Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Wątek: Obiektyw szerokokątny do pełnej klatki

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: Obiektyw szerokokątny do pełnej klatki

Cytat Zamieszczone przez kinga9650 Zobacz posta
    (No ale teraz widzę, że rozważany przeze mnie 16-35 też ma podobne gabaryty, a nawet jest chyba większy, hmm... )
    Są bardzo zbliżone, z tym, że 16-35 nie zmienia swojej długości podczas ogniskowania. Generalnie 16-35 i 24-105 to bardzo rożne obiektywy i jeden nie zastąpi drugiego. Optymalnie jest posiadać obydwa. 24-105 jest świetnym uniwersalnym szkłem do FF, aczkolwiek moim zdaniem kupowanie 6D pod tak ciemne obiektywy jest trochę bez sensu. Ale to moje zdanie. Miałem 24-105 i wymieniłem na 24-70, Aczkolwiek długo posiadałem obydwa jednocześnie, bo sporo je różni. Osobiście najcześciej używam jasnych stałek a zooma przypinam jak mi się nie chce targać plecaka sprzętu lub na rajdy, gdzie zmiennoogniskowość jest bardzo praktyczna.
    Musisz się dobrze zastanowić, na pewno 24-105 będzie bardziej uniwersalny, ale też zdjęcia z niego są takie... zwykłe . UWA daje całkiem inną perspektywę dzięki czemu można pokazać wszystko inaczej niż zwykle widzi to ludzkie oko. 16-35 to chyba najpopularniejsze szkło reporterów, którzy lubią być w środku akcji.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Dopiero zaczyna Awatar Zeeb
    Miasto
    Zawiercie

17-40 jak najbardziej mogę polecić jest to jedno z moich ulubionych szkieł, z 6D będzie stanowił zgrany duet, porównywanie do 16-35 nie ma sensu bo to zupełnie inna półka cenowa. Jeśli się zdecydujesz polecam kupić dobry filtr ochronny i to nie ze względu na ochronę soczewki a paprochy dostające się przez przednie uszczelnienia(wiem z doświadczenia). Zwłaszcza że będziesz fotografować w plenerze.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez Zeeb Zobacz posta
    Jeśli się zdecydujesz polecam kupić dobry filtr ochronny i to nie ze względu na ochronę soczewki a paprochy dostające się przez przednie uszczelnienia(wiem z doświadczenia). Zwłaszcza że będziesz fotografować w plenerze.
    Dziwne. Miałem 17-40 przez 6 lat, bardzo długo używany jako podstawowe szkło z cropem. Przećwiczony w różnych warunkach, nigdy nie miałem na nim filtra i nigdy nie zauważyłem nawet jednego pyłka w środku.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Dziwne. Miałem 17-40 przez 6 lat, bardzo długo używany jako podstawowe szkło z cropem. Przećwiczony w różnych warunkach, nigdy nie miałem na nim filtra i nigdy nie zauważyłem nawet jednego pyłka w środku.
    Przednia soczewka w C17-40L wykonuje ruch tylko ok. 4mm więc obiektyw nie pracuje jako typowa pompka kurzu jak np. C17-55IS. Poza tym obiektyw zachowuje stałą długość i nie ma sensu zmieniać zooma np. wkładając sprzęt do torby. Szanse na ciągłe zasysanie kurzu są małe.
    Ja używam filtra UV jako zabezpieczenie przedniej soczewki, to i przy okazji uszczelnia przestrzeń przed przednią soczewką.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu Awatar maciek12ss

To może i ja coś dopowiem mam 6d i 16-35 II. To naprawdę świetny duet. Szybki, celny, ostry zestaw. Wielkość szkła z założoną osłoną trochę czasami przeszkadza, ale to bardziej przy pakowaniu do torby. Co do 50 1,8 też mogę powiedzieć kilka słów. Na cropie był sporo wolniejszy i mniej celny. Na 6d nabrał wigoru i mimo to że brzęczy trzeszczy, ogólnie hałasuje strasznie ( już swoje przeszedł) , to jest dobra opcja dla sprawdzenia czy tak ogniskowa przy jasnym szkle jest dla nas ok czy nie. Ja już wiem że następne będzie 85mm. Bo 50 ciut mi za krótko jednak.
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Kinga.
    24-105 mam. W Toruniu. Mogę odpiąć od swego 6d i podpiąć pod Twoje.
    17-40 miałem. Szerokie jak cholera. Super szkło ale nie dla mnie. Wymieniłem na 24-105 właśnie.
    Ze względu na to, że do celów o których piszesz 17-40 było za szerokie a 24-105 idealne.
    Imprezy rodzinne, spacery-plenery... do tego zakres 17-24 mało kiedy (mi) się przydaje.
    50 f/1.8 też mam i kilka innych (w stopce) + jeszcze 35mm.
    Nie ukrywam, że tę 100 f/2.8 też bym sobie podpiął na kwadransik albo dwa.
    Ostatnio edytowane przez DitchesKing ; 22-02-2014 o 23:34

Pełne uzależnienie

C 17-40L nie ma w zasadzie możliwości zassać kurzu, ponieważ nie wysuwa się i jak to eLa jest uszczelniony
    Filtr UV w tym modelu służy mi wyłącznie do ochrony przedniej soczewki od kurzu, wody i piachu.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna Awatar Zeeb
    Miasto
    Zawiercie

Napisałem to z własnych doświadczeń, pierwszy mój 17-40 po ok dwóch latach używania miał pełno paprochów pomiędzy soczewkami a kupiony był jako nówka i praktycznie nie odpinany od korpusu.
    Paprochy powodowały paskudne bliki, podczas fotografowania pod słońce. Teraz mam trzeci egzemplarz tego szkła i obydwa ostatnie używałem z filtrem- zero kurzu.
    Fakt że często fotografuję w w terenie gdzie nie brakuje pyłków roślin itp., jakby nie było filterek nie zaszkodzi. Przy okazji nie potwierdzam teorii o rozrzucie jakościowym w sensie ostrości tych obiektywów, wszystkie trzy były jednakowe pod tym względem i to bez wybierania.

Miasto
    Toruń

Ok, muszę przyznać, że kusi mnie ta 16-35, ale jednak.. za drogo i chyba postawie na coś węższego. Ostatecznie skłaniam się ku C 50/ 1.4, ew. Sigma 50 /1.4 jeśli udałoby się ją zdobyć stacjonarnie ze sprawdzeniem AF, ale to takie wstępne i po prostu poczekam jak rozwinie się sytuacja. Ze ok. 3 msc powinno mnie być stać na taki zakup i wtedy najwyżej zobaczę czy nie będzie mnie zbytnio ciągnąć do 17-40 czy 16-35, ew. stałki 35, ale myślę, że jednak 50 może być uniwersalniejsza nieco, szczególnie pod ff.
    Także... czekam na przypływ gotówki i póki co wielkie dzięki za pomoc

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Zeeb Zobacz posta
    Napisałem to z własnych doświadczeń, pierwszy mój 17-40 po ok dwóch latach używania miał pełno paprochów pomiędzy soczewkami a kupiony był jako nówka i praktycznie nie odpinany od korpusu.
    Paprochy powodowały paskudne bliki, podczas fotografowania pod słońce. Teraz mam trzeci egzemplarz tego szkła i obydwa ostatnie używałem z filtrem- zero kurzu.
    Fakt że często fotografuję w w terenie gdzie nie brakuje pyłków roślin itp., jakby nie było filterek nie zaszkodzi. Przy okazji nie potwierdzam teorii o rozrzucie jakościowym w sensie ostrości tych obiektywów, wszystkie trzy były jednakowe pod tym względem i to bez wybierania.
    Nie wiem doprawdy jak to zrobiłeś, bo ja używam tego szkła już ponad trzy lata i żadnego pyłku w środku

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez kinga9650 Zobacz posta
    Ok, muszę przyznać, że kusi mnie ta 16-35, ale jednak.. za drogo i chyba postawie na coś węższego. Ostatecznie skłaniam się ku C 50/ 1.4, ew. Sigma 50 /1.4 jeśli udałoby się ją zdobyć stacjonarnie ze sprawdzeniem AF, ale to takie wstępne i po prostu poczekam jak rozwinie się sytuacja. Ze ok. 3 msc powinno mnie być stać na taki zakup i wtedy najwyżej zobaczę czy nie będzie mnie zbytnio ciągnąć do 17-40 czy 16-35, ew. stałki 35, ale myślę, że jednak 50 może być uniwersalniejsza nieco, szczególnie pod ff.
    Także... czekam na przypływ gotówki i póki co wielkie dzięki za pomoc
    Nie da się porównać zooma i stałki, bo to dwie różne konstrukcje. C16-35 jest faktycznie drogawy i niezbyt funkcjonalny.C17-40 jest w zasadzie bardziej uniwersalny i jednak sporo tańszy - wart swojej ceny.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów