To nie tak, że wpadłem do sklepu i problem się wtedy pojawił, raczej się uwidocznił dobitniej niż wcześniej.
Jakiś czas temu kupiłem używaną 100 L i z nią widać, było, że nie tafia, pomyślałem, że może wina szkła. Korekta +10 sprawę załatwiła.
Równolegle zauważyłem, że 100-400 trochę (ale to troszeczkę mydli), ale tłumaczyłem sobie, że ostatnio w słabych warunkach foce samoloty (mglisto) i to pewnie wina warunków atmosferycznych. Dziś była piękna pogoda, pojechałem na samoloty dałem korektę +10 i już nie mydli

, bez korekty znów mydli.
W tym sklepie to dlatego się uwidocznił, bo od dłuższego czasu nie miałem nic jasnego (pokroju 1.8/1.4), a przy tak papierowej GO najlepiej to widać.
Jutro na spokojnie podmucham. Podejrzewam, że to jednak to, bo trochę syfków ostatnio było i mocno dmuchałem, przeniosły się nawet na matówkę i jak ją przedmuchałem (nie wyjmując) zniknęły, więc może siadły na czujniku AF.
@ Fotopstryczek - dzięki za podsunięcie pomysłu z wstępnym podnoszeniem lustra. Na to nie wpadłem
Generalnie korekta +10 z każdym szkłem sprawę załatwia, ale przecież nie o to chodzi, by korygować coś co działało bez korekty