Ciężko jest doradzić IHMO, czego potrzebujesz. Niestety, każdy robi inne reportaże, używa innych ogniskowych, które "leżą" bardziej lub mniej. Osobiście np. w charakterze moich kadrów, 28mm jest dla mnie za szeroko (miałem kiedyś pożyczone 28/1.8) i nie podobają mi się kadry, gdyż za dużo później przy nich roboty (cropowania) a i za blisko ludzi trzeba podchodzić. Za to 35mm jest idealnym rozwiązaniem. Ale jak do tego doszedłem? Qpując zooma i sprawdzając, które ogniskowe są dla mnie przyjemne i których najwięcej używam na zmiennym szkiełku. A gdy miałem swoje "typy" zapożyczyłem się w faworyzujące mm i wybrałem zwycięzcę. Dlatego, bo też uważam, że nie stać mnie na ciągłe wymiany szkieł z odsprzedażami, tym bardziej, że niezbyt lubię używany sprzęt, choć wiem, że jest tańszy.
Jeśli
Cytat Zamieszczone przez guton Zobacz posta
A jakiego zestawu (aparat, szkła) Ty używasz? Przyznam, że urzekły mnie twoje foty, szczególnie te koncertowe.
to było do mnie, to po pierwsze - Dzięki, po drugie - koncerty były robione 6d + 70-200F4L. Może się tam zdarzyć jeszcze sporadycznie 35L.
Więc się nie denerwuj, bo nikt Ci nie powie, czy przy 50km/h należy jechać na 2, 3 czy może 4tym biegu. Wszystko zależy czy jedziesz emerycko z górki, czy zaczynasz wyprzedzać zestaw TIRów. Pozdr.