Eeee nie ma bechamota to bedzie nudno![]()
SONY
problem więc nie jest w tym czy FF czy APS-C tylko z jakiej odległości fotografujesz, prawda ?
jp
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
Ten test jest trochę nie teges, bo żadna róznica w GO nie została zniwelowana domknięciem przysłony. Różnicę w odległości fotografowania też widać od razu. Ja nie wiem po co w ogóle takie testy, które do nikąd nie prowadzą się przeprowadza, no ale każdy spędza czas wolny w ulubiony sposób
Oba formaty matryc są spoko. Zależy co komu jest potrzebne. W pewnych warunkach można pięknie kropem "oszukiwać" niedobory w szklarniOczywiście w pewnych tylko, nie w każdych i zawsze. Zależy co kto foci i do czego i na jaki format i jaka jakość jest potrzebna i z jakiej odległości i na czym to będzie oglądane i takie tam rózne niuanse. Cały kłopot w tym, że chyba nie ma identycznych matryc krop i ff w sensie ich właściwości typu jakość szumów, rozpiętość tonalna, czułość i takie tam (nie upieram sie przy tym, bo nie znam wszystkich matryc na świecie). Gdyby były to można by sie wtedy zabawić w jakieś testy i teściki. A tak? Za dużo zmiennych imho, żeby w ogóle takie testy miały rację bytu bo dochodzą też procesory i inne układy scalone, które tylko utrudniają porównanie. Można sobie testować porównawczo obrazek z aparatu x z obrazkiem z aparatu y i oceniać, który "lepszy" według jakichś kryteriów, ale tak ogólne porównanie jak krop kontra ff jest imho bez sensu zupełnie, bo rozmiar tej matrycy jest najmniej istotnym szczegółem w takim teście...
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 02-11-2015 o 09:31
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
No nie mogęJak byk stoi o odległości...
Statyw, np 70-200 na 200mm
Statywu nie ruszamy, podpinamy 400d i rzeczone 70-200 na 200mm. Pstryk
Znowu statywu nie ruszamy, podpinamy 5d i rzeczone 70-200 na 200mm. Pstryk.
Czy to są te same zdjęcia?
Czy może jedno będzie ciutek węższe?
Bo jak wyjdą mi dokładnie identyczne to sprzedaję 5d
Ostatnio edytowane przez trothlik ; 02-11-2015 o 09:56
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
Robi się wątek jak Lenin - wiecznie żywy.
A ja swojej naiwności myślałem, że już wszysto był jasne.
Jak nie masz FF, to kupuj i sprawdź osobiście albo pozostań przy cropie i pisz do "bulu".