Sorki, literówka.![]()
Sorki, literówka.![]()
Spoko
A wracając do tematu, link pierwszy lepszy z wyszukiwarki, można się zapoznać z LR'em.
Digital Foto Video - Adobe Lightroom
Albo Youtube hasło Lightroom jest tego do groma.
Ostatnio edytowane przez Yaru ; 21-02-2014 o 14:30
Masz absolutną rację! Szkoda, że wielu z fotografów "profesjonalnych" wylewając tutaj swoje żale o tym zapomina.
No i tak bajdełej... Panowie i Panie, po co cała ta polemika na temat finansowania reportażu ze ślubu/wesele na forum fotografów? Tutaj nic nie wskóracie. Jestem pewny, że wszyscy zaglądający na to forum są po "jasnej" stronie mocy i zdają sobie sprawę z potrzeby zrobienia dobrych zdjęć. Z takim uświadamianiem to raczej na jakies forum dla młodożeńców albo gdzieś, gdzie oni szukają m.in. fotografów.
A z własnego doświadczenia RAZ odmówiłem robienia zdjęć na ślubie chrześniaka. Z różnych powodów. Nie tylko przez świadomość mojej (czy też mojego sprzętu) ułomności. I wynajęli ekipę. Za ciężkie pieniądze. filmowali, fotografowali, sprzęt porządny zdjęć dużo. Powinno być dobrze? Też tak myślałem - ja bawiłem się przednie. Szkoda tylko że jakiś jełop w postprodukcji 90% zdjęć kadrował po skosie, jakieś 35°. Tego się nie da oglądać... Za to jak dynamicznie! Pocieszyłem młodych, że to się da odkręcić, na pewno są jakieś RAWy to w końcu profesjonaliści.
Otóż NIE, nie otrzymali on ŻADNYCH innych klatek, niż te z....e jpgi.
Powiedzcie, drodzy profesjonaliści, gdzie popełnili błąd? Obejrzeli zdjęcia przykładowe, zasięgali porad, zapłacili duże pieniądze (chyba z 3k za zdjęcia + film). Jednak oni NIGDY więcej ni pójdą do żadnego profesjonalisty.
Do Autora wątku: bardzo dużo błędów poprawisz nawet w programie który mają Google tam, gdzie umieściłeś galerię. Może zostanę okrzyczany profanem, ale to załatwi 80% problemów w tych zdjęciach (chodzi o kontrast i dynamikę świateł). Reszta to kadr, który musisz znaleźć sam. Na pewno dasz radę.
I jak to już ktoś wcześniej wspomniał - jak to wszystko zrobisz, na pewno będzie przy najbliższej okazji będziesz wiedział na co zwrócić uwagę.
amatorzy dbają o sprzęt, zawodowcy o temat, dla artysty najważniejsze jest światło...
tak sie dzieje bo fotografia to tez sztuka, to osobista interpretacja danej chwili, danego punktu widzenia.
Stad jednym to pasuje, a innym nie. Kotlety takie niestety sa, to wcale nie jest latwa robota.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Dziękuje takiej odpowiedzi właśnie oczekiwałem, a nie mącenia i doszukiwania się nie wiadomo czego. To że zdjęcia są spartaczone wiem i nie mam zamiaru żalić się nad nimi, trudno. Wole żeby rodzina była na mnie zła za spartaczenie niż obcy ludzi. A jak już pisałem ostrzegłem że nie będą to zdjęcia profesjonalne bo się uczę, więc byli świadomi tego że może być źle. Chociaż mi może nie do końca szczerze powiedzieli "...sporo zdjęć nam się podoba".
Ostatnio edytowane przez glassman ; 21-02-2014 o 18:22
Moim zdaniem niekoniecznie kadrował w postprodukcji. Z reguły artysty tak pochyło strzelają od razu - żeby było fajniej i ambitniej. Mnie też to strasznie irytuje i nie lubię takich fotek. Chyba, że dosłownie kilka na cały reportaż, z zabawy. To ok. Bo emocje są itp. Ale już w innych sytuacjach nie bardzo. Ale dalej jest odpowiedź, skąd wziął się ten problem:Szkoda tylko że jakiś jełop w postprodukcji 90% zdjęć kadrował po skosie, jakieś 35°Otóż, za dobrego filmowca i dobrego fotografa, to nie są duże pieniądze...zapłacili duże pieniądze (chyba z 3k za zdjęcia + film)
U nas są takie firemki właśnie, "fullopcja panie" i polega to na tym, że chłopek z aparatem dostaje 250zł za całą nockę, potem facet-monter-szef praktycznie tego nie obrabia i leci surówka. Przy czym nawet specjalnie nie sprawdza co tam było zrobione, a chłopki z racji niskich pensji nie starają się za bardzo. W sumie za 250żł też bym się nie starał, tylko nie rozumiem, po co takie oszołomstwo zapycha rynek. Chociaż w sumie im się nie dziwię, bo wiadomo, każdy chce zarobić jak najwięcej najmniejszym kosztem, ale czemu ludzie nadal to kupują - tego nie pojmuję. Jeszcze rozumiem, kiedy firma powstaje, zbiera klientów czy się uczy i jest "na dorobku". Ale nie w przypadku firmy, która od lat serwuje ten sam, niski poziom.....
No tak najlepiej dla "slubniaka" jakby koszta jego sprzetu pro, zwrocily sie za jedno zlecenie.
Mieszkam kilkanascie lat za granica i to nie za wschodnia, lecz nie widze zeby ceny za uslugi slubne byly tak wygurowane jak w Polsce.
Stad tez mamy pelno amatorow, choc duza cena nie zawsze jest proporcjonalna do jakosci uslugi.
No to zróbmy krótki rekonesans.
Ścisła topka w 2012 według WPJA
Reportaże ślubne - WPJA Top Fotografów Ślubnych
Starting rates:
Steve Matteo - $3500+ (USD)
Emin Kuliyev - $5000+ (USD)
Matt Adcock - $4750+ (USD)
...
Justyna Ortyl (PL) - $1000+ (USD)
Konrad Obidzinski (PL) - €900+ (EUR)
Mnie to nie wygląda na wygórowane ceny. Jak na nasze zarobki to raczej proporcja jest zachowana.
Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!