Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: 400D vs 450D

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie Odp: 400D vs 4500D

Na pęknięcia, rysy na wyświetlaczu, kurz, plamy, odbarwienia. Zapytać możesz o to czy był naprawiany kiedykolwiek, czy upadł z wysokości, czy ktoś go przypadkiem nie zalał albo nie używał w mocnym deszczu (lub nie zostawił w popowodziowym aucie! - taki żarcik). Wszelkie pęknięcia źle świadczą o body i nie daj sobie wmówić, że jest cacy. Poproś o zrobienie zdjęcia na przesłonie f16 f22 na jakimś jednolitym tle, lub długim czasie naświetlania - by zobaczyć czy matryca nie jest zabrudzona. Sprawdź czy gumy nie są poodklejane na gripie. A i warto jeszcze sprawdzić dane osoby w przeglądarce lub nick - może tak być, że aparat był BARDZO eksploatowany. Zawsze pytaj o możliwość odbioru osobistego - jeśli sprzedawca odmawia to może coś ukrywać. Wybaczcie mi ten opis, ale już widziałem wiele.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Mój adwersarz z innego tematu napisał taki poradnik, jak kupować aparat i na co zwracać uwagę - myslę, że jest wart zacytowania

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Oprócz przebiegu migawki (shutter count), która może być wymieniona po 120 000 strzałów, można dodatkowo sprawdzić:
    - dokumenty zakupu aparatu. Jak nie ma faktury, czy paragonu i gwarancji z data sprzedaży, to można sporządzić umowę kupna sprzedaży.
    - stan powłok gumowych, czy nie są powycierane, lekko białe i nie odklejają się,
    - uchwyt w miejscu spustu migawki też sporo nam powie o przebiegu aparatu,
    - ikonki funkcji apartu, czy nie są powycierane,
    - stan obudowy, czy nie ma na niej głębokich śladów świadczących o uderzeniu aparatu w coś twardego. Małe ryski pewnie będą, ale to normalna sprawa.
    - można zrobić sobie fotkę nieba w słoneczny dzień na np f/27 - czy matryca jest czysta,
    - warto przyjrzeć się dokładnie wizjerowi (tzn matówce), czy patrząc przez niego nie ma zarysowań i pyłków. Czasami serwis twierdzi, że nie można takiego zabrudzenia usunąć i wymienia matówkę. A czasami młody fotoamator coś próbuje sam wyczyścić i dokładnie matówkę porysuje,
    - podnieść lustro, jak do czyszczenia, czy sensor matrycy nie jest porysowany. Czytałem na tym forum post speca, który czyści matrycę patyczkami z bawełną. Od tego typu fachowców nic nie kupujemy.
    - no i standardowo gniazdo karty pamięci i wszystkie pozostałe,
    - czy po włączeniu wyświetlacza górnego i ekranu LCD jest on równomiernie podświetlony.
    - czy aparat nie śmierdzi stęchlizna i grzybem, bo może ostatni gdzieś zanurkował.
    Oraz 100 innych szczegółów w/g własnego uznania. Najlepiej wybrać się na sprawdzenie aparatu z kimś, kto siedzi w tym już od kilku lat i przemielił kilka lustrzanek.
    A jak sprzedający robi się już czerwony i zaczyna toczyć pianę to znaczy, że należy zrobić przerwę w sprawdzaniu, a może nawet już zakończyć .
    --- Kolejny post ---

To było w takim nerwowym wątku:

LINK
    Ostatnio edytowane przez michael_key ; 18-03-2014 o 14:45 Powód: edytowany link

Dzięki panowie. Prawdopodobnie zdecyduję się ponownie na 400D z małym przebiegiem.

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    za grosze można kupic 550-szedlbym w tym kierunku
    Dokładnie.
    W aparaty typu 400, czy 450D nie ma sensu już wchodzić.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez michael1 Zobacz posta
    Witam wszystkich.
    Mam kilka pytań i dylematów. Padł mój canon 400D (nie włącza się) - podejrzewam, że naprawa nie będzie opłacalna. Chciałem się was teraz poradzić, co zrobić.

Czy lepiej kupić drugą 400D i mieć części zapasowe z tej uszkodzonej 400D np migawka która na pewno jest sprawna ? Czy wymiana migawki w 400D jest trudna ? Zrobi mi to np jakiś serwis rtv ? Czy nie ma to sensu ?

Czy może lepiej kupić 450D a 400D sprzedać jako uszkodzoną. Czy 450D daje choć trochę lepszy obrazek ? Albo mniej szumi ? Bo widzę procesor ma nowszy - DIGIC III.

Dzięki za sugestie. Na nic droższego nie mogę sobie pozwolić.
    Na początek oddaj aparat na ul. Żytnią do wyceny naprawy - to nic nie kosztuje. Może naprawisz za grosze. Jak nie to szukaj 550D w dobrym stanie.
    Co do trzymania aparatu na części, to może mieć z niego pożytek tylko "pan złota rączka", który sam sobie potrafi coś naprawić. Firmowy serwis Canona nie chce korzystać z przekładanych części, bo na każdą naprawę dają pewnie jakąś gwarancję. I pewnie na samych częściach tez zarabiają słono. Przy przekładce z Twojego aparatu do innego też sobie policzą robociznę i to chyba się nie opłaca.
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 20-02-2014 o 08:28
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Domyślnie Odp: 400D vs 450D

tylko ceny 550D są sporo wyższe od 400D/450D. Mnie filmowanie nie potrzebne. Jedynie LV był by miłym dodatkiem ułatwiającym czasami kadrowanie.

Cytat Zamieszczone przez michael1 Zobacz posta
    tylko ceny 550D są sporo wyższe od 400D/450D. Mnie filmowanie nie potrzebne. Jedynie LV był by miłym dodatkiem ułatwiającym czasami kadrowanie.
    Jak tak, to nie spisuj jeszcze starego aparatu na straty. Wysyłaj do wyceny naprawy uszkodzenia i może jeszcze go uratujesz za drobną dopłatą.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Witam! Czy ktoś może wie, jak sprawdzić przebieg Canona Eos 400d? Nie chodzi mi o serwis, tylko może jakiś link i zrobić to samemu. Dzięki za odp.

Nie da się, choć jak się shakuje firmware i wgra nowe to ponoć była tam jakaś opcja. Ale bez wizyty w serwisie nie sprawdzisz w 400d

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

AFAIK w 400D nie da się żadnym ogólnodostepnym softem.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Szkoda, bo moim mieście nie ma serwisu. Trudno, dzięki!

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów