Z faktu, że zdjęcia są takie jak napisałeś bardzo dobrze zdaję sobie sprawę i właśnie dlatego pojawił się tu mój post. Sprawę kiepskich kadrów i złych momentów tak jak wcześniej wspomniałem pomijam, bo to oczywiste, a wybierając te zdjęcia chodziło mi o pokazanie błędów technicznych. Bardziej zależy mi na radach doświadczonych kolegów co zrobić, żeby było lepiej? Z tego co już napisaliście:
1. Filtr na lampę - rozumiem, że chodzi o filtry CTO?
2. Dłuższy czas i tu pytanie do bardziej doświadczonych czy stosowany przeze mnie czas 1/80 nie powinien dać ostrych zdjęć?

A może, moje podstawowe założenie, które wydawało mi się tak oczywiste, że nawet się nad tym dłużej nie zastanowiłem było błędne? Może dążenie za wszelką cenę do "złapania" jak największej ilości światła zastanego to błąd? Może zmiana proporcji światła zastanego do błyskowego na korzyść tego drugiego dała by dużo lepsze efekty? Oczywiście sprawdzę to przy najbliższej okazji, ale proszę o wasze doświadczenia w tym temacie. Skrócenie czasu, obniżenie Iso spowodowałoby znaczne niedoświetlenie drugiego planu, ale może poprawa jakości zdjęć i zniwelowanie efektu żółtego światła zastanego byłoby na tyle duże, że w efekcie zdjęcia były by na znacznie wyższym poziomie?