Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: Dobór sprzętu :-)

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Domyślnie Odp: Dobór sprzętu :-)

Tak, jak koledzy pisali w postach #22,23,24, czyli któraś z makrówek.
    Taka: Canon EF-S 60mm f2.8 Macro USM - EF-S - Canon Polska,
    albo taka: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM - Makro - Canon Polska
    Nie wiem, które szkło będzie dla Ciebie bardziej odpowiednie. Najlepiej, gdybyś założył na aparat po kolei oba i sam zobaczył. Do 7D bardziej uniwersalne wydaje mi się 60-tka. Ale z kolei setka to setka -"must have".
    Nie wiem. Najlepiej mieć oba.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Jak pisałem 60-tka jest super ostrym szkłem, ale nie ma stabilizacji, a to do czego wykorzystuję to raczej nie są zdjęcia z ręki, ale takie również wychodzą - coś tam zamieściłem w galerii.
    100-tka to już wyższa półka Luxury i IS, ale cena jest znaaacznie wyższa od 60-tki.

Myślę, że aspekt finansowy będzie odgrywał istotną rolę.
    60-tka jest tania i dobra, 100-tka jest jeszcze lepsza ale dużo droższa.

Spróbuj pożyczyć od kogoś, tak jak Kolega Ligo radzi i sprawdź, co bardziej Ci się przyda.

--- Kolejny post ---

Aby nie być gołosłownym, to jest powiększenie wału silnika, a ściślej około 1 centymetra kwadratowego, a może nawet mniej.
    Zobacz jaka jest struktura przekroju i głębia ostrości.

To zdjęcie jest akurat z ręki, ale aparat oparłem o imadło, odległość obiektywu od wału około 10 cm.

Takie fotki z 60-tki i mi to wystarczy.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 27-02-2014 o 09:46

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez RobertON
    100-tka to już wyższa półka Luxury i IS, ale cena jest znaaacznie wyższa od 60-tki.
    Chyba, że mówimy o standardowym EF 100mm f2.8 (bez IS i bez L ;-)). Tutaj cena zbliżona do 60mm, a i do FF podejdzie
    Z mojej strony mogę również polecić tamrona 60mm f2 macro. Miałem go dość długo (do czasów FF) i przyznam szczerze, że jego obrazek czarował najbardziej. Jedyny minus to brak USM (napęd jest cichy i ma FTM), ale rekompensuje przesłoną f2, która świetnie sprawdza się w portretach (ekwiwalent 85mm na FF, nawet obrazek podobny do 85mm z FF). Poza tym ma wewnętrzne ogniskowanie i nie zmienia swojej długości podczas pracy. Cena używki poniżej 1000zł.
    Ostatnio edytowane przez haze ; 27-02-2014 o 10:08
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Coś już napisał Awatar blade-mrn

Tak jak ktoś już pisał, budżet odgrywa dużą rolę w wyborze. Ja na twoim miejscu brałbym C 100 f/2.8 USM (bez L bo taki posiadam). Jak to mówią każdy chwali swoje. C100 i C60 różni jeszcze odległość z jakiej generują obraz w skali 1:1 na matrycy. Dla 100 mm będzie to ok 31 cm a dla 60 ok 20 cm. Jeszcze inną kwestią jest fakt że C100 podepniesz pod pełną klatkę gdybyś w przyszłości taki korpus kupił a C60 już nie. Do tego dłuższe ogniskowe mają mniejszą tendencję do zniekształcania modela przy robieniu portretów.
    Nic nie wspomniałeś o obiektywach które już posiadasz, spróbują sprawdzić i jedną ogniskową i drugą i zobacz która ci bardziej odpowiada. Ze swojej strony mogę w miarę możliwości zrobić ci jakieś sample z C100 ale gołębi nie mam Jeśli chcesz to pisz na PW.

Dopiero zaczyna

Nie posiadam żadnych obiektywów Body 7D kupiłem tydzień temu i chcę coś dopasować aby mi się to przydało Nie wiedziałem, że to może być takie trudne, tzn. dobór obiektywu Obiektyw będę kupował w Wielkiej Brytanii, ponieważ teraz tu przebywam. Kwota jaką bym chciał przeznaczyć na obiektyw to około 1000zł do 1500zł.

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez Ciacho1989 Zobacz posta
    Nie wiedziałem, że to może być takie trudne, tzn. dobór obiektywu
    Bo to jest trudne. Obiektywów jest od groma. Każdy z nich produkuje inny obrazek, jest inaczej wykonany i ma inną cenę. A jeśli się nie wie, czego dokładnie chce, wybór staje się bardzo trudny. No, ale po to jest forum

Akurat w szkłach do makro jest tak, że niezależnie od producenta, jakość ich obrazka jest co najmniej bardzo dobra. Przy ograniczonym budżecie możesz przyjrzeć się wyrobom Tamrona i Sigmy. Nie jestem pewien, czy Tokina robi jakiś makro pod Canona. Jeśli tak, to też.
    Jeżeli masz jakiś brytolski sklep z takimi wyrobami, to daj linka. Zobaczymy, co rozsądnego można tam wybrać.
    Ostatnio edytowane przez Ligo ; 28-02-2014 o 04:57

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Skoro zaczynasz od zera i nie masz żadnego obiektywu, rozważ opcję w miarę "uniwersalnego" urządzenia w opcją makro.
    To takie uproszczenie, ale możesz spróbować z obiektywem Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM.
    To jest nowa wersja ostrzy od 22 cm i daje ostry obrazek, a przy tym będziesz miał dość uniwersalne szkło.

Najlepiej podejdź do jakiegoś sklepu o podepnij do body - sprawdź co tak naprawdę Ci się przyda i później zdecyduj.
    Obiektyw macro trochę Cię ogranicza od samego początku.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 28-02-2014 o 08:40

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

tokina jest fajna 100mm f/2.8 i nowa kosztuje tyle co używany canon 100 2.8 (około 1400zł) ja wziąłem canona i nigdy tego nie żałowałem
    Canon 100mm f/2.8 usm jest naprawdę wart swojej ceny. Bardzo szybki, cholernie ostry i celny. Przy macro i tak nie używam AF'a ale ogólnie zdjęcia w ruchu czy coś, jest naprawdę szybki i dokładny.
    Stawiałbym na canona 100mm albo coś jeszcze dłuższego jakieś macro 150 czy 180mm

Dopiero zaczyna

No i właśnie o takie dokładne przykłady mi chodziło Dzięki wszystkim.
    Nie mam sklepu typowo z urządzeniami foto, jedyne co to e-bay:
    Camera Lenses and Filters | eBay
    lib lombard na mieście, ale wiele w nim nie ma.
    A co ze zdjęciami np. krajobrazu?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez Ciacho1989 Zobacz posta
    No i właśnie o takie dokładne przykłady mi chodziło Dzięki wszystkim.
    Nie mam sklepu typowo z urządzeniami foto, jedyne co to e-bay:
    Camera Lenses and Filters | eBay
    lib lombard na mieście, ale wiele w nim nie ma.
    A co ze zdjęciami np. krajobrazu?
    na początek uniwersalnie (zrobisz krajobraz i ogólnie na co dzień) to nawet 18-55 is II jak coś troszkę droższego to 17-50 2.8 tamron VC albo bez VC lub sigma a jak coś mega szerokiego to canon 10-22 albo tańsze sigmy tamrony w podobnym zakresie.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów