Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: 400D vs 450D

Mieszany widok

Domyślnie 400D vs 450D

Witam wszystkich.
    Mam kilka pytań i dylematów. Padł mój canon 400D (nie włącza się) - podejrzewam, że naprawa nie będzie opłacalna. Chciałem się was teraz poradzić, co zrobić.

Czy lepiej kupić drugą 400D i mieć części zapasowe z tej uszkodzonej 400D np migawka która na pewno jest sprawna ? Czy wymiana migawki w 400D jest trudna ? Zrobi mi to np jakiś serwis rtv ? Czy nie ma to sensu ?

Czy może lepiej kupić 450D a 400D sprzedać jako uszkodzoną. Czy 450D daje choć trochę lepszy obrazek ? Albo mniej szumi ? Bo widzę procesor ma nowszy - DIGIC III.

Dzięki za sugestie. Na nic droższego nie mogę sobie pozwolić.

Domyślnie Odp: 400D vs 4500D

Ja bym wysłał na żytnią żeby wycenili naprawę(koszt jedynie wysyłki byś poniósł) i wtedy zastanawiał się co robić... Wg mnie nie opłacalna będzie wymiana migawki między dwoma 400d... I wolałbym dołożyć do 500d przynajmniej masz opcje filmowania.

Na filmowaniu mi nie zależy - na pewno nie będę tego robił. Czyli przeszczep migawki z jednej 400D do drugiej w razie uszkodzenia nie będzie opłacalny ?

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Kup 450D bo nowszy model od 400D. Swoja droga to 3 razy juz zmienisz aparaty zanim ci migawka padnie wiec tym bym sie akurat nie przejmowal.

Nie sadze, zeby trzymanie aparatu "na czesci" mialo sens, tak samo jak sprzedaz "na czesci" bo wielu chetnych na to nie bedzie - mozna tanio kupic 100D czy 1100D....po co sie pakowac w jakies naprawy.

Kup po prostu to body na ktore cie stac.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

za grosze można kupic 550-szedlbym w tym kierunku

Coś już napisał
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki

Opłacalność naprawy zależy zarówno od uszkodzenia jak i stanu ogólnego. Jak wyżej,wyślij na serwis i czekaj na kontakt. Jeżeli się opłaci focisz dalej. Jeżeli koszta będą zbyt wysokie to zastanów się czy 400d ci pasuje albo czego brak w nim odczuwasz. Na podstawie tej informacji szukaj body.

Z tego co wyczytałem możliwe, że padły bezpieczniki. Jeden użytkownik tego forum zapłacił za ich wymianę 290zł na żytniej. Nie wiem czy to opłacalne... Aparat ten ma 31k przebiegu.
    400D w zasadzie mi odpowiada. Znalazłem już taki model z przebiegiem 6804 za 569zł. Ale wydaje mi się coś dziwnie mały. Napisałem o zdjęcie z programu CHDK który pokazuje dokładny przebieg w tym modelu. Czekam na odpowiedź.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

przebieg to nie wszystko

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Zauważalnej różnicy między 400-450-500d nie zobaczysz, minimalna tak ale nie kolosalna. Jeśli nie chcesz wydawać kroci na body, to tak jak koledzy wyżej podpowiadają - wyślij na wycenę naprawy usterki - jeśli cena za wysoka bierz puchę, na którą Cię stać i rób zdjęcia dalej Co do przebiegu to nie każdy lata i pstryka fotki co minutę. Mój znajomy w 2-3 lata zrobił może z 4k zdjęć.

W takim razie na co jeszcze zwracać uwagę po za przebiegiem ?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów