Witajcie,
starałem się znaleźć na forum odpowiedzi na moje pytania, ale niestety ostatecznie niczego się nie dowiedziałem i do tego mam ogromny mętlik w głowie, dlatego zdecydowałem się założyć temat, żeby dowiedzieć się co jest najlepsze akurat do tego, do czego będę sprzętu używał. Jeżeli temat jest w złym miejscu, bardzo proszę o przeniesienie i z góry przepraszam.
Otóż przymierzam się do kupna FF - 5d mark III i mam dwie dość duże rozkminy.
Uno, chyba prostsze: 70-200 f4 IS, czy 70-200 f2,8 bez stabilizacji? (obiektyw będzie głównie używany do fotografowania psów w plenerze). Dodam, że aktualnie mam 70-200 f4 bez stabilizacji i razem z 40d mnie nie zawiódł, dlatego nie wiem czy postawić na stabilizację, czy na światło, gdzie chyba najbardziej w tym momencie będzie mi zależało na ostrości.
Duo: potrzebuje obiektywu szerokokątnego (przy 50 f1,4 oraz 85 f1,8) (obiektyw do fotografowania ślubów i innych tego typu uroczystości). Zastanawiam się nad 16-35 f2,8 oraz 24-70 f4. Oczywiście za 16-35 przemawia światło, i ogniskowa, tylko czy wart jest swojej ceny? Czy pogodzić się jakoś z 24-70 i lampą, a nadrabiać stałkami? A... i 24-70 f2,8 odpada, ze względu na cenę.
Pomóżcie![]()