No właśnie chodzi mi o te szumy najbardziej. Gdzieś kiedyś widziałem jakiś test porównawczy (nie pamiętam gdzie), w którym 40D wyszedł fantastycznie.
No właśnie chodzi mi o te szumy najbardziej. Gdzieś kiedyś widziałem jakiś test porównawczy (nie pamiętam gdzie), w którym 40D wyszedł fantastycznie.
Co do szumów to haze ma niestety trochę racji - szumy są i będą. Użyteczne ISO bez obróki to 800.
Poniżej szybki test z dzisiejszego poranka.
Wcięte blisko środka.
Statyw, Canon 50D, 15-85, Auto Focus ML - Focus Patterns z pięciu środkowych punktów.
--- Kolejny post ---
Poniżej cropy z zaznaczonego prostokąta 800,1600,3200,6400 - szumi jednak szumi.
Wycięte i złożone w Canvas.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 19-02-2014 o 13:21
To wcale nie są duże szumy w porównaniu z moim 550D![]()
Cyba pośpieszyłem się z opinią odnośnie 50D, tutaj są testy ISO dla:
50D Fotopolis.pl: Canon EOS 50D - test
550D Fotopolis.pl: Canon EOS 550D - test
40D Fotopolis.pl: Canon EOS 40D - test
Podoba mi sie wynik ISO 800 dla 40D, a Wy co o tym myslicie?
Ja kupując 500d też rozwazalam 40d i w sumie do końca nie byłam zdecydowana który wybrać. Trafiła mi sie po prostu fajna okazja na 500d z przebiegiem 2000 zdjęć. Chociaż to był drugi 500d którego kupiłam bo najpierw trafiłam na oszusta który zabrał kasę i zniknął.. na szczęście allegro oddaje pieniądze więc zakup przedłużył sie o jakieś 2 miesiące
Patrząc na szumy z 50d tez mam wrażenie że wygląda to lepiej niz w 500d
Będąc latem łońskiego roku w Wiedniu fociłem 60D wiedeńskie forty przez cały dzień w średnio intensywnym deszczu. Średnio intensywnym, czyli że będąc ubrany w bawełnę ociekałem wodą jakbym wylazł z Dunaju po około 2 godzinach. Aparat chowałem do kabury po każdym zdjęciu (mam kaburę typu colt Tamraca, nosze ją na pasie biodrowym od plecaka), ale kabura też przemokła. Ja tak już mam, że każdy aparat katuję deszczemPo powrocie na kwaterę powycierałem starannie, nic mu nie było, żadnych uszkodzeń i zwariowań. 60D jest wg Canona uszczelniony (w sieci jest obrazek przekrojowy 3d pokazujący uszczelnienia) z wyjątkiem slotu na kartę i gniazda baterii. No ale jedno jest z boku i ma dość mocno spasowane zamknięcie, a drugie od spodu... Podsumowując - lekkiego, a nawet średniego deszczu sześćdziesiątka się nie obawia. Poza tym, zawsze można dokupić pokrowiec przeciwdeszczowy.
Ostatnio edytowane przez krakał ; 19-02-2014 o 15:53
EOS 300, EOS 400D, EOS 60D i... Zenit 122
C 15-85, C 10-18, T 70-300 VC USD i Zenitar MC 1.9 50 mm
Podobnie w 50tce jest z tym uszczelniem gdzie bateria i karta pamieci....jednakze nigdy problemu zadnego nie mialem z przeciekami na deszczu....
a ten 60D też chcesz kupić używany?
ja mam awersję do używek, ale wolna wola
gdybym miał wybierać, wziąłbym 60D
focę nim od dwóch lat i jest to naprawdę niezły sprzęt w dobrej cenie
wątek się rozrasta, a wniosków żadnych...
Tak 60d też raczej używany. Cóż ograniczony budżet a można zawsze znaleźć fajny sprzęt z małym przebiegiem od osób które o niego dbają. Chce jeszcze w tej połowie roku kupić jakiś lepszy obiektyw szerokokatny to akurat na niego zaoszczędze![]()