Pokaż wyniki od 1 do 10 z 175

Wątek: telekonwertery TC 1,4

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: telekonwertery TC 1,4

Cytat Zamieszczone przez azgaja Zobacz posta
    Z ostatnim wnioskiem zgadzam się w pełni, profi zakłada 600/4 ( i to nie swoje tylko z agencji)i zarabia. Nie pierdzieli sie z telekonwerterami i dyskusjami na ich temat .
    Postaram się wrzucić podobny "motyw" z C 70-200/4 + TC 1,4, porównamy efekty.
    #28 zysk

No cóż, nie mam już telekonwertera, sprzedałem i mam nadzieję że nowy właściciel będzie go sensownie używał i będzie zadowolony.
    Cała dyskusja dotyczyła zjawisk fizycznych zachodzących gdy stosujemy telekonwertery a nie tylko tego konkretnego typu o którym piszesz.

Niestety, tego typu też one dotyczą, też zmniejsza się np. rozdzielczość 1,4 razy
    A jeśli :
    - używasz matrycy cyfrowej np. 60D (5184 x 3456) pikseli
    - w wizjerze obiekt zajmuje około 1/5 powierzchni (dla przykładu "szkoleniowego" 1024 x 768 pikseli) i zrobisz takie zdjęcia A
    - założyłeś telekonwerter aby obraz był większy ( będzie miał 1468 x 1075) i zrobisz takie zdjęcie B
    i teraz wykadrujesz w kompie oba zdjęcia by na obu był obiekt i oba zdjęcia zaprezentujesz na ekranie to :

1. na zdjęciu A na ekranie (1024 x 768) będzie szczegółowość taką jaką dał obiektyw + matryca
    2. na zdjęciu B na ekranie (1024 x 768) będzie szczegółowość pogorszona 1,4 razy przez telekonwerter + pomniejszanie (pikselowe z 1468x1075) rozmiaru do rozmiaru ekranu.

azgaja
    proszę, zrób taki eksperyment.

Zastosowanie telekonwerterów ma swój fizyczny sens w bardzo wąskim zakresie zastosowań.
    No ale każdy może stosować jak chce

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 01-03-2014 o 12:40
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów