Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Pomoc w skompletowaniu zestawu.

Domyślnie Pomoc w skompletowaniu zestawu.

Witajcie,

starałem się znaleźć na forum odpowiedzi na moje pytania, ale niestety ostatecznie niczego się nie dowiedziałem i do tego mam ogromny mętlik w głowie, dlatego zdecydowałem się założyć temat, żeby dowiedzieć się co jest najlepsze akurat do tego, do czego będę sprzętu używał. Jeżeli temat jest w złym miejscu, bardzo proszę o przeniesienie i z góry przepraszam.

Otóż przymierzam się do kupna FF - 5d mark III i mam dwie dość duże rozkminy.

Uno, chyba prostsze: 70-200 f4 IS, czy 70-200 f2,8 bez stabilizacji? (obiektyw będzie głównie używany do fotografowania psów w plenerze). Dodam, że aktualnie mam 70-200 f4 bez stabilizacji i razem z 40d mnie nie zawiódł, dlatego nie wiem czy postawić na stabilizację, czy na światło, gdzie chyba najbardziej w tym momencie będzie mi zależało na ostrości.

Duo: potrzebuje obiektywu szerokokątnego (przy 50 f1,4 oraz 85 f1,8) (obiektyw do fotografowania ślubów i innych tego typu uroczystości). Zastanawiam się nad 16-35 f2,8 oraz 24-70 f4. Oczywiście za 16-35 przemawia światło, i ogniskowa, tylko czy wart jest swojej ceny? Czy pogodzić się jakoś z 24-70 i lampą, a nadrabiać stałkami? A... i 24-70 f2,8 odpada, ze względu na cenę.

Pomóżcie

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Pomoc w skompletowaniu zestawu.

1 - czemu chcesz zmienić? skoro Cię nie zawiódł 70-200 f/4 to może go zostaw? jak zmieniać to wolałbym 2.8 bez IS
    2- jak lubisz stałki to może lepiej 35 1.4 ? masz nową sigmę albo używkę canona chyba, że koniecznie zoom

Bywalec
    Miasto
    Radom

na psie ogony stabilizacja nie pomoże, a światło i owszem...

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Uno: zdecydowanie 2.8, nawet bez IS-a.

Drugie uno: ślub spokojnie obskoczysz 5D3 z 24-70/2.8 plus posiadane 40D z 85/1.8. Oba zapięte na stałe, czyli bez przekładek i straty czasu.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Drugie uno: ślub spokojnie obskoczysz 5D3 z 24-70/2.8 plus posiadane 40D z 85/1.8. Oba zapięte na stałe, czyli bez przekładek i straty czasu.
    Cytat Zamieszczone przez leirbag
    A... i 24-70 f2,8 odpada, ze względu na cenę.
    16-35 to na FF UWA, wiec nie byblbym taki pewien czy to jest to czego sie spodziewasz.
    Jakbym mial wybierac jeden z nich to wolalbym 24-70 f/4, wlasnie ze wzgledu na ogniskowa

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Ad.1 - piszesz że 70-200/4 się sprawdza to po co zmieniać, a jeżeli już to raczej na 2.8 ( sam jestem na etapie wyboru czy f4 czy 2.8 - f4 IS dla mnie odpada )
    Ad.2 - skoro 50 i 85 już masz to może jednak 16-35 - ja bym raczej przy tej opcji pozostał.
    Ostatnio edytowane przez Yaru ; 24-02-2014 o 13:13

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Ze skromnego doświadczenia wiem,że stabilizacją ruchu nie zamrozisz. Ideałem byłby 2.8+is ale to tysiące tysiąców...ale co tam- 3 wesela i się zwróci

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, zdecyduje się na 2,8. Gorzej z tą pierwszą opcją, myślałem po podpowiedzi salasa nad tą 35 1.4... Ale czy nie przyda się jakiś zoom...? Kolejne przemyślenia

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

musisz sam zdecydować ale obie opcje są super 16-35 wersja II i 35 1.4

Jeśli masz juz 50mm i 85mm to najlepiej kup 35mm 1.4 i 16-35 bo czasem w małym pokoiku przy błogosławiństwie rodziców cięzko całość złapać .
    Canon 24-70 f.4.0 to bardzo specyficzne szkło i jakbym miał brac takiego zooma to już bym wolał się podkredytować i do 2.8 dołożyć. Zawsze jest jeszcze rynek wtórny z starą wersją 24-70

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów