Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 74

Wątek: 6d i problemy AF ???

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie 6d i problemy AF ???

Witajcie, ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu odkryłem, że moje 6d ma problem z BF, ale...
    Jestem pewien, że tego problemu nie było od samego początku. Nie wiem kiedy go nabyłem, ale z całą pewnością jest to przypadłość nabyta, gdyż jeszcze jakiś czas temu bardzo chwaliłem AF w 6d, a cała sprawa wynikła podczas kupna 50/1.4 kiedy okazało, się że jest spory BF... i to z kilkoma szkłami.
    Wróciłem do domu przetestowałem inne szkiełka i okazało się, że problem występuje na każdym !!!
    Nie jest jakoś szczególnie tragicznie, bo korekta w body załatwia sprawę i to całkiem sprawnie (wreszcie przestałem się martwić, że mój C 100-400 mydli )
    Zastanawiam się tylko co może być przyczyną nabytego problemu. Macie jakieś pomysły?
    Słać do kalibracji? Body na gwarancji, całej szklarni z body nie chcę wysyłać.
    Problem ewidentnie tkwi w body.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: 6d i problemy AF ???

Z Twojej wypowiedzi wynika, że wcześniej posiadane szkła trafiały w punkt a teraz nie - jesteś pewien ?
    Trochę to dziwne, bo AF sam z siebie raczej tak się nie zachowuje
    Jeśli masz puszkę na gwarancji zawsze możesz poprosić w Serwisie aby skalibrowali do wzorca.
    Wszystkich szkieł nie ma sensu wysyłać, bo jeśli nie są na gwarancji wydasz niepotrzebnie sporo kasy.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Na 100% wcześniej trafiał w punkt. Przejrzałem nawet foty. Zawsze po kupnie szkła, bawiłem się "testowaniem"
    To co mi przychodzi do głowy to, że może czujniki AF-u się zabrudziły???

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Podaj "kilometraz" aparatu od jakiego zauwazyles zmiany?

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    To co mi przychodzi do głowy to, że może czujniki AF-u się zabrudziły???
    No spróbuj najpierw przedmuchać gruszką czujniki AF (są pod lustrem). Też mi się kiedyś paproch przyczepił i AF wariował. Nie wiem jak dokładnie wygląda kalibracja body, ale jeśli jest to wykonywane mechanicznie to może międzyczasie poluzowała Ci się jakaś śrubka?
    Miłego dnia
    moja www

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Raideur Zobacz posta
    Podaj "kilometraz" aparatu od jakiego zauwazyles zmiany?
    8000 klatek bez żadnych problemów, obecnie jest ok. 9900. Gdzieś między tymi wartościami problem się pojawił.

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    No spróbuj najpierw przedmuchać gruszką czujniki AF (są pod lustrem). Też mi się kiedyś paproch przyczepił i AF wariował. Nie wiem jak dokładnie wygląda kalibracja body, ale jeśli jest to wykonywane mechanicznie to może międzyczasie poluzowała Ci się jakaś śrubka?
    Z tego co tu kiedyś było napisane na temat regulacji AF przez serwis to odbywa się to elektronicznie.
    Dmuchać próbuję, tylko w sumie trudno tam gruszką sensownie dmuchnąć ;( a nie mam takiej z zakrzywionym dziubkiem

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Bangi muszę przyznać, że zasmuciłeś mnie tymi postami... Trzymam kciuki by wszystko zostało naprawione! Jeśli możesz to daj znać w temacie, gdy uda się naprawić... Chyba pozostaje serwis, szczerze wątpię by to się od kurzu czy brudu stało... nie w lustrze za kilka tys zł.

Czegos nie rozumiem. Wszedles do sklepu ze sprawnym aparatem a wyszedles z BF-em? Zeby troche rozjasnic materie zadam kilka pytan pomocniczych:

1. Czy byl taki moment, ze z nowym szklem nie bylo BF? Inaczej, czy BF byl od razu z nowym szklem, czy pojawil sie po jakims czasie?
    2. Jakich szkiel uzywales wczesniej?
    3. Jak duzy jest BF? Jaka wartosc musisz ustawic, zeby dzialaly wszystkie szkla?
    4. Czy ta wartosc jest taka sama dla wszystkich szkiel, wlacznie z tym nowym?
    Ostatnio edytowane przez Witek.K ; 23-02-2014 o 19:39

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Dobra, duża gruszka i konkretnie wydmuchaj komorę lustra/ czujniki AF. Ja już drugi raz miałem nabytego BF i za każdym razem było to spowodowane brudem ( w moim wyoadku czym dłuższe szkło tym efekt bardziej widoczny)

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Dmuchać próbuję, tylko w sumie trudno tam gruszką sensownie dmuchnąć ;( a nie mam takiej z zakrzywionym dziubkiem
    Wstępne podnoszenie lustra i można bez problemu dmuchać. Matrycę lepiej trzymać za migawką (jeśli jest czysta).
    Oczywiście zanim włożysz coś w komorę lustra, upewnij się, że lustro samo nie opadnie.

Życzę szybkiego rozwiązania problemu, testy AF są nudne i czasochłonne...

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów