w poprzednim poście pomyliłem udźwig głowicy z jej, z lekka przerobioną, wagą (0,25 kg)
Głowica triopo KJ-7 ma udźwig 6 kg.

Pod pojęciem wygodniejszej głowicy masz zapewne na myśli np. 234RC lub jej podobne, czyli umożliwiające jedynie pochylanie. Gdybym co chwila zmieniał jej pochylenie to bez wątpienia taki właśnie byłby mój wybór. Ale jak napisałem robię to tylko raz na początku.
W tej sytuacji wygrała cena (co najmniej 2x mniejsza od 234RC i podobnych) oraz udźwig wynoszący 6 kg, a nie jak w przypadku tamtych głowic 2,5 kg.

W lesie jestem cały czas w ruchu co sprawiam, że sprzęt musi być w każdej chwili gotowy do „strzału”. Monopod na to pozwala, statyw nawet złożony już nie za bardzo, no i poza tym mniejsza waga monopodu niż statywu, przy ciągłym jego noszeniu nie jest bez znaczenia.
Jeżeli zdarza mi się czasami okazja do zrobienia jakiejś statycznej i niewymagającej szybkości działania fotki, to najczęściej udaje mi się przekształcić monopod w statyw np. przywiązując go do drzewa – coś a`la MacGyver