Dokładnie tak jest - nasz rodzimy Serwis honoruje tylko gwarancje UE, a USA nie![]()
Dokładnie tak jest - nasz rodzimy Serwis honoruje tylko gwarancje UE, a USA nie![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
... ale jest atrakcyjną opcją. Przecież kupuje się nowy, sprawny, pozbawiony wad i samodzielnie sprawdzony sprzęt. Czy aparaty Canona aż tak często i gęsto się psują, że gwarancja jest niezbędna? Nie przesadzajcie... Jeszcze mi się żaden Canon sam nie zepsuł, bym musiał korzystać z gwarancji (pomijam to, co sam zepsułem, ale na uszkodzenia spowodowane przez użytkownika nikt gwarancji nie daje). To tak, jakbyście z góry zakładali że nowy sprzęt wam padnie i będzie go trzeba naprawiać. Ile puszek Canona wymaga napraw gwarancjyjnych? Zna ktoś taką statystykę?
Ja osobiście wolałbym kupić o 1/4 taniej i cieszyć się nowym sprawnym sprzętem i zaoszczędzoną kasą nie mając gwarancji w Polsce, niż kupić za "polską" cenę z gwarancją realizowaną na osławionej Żytniej...
Poza tym, to nie jest przecież tak, że tej gwarancji nie ma wcale. Jak ktoś lata regularnie do USA, to nic nie stoi na przeszkodzie by w razie potrzeby realizować gwarancję tam, bez żadnych dodatkowych kosztów.
EOS 300, EOS 400D, EOS 60D i... Zenit 122
C 15-85, C 10-18, T 70-300 VC USD i Zenitar MC 1.9 50 mm
Nie, mowa o 7d w tym watku; tak jak pisałem powyżej, 7d jest teraz do kupienia w USA za $1399 bez łaski, w regularnym sklepie Amazon, Adorama, czy B&H. Już były i niższe ceny.
W bardziej agresywnych sklepach, ale ciagle względnie solidnych, jak AbesofMaine, reklamuja poniżej $1000.
Odpowiadam tylko na twierdzenie, że jakoby nie można kupić 7d za $1500, co mija się z prawda. Z cenami w Polsce nie dyskutuję, bo nie śledzę.
6d jest trochę droższy w obu rodzajach sklepów, ale to nie ten watek.
Zaczynam intensywanie myśleć, że może znowu coś kupię za oceanem - może właśnie 7D.
Może to nie marzenie, tylko rzeczywistość.
Jak masz możliwość zakupu w USA to bierz 6D. Jak nie zależy Ci zbytnio na WiFi i GPS to zamkniesz się w kwocie (1 400$ x 3,2zł/$) 4 480zł.
Gwarancja pewnie by się przydała, ale jak ktoś przy zakupie przetestuje aparat - np pod kątem ładowania baterii to nie powinno być skuchy. A jak masz rodzinę, czy przyjaciół w USA, to zawsze mogą oddać aparat do serwisu w Ameryce.
www.cobalt.fr.pl
Też wolałbym szóstkę. Robert, co Cię ciągnie do 7D, a odrzuca od szóstki? Szybkostrzelność? Czy FMJ? 6D masz w podobnej cenie, a co FF, to FF...
Dochodzę pomału do wniosku, że dla mnie, często focącego w ciemnościach, o jakich się ślubniakom z ich łoJezusickujakżeciemnymikościołami nie śniło (forty), szóstka byłaby idealna. Tylko gibanego ekranika by mi było brak... No nic, mam 60D z którego jestem skądinąd bardzo zadowolony, nie mówiąc o tym że na nic lepszego mnie nie stać aktualnie. Ale następna puszka to będzie zapewne 6D albo 6Dmk2 - oby już z odchylanym ekranem. Oby to była rzeczywistość, za kilka lat jak będę wyprzęgał z sześćdziesiątki. I oby szklarnia EF się Canonowi zmodernizowała do tego czasu...
Ostatnio edytowane przez krakał ; 24-02-2014 o 13:06
EOS 300, EOS 400D, EOS 60D i... Zenit 122
C 15-85, C 10-18, T 70-300 VC USD i Zenitar MC 1.9 50 mm
www.cobalt.fr.pl
No właśnie, szkoda szkieł do jakich się już przyzwyczaiłem, ustawienia praktycznie bez patrzenia w "ciemno" i wiem co wyjdzie (albo ma wyjść).
Canon 15-85 to moja podstawa i Tokina 12-24 są jak wygodne kapcie (przepraszam za porównanie) i to co z nich otrzymam, to jest wystarczająco dobre.
Mój brat lata za ocean, kupi i przywiezie, będzie taniej.
Nie jestem profesjonalistą, wystarczy crop - tak myślę.
Może i faktycznie jakość obrazka jest lepsza z 6D, niedawno Usjwo prezentował szumy z obu tych aparatów, ale nie jestem szumofobem.
Widzę z drugiej strony jak 50D robi się już "stary". Albo po prostu czas na zmiany![]()