Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
Ludzie czasem odsprzedają obiektywy więc katalog chętnych na szkło się wtedy mocno zmniejsza a poza tym skoro sprzedający twierdzi że to nie ma wpływu na zdjęcia to fajnie żeby rzeczywiście takiego wpływu nie miało.

Dawno nie czytałem tu takiej bzdury - to że kupuje się jasne obiektywy nie oznacza ze nie można a czasem i trzeba ich przymykać.
Tego Canona kupuje się dla jego uniwersalności - przypinasz jeden słoik i możesz z nim latać cały dzień (chyba że interesują Cię ptaszki). Skoro na większych przysłonach nie działa to przestaje być już taki uniwersalny.

BTW bronisz tego obiektywu jakbyś co najmniej to Ty go chciał sprzedać.
Sam kupiłem w dobrej cenie szkiełko z rysą ale na przedniej soczewce, na dodatek miałem pewność że to nie ma żadnego wpływu na obraz - miałem możliwość testowania do woli. Inaczej bym się nie zdecydował.
Dziwi mnie twoja wypowiedź, a gdzie ja te niby bzdury wypisałem, czytałeś ze zrozumieniem moją wypowiedź - napisałem że szkło 2.8 kupuje się aby te 2.8 wykorzystać ( i przy pełnej dziurze ta rysa może nie mieć dużego znaczenia ), osobiście właśnie dlatego go kupiłem, gdybym miał używać f5,6 - i dalej wybrałbym inne szkło, lżejsze i jeszcze bardziej uniwersalne np. 24-105/4. Czy "bronie" tego szkła, nie - to jest duży i ciężki kloc - fakt ostry i szybki i stosunkowo jasny - taki typowy wół do pracy.
Rysy na przedniej soczewce mogą powodować bliki.
Osobiście na spacery np. z dzieckiem wybieram 85/1.8 lub 35/2.
Nie, nie chce sprzedać nie po to go kupiłem.