Strona 57 z 85 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 849

Wątek: FF vs. APS-C

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: FF vs. APS-C

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Są w dość prostej liniowej postaci, jako zależność od dyfrakcji i wad optycznych.

Jak wybrać aparat cyfrowy? Cz. III | portretnia – blog
    rysunek pierwszy w tym poradniku jest z cala pewnoscia bledny.
    mniejsza o ksztalt krzywych - to nie jest prostoliniowe , ale bez wiekszego znaczenia teraz , natomiast nie mozna mowic o wypadkowej , to sie nie dodaje tak jak na rysunku.

rozdzielczosci sie nie dodaja , tylko limituja , ogolnie dla ukladu to: 1/r = 1/r1+ ...... + 1/rn ,

np teoretycznie jesi mielibysmy wskutek tylko bledu dyfrakcji rozdz np 100 l/mm a wskutek bledow wykonawczych 10 l /mm to wynikowo bedzie teoretycznie odwrotnosc 1/100+1/10 = tylko 9,1 lini /mm.

ogolnie to nam ograniczy najbardziej ten element rozdzielczosc , ktory ma najnizsza , czyli najpierw bledy , potem dyfrakcja. jesli mamy super ostry obiektyw i nalozymy nan szklo butelkowe to zadecyduje jakosc szkla butelkowego.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Nie wiem jak Twój egzemplarz, ale ja na swoją 85-tkę nie mogę powiedzieć złego słowa. Używałem do portretu, do robienia piłki ręczeń na ciemnej hali i np do panoramowania na żużlu. Z Canonem 7D daje radę.
    tak, tak, mój też jest wspaniały - robi zdjęcia, często dobre - ale jego wspaniałość nie wytrzymuje porównania z lepszym sprzętem.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie

dopisek

wykreslilem spadek rozdzielczosci od przyslony wskutek dyfrakcji

zaleznosc dyfrakcji od przylony jest prostoliniowa , od srednicy - kwadratyczna - ale dyfrakcja to ugiecie - czyli rozmycie
    rozdzielozosc to odwrotnosc tego ugiecia

na osi poziomej przyslona , pionowej - rozd l/mm

taki to ma ksztalt teoretycznie.
    praktycznie liczba lamelek ma wplyw - im wiecej lamelek tym mniejsza dyfrakcja , czyli lepsza rozdzielczosc - hej!

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    rysunek pierwszy w tym poradniku jest z cala pewnoscia bledny.
    mniejsza o ksztalt krzywych - to nie jest prostoliniowe , ale bez wiekszego znaczenia teraz , natomiast nie mozna mowic o wypadkowej , to sie nie dodaje tak jak na rysunku.

rozdzielczosci sie nie dodaja , tylko limituja , ogolnie dla ukladu to: 1/r = 1/r1+ ...... + 1/rn ,

np teoretycznie jesi mielibysmy wskutek tylko bledu dyfrakcji rozdz np 100 l/mm a wskutek bledow wykonawczych 10 l /mm to wynikowo bedzie teoretycznie odwrotnosc 1/100+1/10 = tylko 9,1 lini /mm.

ogolnie to nam ograniczy najbardziej ten element rozdzielczosc , ktory ma najnizsza , czyli najpierw bledy , potem dyfrakcja. jesli mamy super ostry obiektyw i nalozymy nan szklo butelkowe to zadecyduje jakosc szkla butelkowego.
    Tylko zobacz jak "nowatorsko" przedstawiłeś wartość krzywej czerwonej w punkcie przecięcia zielonych.

By Twój przykład : gdy rozdzielczość w punkcie przecięci było 10 linii/mm to
    1/10 + 1/10 = tylko 5 linii/mm
    czyli czerwona powinna być w połowie skali rozdzielczości dla tej przesłony, prawda ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 28-01-2015 o 12:38
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Bywalec
    Miasto
    Łódź

tez mi się wydawało ze z tymi wykresami coś nie halo - wynikałoby z nich że wystarczy skonstruować obiektyw z odpowiednią ilością wad na małej przysłonie - tak by krzywa błędów zaczynała się powyżej krzywej dyfrakcji i dostalibyśmy obiektyw z dużo większą rozdzielczością (przynajmniej do momentu wcześniejszego przecięcia się krzywych) ograniczoną tylko i wyłącznie dyfrakcją . dobrze mysle ?
    Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    dopisek

wykreslilem spadek rozdzielczosci od przyslony wskutek dyfrakcji

zaleznosc dyfrakcji od przylony jest prostoliniowa , od srednicy - kwadratyczna - ale dyfrakcja to ugiecie - czyli rozmycie
    rozdzielozosc to odwrotnosc tego ugiecia

na osi poziomej przyslona , pionowej - rozd l/mm

taki to ma ksztalt teoretycznie.
    praktycznie liczba lamelek ma wplyw - im wiecej lamelek tym mniejsza dyfrakcja , czyli lepsza rozdzielczosc - hej!

http://spherapan.vot.pl/dyf3.jpg
    Wygląd krzywych na wykresie zależy jak skonstruowana jest skala na osiach.
    Jeśli na tym co pokazujesz na osi Y dasz skalę nieliniową to ta krzywa zamieni się w linię prostą.
    Przecież o tym wiesz !

Dlaczego piszesz że wykres w poradniku jest niepoprawny skoro nie wiadomo "jaka skala na osiach" ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 28-01-2015 o 12:41
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Bywalec
    Miasto
    Łódź

natomiast trudno się nie zgodzić z tym że rozdzielczość zależy od sumy wpływu dyfrakcji i błedów i będzie największa tam gdzie owa suma osiągnie minimum

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Dlaczego piszesz że wykres w poradniku jest niepoprawny skoro nie wiadomo "co na osiach" ?
    to jest mało istotne - najwyżej krzywe ( czy proste ) będą bardziej strome
    Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Wygląd krzywych na wykresie zależy jak skonstruowana jest skala na osiach.
    Jeśli na tym co pokazujesz na osi Y dasz skalę nieliniową to ta krzywa zamieni się w linię prostą.
    Przecież o tym wiesz ! Dlaczego piszesz że wykres w poradniku jest niepoprawny skoro nie wiadomo "co na osiach" ?
    Oj, oj tam, dociekanie szczegółów, ale jak kto lubi.
    Mnie wystarczy wiedza, że są z grubsza dwa ograniczenia - dyfrakcja i wady na "pełnej dziurze".
    I tak zwykle sprawdzam przy jakiej przyłonie jest najlepsza "jakość" zdjęcia i staram się zapamiętać dla tych kilku obiektywów jakie mam.
    Jasnych obiektywów nie mam, a do macro nie zamykam całkiem dla GO. Jak obiektyw ma do max 32 to do 22, jak ma 22 to do 16-18 i jakoś to działa.

Niemniej wiedzę teoretyczną warto mieć i korzystać z niej praktycznie.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 28-01-2015 o 12:56

Pełne uzależnienie

Tylko zobacz jak "nowatorsko" przedstawiłeś wartość krzywej czerwonej w punkcie przecięcia zielonych.

By Twój przykład : gdy rozdzielczość w punkcie przecięci było 10 linii/mm to
    1/10 + 1/10 = tylko 5 linii/mm
    czyli czerwona powinna być w połowie skali rozdzielczości dla tej przesłony, prawda ?

jp
    ojej to sa odreczne szkice

trzeba bylo narysowac lepszy.

daj sobie juz spokoj z pouczaniem - na chlopski rozum niczego mi nie wyjasnisz.

1R + 1/r to dokladnie tylko w teorii - dla ukladow optycznych przy ich dodawaniu .

podajac 1/r= 1/r1+++ pokazalem tylko, ze nie moze byc tak jak na pierwszym wykresie podanej strony internetowej - tamto jest calkiem blednie.

taki jest ksztalt , nic sie nie sumuje w gore jak na wykresie z przytoczonej strony www.
    teraz bedziesz sie doktoryzowal jak mam narysowac odrecznie ksztalt lini.
    godzine temu jeszcze o czyms takim nie wiedziales zapewne.

nie ma podzialki naniesionej na osi pionowej ani poziomej.

krzywa " wypadkowa" llzy blisko krzywej dolnej , jesli sie z nia nawet prawie nie pokrywa - to jest czysto teorytyczny wplyw obu czynnikow - one sie nie dodaja , one sie limituja , jakas tam oddzialywanie miedzy nimi wystepuje - bedzie pewnie blizsze sumie odwrotosci niz zwyklemu dodawaniu - co jest na rysunku www calkiem blednie..

chodzi o uzasadnienie mojego stanowiska , ze nikt od lat nie projekztuje specjalnie dla FF obiektywow majacych max na 11.0
    a dla aps max na otwarctej dziurze. to jest sens postu , nie jakosc odrecznego szkicu.
    polozenie max rozdzielczosci to wynik bledow - im ich wiecej , tym max jest pozniej osiagniete.
    czy na szkicu linia przebiega pol cm wyzej , czy nizej , nie ma znacznia dla sedna sprawy. trzeba bedzie, to sie dokladnie wyliczy albo pomierzy .
    mozliwe ze czerwona linia ma przebiegac troche nizej , a moze wyzej ?- choc spodziewam sie , ze
    raczej nie bedzie przebiegac wyzej od tej czerownej , to bylby ten poszukiwany max.

jesi masz z tym problemy , to przyjmij na wlasny uzytek , ze czerowna linia to maxymalne mozliwe gorne polozenie.

Bechamot

Mamy 2 różne sposoby prezentacji poglądów.

Ja staram się pokazać "jakie to proste" co jest trudniejsze bo trzeba rozumieć a Ty masz sposób "patrzcie jaki jestem mądry"
    Gdy Ci pokazuję błędy w wypowiedziach to reakcją jest
    daj sobie juz spokoj z pouczaniem - na chlopski rozum niczego mi nie wyjasnisz.

Żonglujesz wzorami i źródłami, naciągasz wnioski, argumenty do swoich potrzeb, zabierasz głos nie zawsze rozumiejąc o co chodzi, starasz się "dokopać"
    nie potrafisz obslugiwac aparatu 20 000 ISo i statyw ?
    godzine temu jeszcze o czyms takim nie wiedziales zapewne.

No cóż, masz prawo (?). Sobie wystawiasz świadectwo.
    Ja nie muszę udowadniać swojej wiedzy, jak czegoś nie wiem to nie zabieram głosu a jeśli chcę wiedzieć to nie wstydzę się pytać.
    Tym się różnimy.

Uważam, że masz dużą wiedzę, używasz jej nieprecyzyjnie tak jakbyś nie do końca rozumiał to co wiesz.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 28-01-2015 o 14:01

Strona 57 z 85 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów