Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: C 24-70 2.8 L rysa na soczewce

Domyślnie C 24-70 2.8 L rysa na soczewce

Witam,

mam do kupienia w/w szkło, którego jedynym mankamentem jest rysa na tylnej soczewce:

właściciel twierdzi, że nie ma ona absolutnie żadnego wpływu na jakość pracy. W związku z tym, że nie otrzymałem jeszcze żadnych sampli, pytanie do Was, czy faktycznie w takim wypadku szkło jest warte zachodu (jesli tak, to ile byście max wycenili taką L'ke), cz raczej nie ma sensu się tym interesować ?

Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie Odp: C 24-70 2.8 L rysa na soczewce

Osobiście to się syfami na szkłach i ryskami za bardzo nie przejmuję, jednak masz możliwość negocjacji ceny. Ważne żeby była celna i stosunkowo ostra od 2.8, czy ma to wpływ na obraz, podejrzewam że jeżeli ma to raczej znikomy ale mogę się mylić.
    Ważne żeby nie miało pleśniaków w środku, generalnie szkło uszczelnione ale różnie bywa, obiektyw skieruj w stronę żarówki lampki biurkowej, doskonale zobaczysz co jest w środku - możesz się przerazić ilością kurzu w środku w świetle dziennym nie będzie tego widać ale jak oświetlisz od spodu lampką wszytko doskonale zobaczysz.
    Ostatnio edytowane przez Yaru ; 18-02-2014 o 14:12

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Ja powiem tak:
    wielu fotografujących twierdzi, iż rysa na soczewce nie ma żadnego wpływu na jakość zdjęć. Jednak pozwolę sobie nie zgodzić się z tą opinią. Ja bym raczej powiedział że na zdjęciach nie widać tej konkretnej rysy, ponieważ nie powinno jej być widać, zgodnie z prawami optyki. Ale nie wierzę że nie ma ona wpływu na kontrast. Nie bardzo widzę sposób "zmierzenia" spadku tego kontrastu, bo nie ma jak go porównać. Może robiąc identyczne ujęcie tym samym aparatem, ze statywu, identyczne ujęcie szkłem bez skazy, i porównać zdjęcia. Zresztą pewnie jedna rysa drastycznego spadku kontrastu nie powoduje, dlatego sprzedający takie obiektywy ochoczo piszą, że "nie ma ona wpływu na jakość zdjęć" :-). Zresztą na logikę: skoro jedna rysa nie ma Żadnego wpływu, to dwie, trzy i więcej też nie powinny mieć :-).
    Zrobisz jak zechcesz, jeśli cena jest mocno obniżona, a rysa naprawdę niewielka, to może warto kupić...
    Pozdrawiam
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Z rysą na tylnej soczewce to bym sobie darował takie szkło... Co innego przednia - tu mnie to nie rusza że tak powiem
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

im bliżej matrycy, tym bardziej widać wszelkie niedoskonałości i uszkodzenia soczewek, a gdy zamkniesz przysłonę do f16 jest jakaś szansa, ze tą rysę zobaczysz ma zdjęciu.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Jak cena dobra a szkło użytkowane będzie w okolicy pełnej dziury można rozważyć.

Uzależniony Awatar kaindox

Cytat Zamieszczone przez Yaru Zobacz posta
    Jak cena dobra a szkło użytkowane będzie w okolicy pełnej dziury można rozważyć.
    Jak wyżej ktoś napisał. Rysa na przedniej soczewce nie ma żadnego zauważalnego wpływu, co innego tylna.

Sample na pełnej dziurze tylko po to, żeby sprawdzić ostrość obiektywu. Jak chcesz sprawdzić czy rysa ma wpływ na obraz to moim zdaniem nie na pełnej dziurze ale raczej trzeba przymknąć obiektyw. Do tego jakieś zdjęcia jasnej jednorodnej powierzchni, plus kilka strzałów w kierunku światła czy nie wyjdą jakieś zakłócenia obrazu.

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    Jak wyżej ktoś napisał. Rysa na przedniej soczewce nie ma żadnego zauważalnego wpływu, co innego tylna.

Sample na pełnej dziurze tylko po to, żeby sprawdzić ostrość obiektywu. Jak chcesz sprawdzić czy rysa ma wpływ na obraz to moim zdaniem nie na pełnej dziurze ale raczej trzeba przymknąć obiektyw. Do tego jakieś zdjęcia jasnej jednorodnej powierzchni, plus kilka strzałów w kierunku światła czy nie wyjdą jakieś zakłócenia obrazu.
    Nie no jasne że sprawdzić trzeba na przymkniętym szkle, ale jeżeli ktoś kupując szkło nie ma zamiaru używać go mocno przymkniętego to taka wada może nie mieć dla niego znaczenia, w końcu kupuje szkło 2.8 - tutaj powodem wybory takiej optyki jest raczej jasność - i ewentualne używanie na tej przysłonie.

Jeżeli miałbym kupować z myślą że będę go przymykał do f16 lub więcej myślę że wybrałbym inny obiektyw ( mniejszy i lżejszy od tego kloca )
    Ostatnio edytowane przez Yaru ; 18-02-2014 o 15:50

Uzależniony Awatar kaindox

ale jeżeli ktoś kupując szkło nie ma zamiaru używać go mocno przymkniętego to taka wada może nie mieć dla niego znaczenia, w końcu kupuje szkło 2.8 - tutaj powodem wybory takiej optyki jest raczej jasność - i ewentualne używanie na tej przysłonie
    Ludzie czasem odsprzedają obiektywy więc katalog chętnych na szkło się wtedy mocno zmniejsza a poza tym skoro sprzedający twierdzi że to nie ma wpływu na zdjęcia to fajnie żeby rzeczywiście takiego wpływu nie miało.

Jeżeli miałbym kupować z myślą że będę go przymykał do f16 lub więcej myślę że wybrałbym inny obiektyw ( mniejszy i lżejszy od tego kloca )
    Dawno nie czytałem tu takiej bzdury - to że kupuje się jasne obiektywy nie oznacza ze nie można a czasem i trzeba ich przymykać.
    Tego Canona kupuje się dla jego uniwersalności - przypinasz jeden słoik i możesz z nim latać cały dzień (chyba że interesują Cię ptaszki). Skoro na większych przysłonach nie działa to przestaje być już taki uniwersalny.

BTW bronisz tego obiektywu jakbyś co najmniej to Ty go chciał sprzedać.
    Sam kupiłem w dobrej cenie szkiełko z rysą ale na przedniej soczewce, na dodatek miałem pewność że to nie ma żadnego wpływu na obraz - miałem możliwość testowania do woli. Inaczej bym się nie zdecydował.

Pełne uzależnienie

Kazda rysa powoduje spadek rozdzielczosci, a im blizej matrycy tym gorzej. Trzebaby wyprobowac obiektyw pod swiatlo, czy nie lapie jakis "lewych" blikow. Za dobra (niska) cene, po samodzielnym przetestowaniu, mozna sie skusic

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów