Szumy nie są dla mnie żadnym kryterium.
Raczej obiektywy są najważniejsze.
Wiem, wiem wszyscy dążą ku FF, a ja pewnie pozostanę przy cropie.
Nie mam wygórowanych wymagań, jestem amatorem w branży foto.
Moje zdjęcia to najczęściej "materiał dowodowy" do akt, ale jak mnie cieszą jeszcze inne obrazki to już dużo.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 24-02-2014 o 17:05
RobertON pozwolę się wtrącić do dyskusji jako posiadacz 7d oraz 5d. Powiem Ci tak, od kiedy mam 5d rzadko chwytam za 7-mkę. Nie wiem czy to kwestia perswazji czy czego innego ale faktycznie do statycznych fotek typu krajobraz czy jakiś portret wolę pełną klatkę. Jakoś obrazek trochę bardziej mi się podoba. I nie przeszkadza mi nawet niższe użyteczne ISO. Dokupiłem do 5-tki tylko stary 35/2 i powiem Ci szczerze, że prakycznie nie ściągam tego obiektywu. Jest to dla mnie duet idealny. 7-mki używam tylko w sytuacji gdy potrzebuję sfocić coś z większej odległości i zakładam do niego 70-200. A jako ciekawostkę powiem, że kapryśna Sigma 50/1.4 z 7-mką wspóldziała tak sobie - trzeba kalibrować w body, z 5-ką zaś działa bez zarzutu. Żadnych back czy front focusów. 7-mka nie jest złym aparatem ale nie za tą cenę. W chwili obecnej gdy ceny 7-mki i 6-tki zblizyły się do siebie wydaje mi się za lekko nierozsądne kupowanie tego pierwszego. Ale oczywiście to Twoje pieniądze i zrobisz co zechcesz![]()
był 350D, 4D, 7D - jest 5D
Dziękuję za celne uwagi, do wakacji mam jeszcze czas na zastanowienie - ale myślę...
Z ciekawością zapoznałem się w większością wypowiedzi.Powyższy cytat przypadkowym jest.
Dorzucę coś od siebie:
temat:
Dlaczego Canon trzyma tak cenę
na innym forum mógłby brzmieć:
Dlaczego Pentax tak trzyma cenę ?
Ilość użytkowników lustrzanek Canona a Pentaxa to pewnie przepaść na korzyść Canona.
A jednak ceny używanych i nowych Pentaxów spadają równie powoli jak ceny nowych i używanych Canonów.
Tak samo jak ceny aut ,jachtów,karawanów , itd.
Rynek,po prostu rynek.
przykład:
obiektyw za 6000 pln po roku sprzedałem za 50% na gwarancji,a body lustrzanki 4 letnie za 70% nowego.
czyli rynek decyduje o cenach.Owszem ,dobrze zrobiony marketing podnosi wartość marki,ale w naszych realiach decyduja raczej preferencje finansowe.
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
Masz na myśli karawan - taki pogrzebowy ?
Nie znam notowań, tylko indywidualne badanie rynku pomoże w ustaleniu wartości rynkowej![]()
. Żartowałem.
To, że zarabiamy niewiele to oczywista oczywistość, dlatego musimy obrócić złotówkę kilka razy zanim ją wydamy.
Poza tym, jesteśmy niewielkim lokalnym rynkiem, bez wpływu na poczyniania producenta.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 24-02-2014 o 21:12
Chyba niższe realne iso, "użytecznym" iso piątka bije 7D na głowę... Szum w 5D jest dużo bardziej przyjazny i nie kłuje w oczyZamieszczone przez marito
![]()
Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy
Co do szumu na "użytecznym" ISO czyli wysokim, to i 6D przewyższa na 7D, czyli mniej widać owego szumu.
Co to wartości 1600 to szum i tak już jest dość "marginalny", dla nowych aparatów.
W moim 50D 1600 już nie jest użyteczne w większości scen, gdzie więcej ciemnych partii i bardzo to widać.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 25-02-2014 o 10:10