Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: Dobór sprzętu :-)

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: Dobór sprzętu :-)

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Na przykład "moc lustrzanki" zdefiniować można jako masa/ciężar body, jednostki to [KG]/[kg]
    No i sprawa załatwiona, w przeważającej większości "moc FF" jest większa od mocy "APS-C"
    W każdym przypadku precyzyjnie można podać ile jest większa moc FF od mocy APS-C wiedząc które porównujemy
    Jak już takie wodze fantazji to masa/ciężar, to powinno być kg/N.
    Stąd już blisko do mocy w kW i KM, ale są też Koń Parowy i inne VA (volt x amper).

Nieee no to już kompletnie jest zdala od tematu.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 23-02-2014 o 16:13

Coś już napisał Awatar blade-mrn

Czy tylko mi się wydaję, że wątek całkiem rozszedł się z problemem z pierwszego postu?
    Jeśli da się podejść tak blisko do gołębia to wspomniany przeze mnie C100 f/2.8 USM Macro jest wart rozważenia. Sam nie dawno nabyłem taki i póki co jestem pod wrażeniem ostrości. Używany można dostać za ok 1500 zł. Dobre opinie słyszałem również o Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM ale samo go nie miałem w rękach, ten za jakieś 1800 zł kupisz nowy.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Mam i używam EF-S 60/2,8 Macro USM. Jest to bardzo dobre optycznie urządzenie, ale używam go do elementów nieożywionych (wały, kadłuby).
    Dla dobrego powiększenia musisz go mocno zbliżyć do obiektu, gdzieś na około kilkanaście centymetrów od obiektywu.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez blade-mrn Zobacz posta
    Czy tylko mi się wydaję, że wątek całkiem rozszedł się z problemem z pierwszego postu?
    Jeśli da się podejść tak blisko do gołębia to wspomniany przeze mnie C100 f/2.8 USM Macro jest wart rozważenia.
    Jeśli rzeczywiście oko ma priorytet to bez makro się nie obejdzie. Przychylam się do C100/2.8 macro - jest tani i daje super obrazek, zapewnia też odpowiedni dystans do "modela".
    Oczywiście zagadnienie fotografowania "zwierząt na wolności" będzie wymagało innego obiektywu.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Dopiero zaczyna

Powiem wam, że takie oko robi się bardzo prosto. Jedna osoba trzyma w ręku ptaka unieruchamiając go, a fotograf pstryka. W taki sposób można zbliżyć obiektyw do "oka" na odległość nawet 4 cm. A jeśli chodzi o ogólne foto ptaka. Zamyka się go w specjalnej klatce i wtedy czekamy na odpowiednią pozycję, aby podkreślić jego właściwą budowę. I tu też trzeba siedzieć i pilnować, aż ten ptak się ustawi odpowiednio

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Niestety, widzę czytając to teraz że nie uniknąłem uproszczenia. Zdanie
    Na wydruku A i B będzie dokładnie to samo, z tą samą szczegółowością (z dokładnością do jakości matryc).
    dokładnie/szczegółowo mówiąc nie jest stricto prawdziwe.

Na wydruku 7D np. długość oka składać się będzie z 5184 pikseli a na wydruku z 5D3 z 3568 pikseli co oznacza, że bardzo drobne szczegóły widoczne na wydruku z 7D mogą nie być widoczne na wydruku z 5D3.

jp
    Dokładnie tak, ale jakie to ma znaczenie przy wydrukach 10x15cm ???
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie

a na 4cm to tylko jakis obiektyw makro wyostrzy

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    no to szacun dla ciebie ze kupiłeś wadliwy sprzęt i dalej go trzymasz
    btw
    na tym forum najlepiej wypadają puszki i szkła nikona/sigmy
    niesamowity masochizm jest naszych forumowiczów
    Zgodnie z zasadą wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.
    Sam mam to "słabe FF" - dla mnie to puszka niemal idealna, mam okazję używać jej na przemian z 5mkII, 5tka jako backup.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

To co ja lubie w FF najbardziej to fakt ze przez obiektyw np. 50mm "widze" tak jak powinno sie widziec przez szklo 50mm. Zadnego przeliczania i innych cudow.

Fakt faktem ze plastyka zdjec jest duzo bardziej "atrakcyjna" na FF, ale to kwestia dyskusyjna. Kazdy bierze to co chce i tyle.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Dopiero zaczyna

Koledzy i Koleżanki ja wiem że dal was to wszystko jest proste i rozmawiacie na ten temat całkiem swobodnie, ale ja potrzebuje konkretów, czyli nazw obiektywów jakich mam szukać, do robienia zdjęć jakie przedstawiłem w pierwszym poście tego tematu

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów