Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 74

Wątek: 6d i problemy AF ???

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: 6d i problemy AF ???

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Dobra, duża gruszka i konkretnie wydmuchaj komorę lustra/ czujniki AF. Ja już drugi raz miałem nabytego BF i za każdym razem było to spowodowane brudem ( w moim wyoadku czym dłuższe szkło tym efekt bardziej widoczny)
    To nie tak, że wpadłem do sklepu i problem się wtedy pojawił, raczej się uwidocznił dobitniej niż wcześniej.
    Jakiś czas temu kupiłem używaną 100 L i z nią widać, było, że nie tafia, pomyślałem, że może wina szkła. Korekta +10 sprawę załatwiła.
    Równolegle zauważyłem, że 100-400 trochę (ale to troszeczkę mydli), ale tłumaczyłem sobie, że ostatnio w słabych warunkach foce samoloty (mglisto) i to pewnie wina warunków atmosferycznych. Dziś była piękna pogoda, pojechałem na samoloty dałem korektę +10 i już nie mydli , bez korekty znów mydli.
    W tym sklepie to dlatego się uwidocznił, bo od dłuższego czasu nie miałem nic jasnego (pokroju 1.8/1.4), a przy tak papierowej GO najlepiej to widać.
    Jutro na spokojnie podmucham. Podejrzewam, że to jednak to, bo trochę syfków ostatnio było i mocno dmuchałem, przeniosły się nawet na matówkę i jak ją przedmuchałem (nie wyjmując) zniknęły, więc może siadły na czujniku AF.

@ Fotopstryczek - dzięki za podsunięcie pomysłu z wstępnym podnoszeniem lustra. Na to nie wpadłem

Generalnie korekta +10 z każdym szkłem sprawę załatwia, ale przecież nie o to chodzi, by korygować coś co działało bez korekty
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 23-02-2014 o 20:45

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    To nie tak, że wpadłem do sklepu i problem się wtedy pojawił, raczej się uwidocznił dobitniej niż wcześniej.
    Jakiś czas temu kupiłem używaną 100 L i z nią widać, było, że nie tafia, pomyślałem, że może wina szkła. Korekta +10 sprawę załatwiła.
    Równolegle zauważyłem, że 100-400 trochę (ale to troszeczkę mydli), ale tłumaczyłem sobie, że ostatnio w słabych warunkach foce samoloty (mglisto) i to pewnie wina warunków atmosferycznych. Dziś była piękna pogoda, pojechałem na samoloty dałem korektę +10 i już nie mydli , bez korekty znów mydli.
    W tym sklepie to dlatego się uwidocznił, bo od dłuższego czasu nie miałem nic jasnego (pokroju 1.8/1.4), a przy tak papierowej GO najlepiej to widać.
    Jutro na spokojnie podmucham. Podejrzewam, że to jednak to, bo trochę syfków ostatnio było i mocno dmuchałem, przeniosły się nawet na matówkę i jak ją przedmuchałem (nie wyjmując) zniknęły, więc może siadły na czujniku AF.

@ Fotopstryczek - dzięki za podsunięcie pomysłu z wstępnym podnoszeniem lustra. Na to nie wpadłem

Generalnie korekta +10 z każdym szkłem sprawę załatwia, ale przecież nie o to chodzi, by korygować coś co działało bez korekty
    Z tego co piszesz wynika raczej, ze miales od poczatku BF i tak niestety bywa, u mnie jest ustawienie +4, do wszystkich szkiel. To zadna trgedia.

Pełne uzależnienie

Bangi za nowa ta puszka żeby podejrzewać zabrudzenie czujników - albo coś przeoczyłeś od początku, albo pozmieniałeś ustawienia w puszce.
    Poza tym jak się da skorygować szkła mikrokalibracją, to w czym problem ?
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Nie miałem tego na pewno od początku.
    Miałem przez jakiś czas kupione w ciemno używane 50/1.4 i żadnych, ale to żadnych problemów nie było. 100-400 na początku też nie "mydlił".
    Szkła zmieniam dość często, i syfów trochę na matówce bywa, piszę o matówce bo staram się je raczej zdmuchiwać z matrycy, a matówką zazwyczaj się nie martwię.
    No nic, jak znajdę jutro czasu trochę i naładuję do pełna akumulator to spróbuję podmuchać jeszcze na te czujniki.

@ Bolek - problem "mentalny"

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Nie miałem tego na pewno od początku.
    Miałem przez jakiś czas kupione w ciemno używane 50/1.4 i żadnych, ale to żadnych problemów nie było. 100-400 na początku też nie "mydlił".
    Szkła zmieniam dość często, i syfów trochę na matówce bywa, piszę o matówce bo staram się je raczej zdmuchiwać z matrycy, a matówką zazwyczaj się nie martwię.
    No nic, jak znajdę jutro czasu trochę i naładuję do pełna akumulator to spróbuję podmuchać jeszcze na te czujniki.

@ Bolek - problem "mentalny"
    Mam nadzieję że to problem brudu na czujnikach AF i że po "gruszce" problem zniknie, częsta zmiana szkieł sprzyja zasyfianiu wnętrza.
    Nie wiem jak jest z zasysaniem kurzu przez 100-400 ( nigdy nie miałem tego szkła nie mój zakres ogniskowych ), miałem kiedyś jeden obiektyw typu "pompka" i przy szybkiej zmianie ogniskowych lekki podmuch był odczuwany przy okularze wizjera - ale to była Tokina 60-300 za 400 zł więc o uszczelnieniach nie było mowy.

Mowiac szczerze watpie aby przedmuchanie cokolwiek zmienilo. Farfocle na czujnikach powoduja razej nieobliczalne dzialanie AF-u, pompowanie, kompletna niecelnosc itp. O dokladnym przesunieciu o +- 10, jeszce nie slyszalem...

Dopiero zaczyna Awatar marcar
    Miasto
    Tychy

Cytat Zamieszczone przez Witek.K Zobacz posta
    Mowiac szczerze watpie aby przedmuchanie cokolwiek zmienilo. Farfocle na czujnikach powoduja razej nieobliczalne dzialanie AF-u, pompowanie, kompletna niecelnosc itp. O dokladnym przesunieciu o +- 10, jeszce nie slyszalem...
    Właśnie... Coś to jest podejrzane, że dla wszystkich szkieł błąd jest tej samej wartości (patrząc na korekcję). Stawiałbym na to, że coś się rozregulowało w elektronice.

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

mam 70d i jest to samo. w mojej opinii jest to niechlujstwo Canona przy kalibracji puszek.

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Cytat Zamieszczone przez marcar Zobacz posta
    Właśnie... Coś to jest podejrzane, że dla wszystkich szkieł błąd jest tej samej wartości (patrząc na korekcję). Stawiałbym na to, że coś się rozregulowało w elektronice.
    Zobaczymy jaki będzie efekt po czyszczeniu, rozregulowanie AF po takim przebiegu dziwi. Jestem szczęśliwym posiadaczem 6D i puszka jest celna z moimi szkłami 24-70, 35 i 85 - oby tak pozostało jak najdłużej.

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Ja miałem podobnie z 5D MARK II dostał się paproch na te mniejsze lusterko od AF, gruszka załatwiła sprawe
    Marcin

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów